Asgari ücretin Temmuz'da 6200TL olacağı konuşuluyor

Abi bir ülkede asgari ücret bir anda bu kadar artması iyi bir şey değil. Aksine bu kadar artması kötüye işaret. Demek ki aynı oranda alım gücün daha da düşecek ki zorunlu zam yapıyorlar. Asgari ücret arttı artık rahatım değil olay. Oh asgari ücret arttı diye sevinenler enflasyondan bir haber.
 
Asgari ücret artması ne demek?
İşçilerin eline (hepsinin 1 liradan olduğunu ve ödemenin öyle olacağını düşünürsek) 4250 tane lira yerine 6200 tane lira geçeceği demektir.
Bu ne demek? Hazinenin 4250 yerine 6200 madeni para basacağı anlamına gelir. (Artık dolaşımdaki para hızına, banknot olup olmamasına vs. göre bu para basma oranının değişkenliğinin hesabını varın siz düşünün)
Peki bu ne demek? Bu da mevcut politikaların devam edeceği ve güven durumu düşünülürse beklenen enflasyon tahmininin yüksek olmasının da etkisiyle talepte artış yaratacak.
Talep artışı ne demek?
Elimde 10 tane yarım litrelik sular vardı ve birim fiyatı 3 liraydı. Bu 10 suyu almak isteyen de 10 kişi vardı. Diğer bir deyişle üretilen suyla tüketilen su birbirini 3 liralık bir fiyatta nötralize ediyordu.
Ücret artınca ise 10 tane yarım litre su vardı ve birim fiyatı liraydı ama artık hem su fiyatının artacağı düşünüldüğü hem de görece ücret artışı olduğu için artık talep edilen su miktarı 10 değil, 12-13-14-15-16 şeklinde artmaya başladı. Hatta ürün çeşidine göre bu geometrik bir artışta olabilir ki artık buna da "stokçuluk" adı verilmeye başlandı.
Şimdi ben 10 tane yarım litrelik suların birimini 3 liradan satıyordum ve 10 tanesine 3 liradan alıcı buluyordum. Şimdi ise elimde 10 su var ama isteyen çoğaldı sizce ben ne yaparım?
A) Fiyat artışı
B) Fiyat düşüşü
C) Aynı fiyattan satış
D) İşi bırakırım
Şimdi işin bir de diğer kısmı var tabi: Suyu satarken artan plastik veya silisyum (cam ya da plastik oluşumuna göre) ve diğer üretim faktörleri ile araçlarının fiyatı doğrultusunda benim suyun fiyatını belirleme durum ve ücretlerin artmasıyla benim çalışanların ücretine binaen suyun fiyatını belirleyeceğim durum. Bunları pek açmadan yukarıdaki şıklardan biri minimalinde cevap vermeyi düşünüyorum ama tabi ilkine cevap gelirse.
 
Staj maaşım asgarinin 3/1'i o yüzden işime gelir. Ha ola ki zam yaparlarsa, sadece maaşa değil her şeye gelir. Eşit orantı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı