Askeri Pilotluk Ne Zaman Biter?

maseratiyi

Femtopat
Şu an 5. nesil savaş uçağı üretiyoruz. Bazı ülkeler çoktan üretti bile. Sizce askeri pilotların seviyesinde otonom sistemler ne zaman gelişir veya askeri pilotluk ne zaman son bulur?

Son düzenleyen: Moderatör:
İnsansız savaş uçaklarına geçiş direkt olmayacaktır. En azından ilk blocklar yarı otonom yarı insanlı şekilde gerçekleşecektir zira bunun etkilerini 6. nesil uçak planlarından az çok biliyoruz.

5. nesil savaş uçakları minimum 2050-60'lara kadar kullanılacağını düşünürsek ve daha sonra gelecek uçakların da yarı otonom olacağını düşünürsek bizim ömrümüzün yettiği sürede geleneksel askeri pilotluk bitmez varsayımını çıkarabilirim şahsi düşünceme göre.

Bu arada 5. nesil bir uçak üretmiyoruz henüz. Batı tarafında da sadece F-35 ve F-22 var. SU-57 sorunlar içinde yüzen bir proje olduğundan aktif bir 5. nesil saymıyoruz, Çin tarafındaki uçakların da ne denli kabiliyetleri var bilemiyoruz. Dolayısıyla günümüz için 5. nesil de henüz yeni bir kavram aslında.

Bir otonom sistemin çalışma mantığıyla iki pilot arasında gerçekleşen dogfigth benzer olmaz. Zira şu anki mevcut otonom sistem yapıları ve algoritmaları, görev odaklı çalışıyor. Otonom dediğimiz şeyi yapay zeka ile karıştırmamak gerek. Bir İHA'ya önceden koordinatları girersiniz ve gerekirse vurulması gereken yerleri de girersiniz ve akabinde mühimmatı yükleyip onu göreve gönderirsiniz. Gidilmesi gereken yere gider, atılması gereken mühimmatı atar ya da alınması gereken istihbaratı alır ve geri gider.

Burada MIUS'un uçması ve uçtuktan sonra yapacakları bizim için kilit rolde olacak. Ancak yine de yarı otonom uçakların olacağını düşünüyorum ben. Gerektiğinde pilotlu, gerektiğinde de pilotsuz uçabilecek uçaklar gibi.

DCS'ten gerçek hayatmış gibi dogfight yapan kanallar var, onları biraz izleyin mesela. O zaman ne dediğimi daha da iyi anlayacaksınız.

Benim şahsi görüşüm 10. nesil dahil insanlı uçaklar olacak. Uçaklar insan kontrolünde robotlaşacak, yapay zeka olarak bahsedilen robotlaşma otonom olması bir nevi Cybertron çağı başlangıcı olur. KızılElma'nın Akıncı gibi kısa bir sürede seri üretime giremeyeceğini ve testlerinin uzun süreceğini düşünüyorum. İşin içine süpersonik hız, jet türbin motor girince sınıfı geçtim çağ değişiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı