Çözüldü Askerlik celp dönemi ve yedek subaylık

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Executioner

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar tecilim temmuz 2025'te bitiyor. Şu anda tecili bozsam ocak-Şubat celbi gibi mi askere giderim? Yedek subaylık/astsubaylık başvurusu yaparsam süreç farklı mı olur?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam çok teşekkürler baya bilgilendirdiniz. Aklıma birkaç husus takıldı:
1-) diyelim ki tecili bozduk, aile hekimine de gittik ama sonra e devletten forum doldurmadık, süreci ilerletmedik yani. O takdirde ne olacak?
Erteleme hakkınız mevcut ise Askerlik Hizmet Tercihi yapsanız dahi belirli süreler içerisinde mevcut erteleme hakkınızı kullanabilirsiniz. Hiçbir müdahalede bulunulmadığı takdirde ne olacağına dair bir fikrim yok, yine kanunu ve yönetmeliği incelemek gerekir...

"Bakaya: Sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanları..."
"Yoklama kaçağı: Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanları..."

Kaynakça

2-) Hekimin benim rahatsızlığımı muayene ile bulması zor, belli şartlar altında ortaya çıkan bir rahatsızlık. Nefes testi yapılsa bile o an sağlıklı gözükebilirim. Hekime bunu söylesem eğitimden muaf tutulma ihtimalim var mı acaba?
Anlatamadım anlaşılan, öncelikle şunu belirteyim: Hekim sana zaten MHRS dahilinde ilgili soruları yöneltecek, senin ifaden ve ilgili tetkikler neticesinde şüphelendiği bir durum varsa zaten "Askerliğe Elverişlidir" kararını vermez ve direkt olarak seni hastaneye yönlendirir. Nihai kararı İlgili Sağlık Kurulu'nun almasını ister.

1111 Sayılı Askerlik Kanunu Kapsamında:

"Madde 14
(Değişik dördüncü fıkra: 3/10/2016-KHK-676/48 md.; Aynen kabul: 10/11/2016-6758/41 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/41 md.)
Yükümlülerin sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık yeteneğine ilişkin yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Bu muayeneler, askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda tek tabip tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmi sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilir."

Kaynakça

3-) yedek astsubay alımı ihtiyaca göre olduğu için başvurduğum celp döneminde yedek subay alımı olmaması ihtimali var mıdır? Hangi celp dönemi alım olacağı önceden belli mi?
Buna Bakanlık karar vermektedir...

7179 Sayılı Askeralma Kanunu Kapsamında:

"MADDE 6
(1) Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç miktarını ve tahsis oranını Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça ihtiyaç miktarı ve oranlarına göre tahsis yapılır."

Kaynakça

@Executioner başka sorun var mı? Sorarsan eğer senden danışmanlık ücreti alırım (şaka yapıyorum).
Erteleme hakkınız mevcut ise Askerlik Hizmet Tercihi yapsanız dahi belirli süreler içerisinde mevcut erteleme hakkınızı kullanabilirsiniz. Hiçbir müdahalede bulunulmadığı takdirde ne olacağına dair bir fikrim yok, yine kanunu ve yönetmeliği incelemek gerekir...

"Bakaya: Sevke tabi olduğu hâlde sevkini yaptırmayanlar ile sevk edildiği birliğe katılmayanları..."
"Yoklama kaçağı: Tabi olduğu yoklama yılı içerisinde yoklamasını yaptırmayanları..."

Kaynakça

Anlatamadım anlaşılan, öncelikle şunu belirteyim: Hekim sana zaten MHRS dahilinde ilgili soruları yöneltecek, senin ifaden ve ilgili tetkikler neticesinde şüphelendiği bir durum varsa zaten "Askerliğe Elverişlidir" kararını vermez ve direkt olarak seni hastaneye yönlendirir. Nihai kararı İlgili Sağlık Kurulu'nun almasını ister.

1111 Sayılı Askerlik Kanunu Kapsamında:

"Madde 14
(Değişik: 22/5/2012 - 6318/4 md.)
Yükümlülerin sağlık muayenelerinin yapılarak askerliğe elverişli olup olmadıkları, öğrenim durumları, meslekleri ve niteliklerinin belirlenmesi işlemine yoklama denir.

Askerlik çağına gireceklerin kimlik bilgileri İçişleri Bakanlığınca her yıl ekim ayında Millî Savunma Bakanlığına bildirilir.

Askerlik çağına girenler ile bunlarla işleme tabi olanların yoklaması, her yıl 1 Ocak günü başlar ve o yıl askerlik çağına giren doğumluların silah altına alınacağı ilk celp ve sevk tarihinin bitimine kadar devam eder.

(Değişik dördüncü fıkra: 3/10/2016-KHK-676/48 md.; Aynen kabul: 10/11/2016-6758/41 md.; Aynen kabul: 1/2/2018-7070/41 md.) Yükümlülerin sağlık muayeneleri Türk Silahlı Kuvvetleri sağlık yeteneğine ilişkin yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre yapılır. Bu muayeneler, askerlik şubesinin bulunduğu yerde öncelikle varsa kayıtlı olduğu aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda tek tabip tarafından yapılır. Aile hekimlerince veya resmi sağlık kuruluşunca hakkında karar verilmeyenler Sağlık Bakanlığınca belirlenen en yakın yetkili sağlık kurullarına sevk edilir."

Kaynakça

Buna Bakanlık karar vermektedir...

7179 Sayılı Askeralma Kanunu Kapsamında:

"MADDE 6
(1) Genelkurmay Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç miktarını ve tahsis oranını Bakanlığa bildirir. Bakanlıkça ihtiyaç miktarı ve oranlarına göre tahsis yapılır."

Kaynakça

@Executioner başka sorun var mı? Sorarsan eğer senden danışmanlık ücreti alırım (şaka yapıyorum).
Yok hocam elinize sağlık anladım. Araştırdığım kadarıyla benim rahatsızlığımdan dolayı çürük raporu verilmiyormuş askere gitmişler yine ama eğitimden muaf tutulma ihtimali olabiliyormuş okuduklarımdan dolayı söyledim.
Şaka olmasa abes kaçmaz valla baya uğraştınız eksik olmayın. 😅

Yok hocam elinize sağlık anladım. Araştırdığım kadarıyla benim rahatsızlığımdan dolayı çürük raporu verilmiyormuş askere gitmişler yine ama eğitimden muaf tutulma ihtimali olabiliyormuş okuduklarımdan dolayı söyledim.
Yolun ve bahtın açık olsun diyelim. Kendini fazla yıpratma, hoşça kal =)

Bende astımım devrem de astımdı eğitimden olabildiğince kaçtı ama tamamen seviyeye bağlı hocam bölük komutanı uyuz olursa sıkıntı. Bol bol yürüyüş koşu olacağı için bunlara hazırlıklı olun eğer piyade çıkarsa.

Bende astımım devrem de astımdı eğitimden olabildiğince kaçtı ama tamamen seviyeye bağlı hocam bölük komutanı uyuz olursa sıkıntı. Bol bol yürüyüş koşu olacağı için bunlara hazırlıklı olun eğer piyade çıkars
Evet işte demek istediğim buydu benim de. Peki askerde yanımızda ne götürebiliyoruz? Astım tutunca bende fısfıs kesmiyor, nebulizatör çalıştırmak durumunda kalıyorum. İlaçlarımı alabilir miyim acaba? Yürüyüş sıkıntı değil ama koşu sıkıntı, bir yerden sonra tıkanıyorum. Her gün de böyle çekilmez. Ayrıca alerjim var yumurta tavuk bal yasak.
Koğuş içerisinde sigara içmek serbest mi?

Evet işte demek istediğim buydu benim de. Peki askerde yanımızda ne götürebiliyoruz? Astım tutunca bende fısfıs kesmiyor, nebulizatör çalıştırmak durumunda kalıyorum. İlaçlarımı alabilir miyim acaba? Yürüyüş sıkıntı değil ama koşu sıkıntı, bir yerden sonra tıkanıyorum. Her gün de böyle çekilmez. Ayrıca alerjim var yumurta tavuk bal yasak.
Koğuş içerisinde sigara içmek serbest mi?
Hocam kahkaha attım sigara olayına kusura bakmayın keşke olsa. Yemekler genelde sabit çıkıyor özellikle bulgur patlıcan fazla. Tavuk pek çıkmıyor bazen tabi yemek şirketine ya da askerlere bağlı. Hocam sizin astım pek yedeklik için uygun değil gibi perişan olursunuz. Çünkü MG3 le 2 ayda 30 kere dağa çıktığımı bilirim.

Hocam kahkaha attım sigara olayına kusura bakmayın keşke olsa. Yemekler genelde sabit çıkıyor özellikle bulgur patlıcan fazla. Tavuk pek çıkmıyor bazen tabi yemek şirketine ya da askerlere bağlı. Hocam sizin astım pek yedeklik için uygun değil gibi perişan olursunuz. Çünkü MG3 le 2 ayda 30 kere dağa çıktığımı bilirim.
Valla hocam çok acil para lazım ne yapayım, kuru kuruya 6 ay sürünmekten iyidir en azından.

Valla hocam çok acil para lazım ne yapayım, kuru kuruya 6 ay sürünmekten iyidir en azından.
70 günlük eğitimi atlatırsanız her türlü yaparsınız en güzel günler aslında eğitim çünkü sorumluluk olmuyor. Kıta görevinde denetlemelerde yoruluyorsunuz bir onun dışında günlük faaliyetlerde görev alınıyor. Nöbet vs. 70 günün sonunda kurayla açılan yerlerden birini seçiyorsunuz. Doğu çıkarsa harika olur maddi açıdan. Ben Ankaralıyım Çankırıda yaptım lojman bulamadım mecbur ev tuttum devremle maddi yönden yine iyi birikim yaptım ama doğudakiler öff yani.

70 günlük eğitimi atlatırsanız her türlü yaparsınız en güzel günler aslında eğitim çünkü sorumluluk olmuyor. Kıta görevinde denetlemelerde yoruluyorsunuz bir onun dışında günlük faaliyetlerde görev alınıyor. Nöbet vs. 70 günün sonunda kurayla açılan yerlerden birini seçiyorsunuz. Doğu çıkarsa harika olur maddi açıdan. Ben Ankaralıyım Çankırıda yaptım lojman bulamadım mecbur ev tuttum devremle maddi yönden yine iyi birikim yaptım ama doğudakiler öff yani.
hocam bu mg3 ağırlığı 10-27 kg arasında mı? Nasıl taşıdınız 30 kere dağa?

hocam bu mg3 ağırlığı 10-27 kg arasında mı? Nasıl taşıdınız 30 kere dağa?
Piyade olunca seve seve taşıyosun hocam. Dağlık dediğime bakma yine yokuş değil fakat günde 30-35 km yürüyorduk. Tuzla Piyade Okulunu bilen bilir yazar alta. Ha şöyle durum var kısım kısım piyade içinde ayrılıyor ben mekanizeydim. Telsizci olursun sadece atışa gidersin vesarie çok detay var

Son düzenleme:
Piyade olunca seve seve taşıyosun hocam. Dağlık dediğime bakma yine yokuş değil fakat günde 30-35 km yürüyorduk. Tuzla Piyade Okulunu bilen bilir yazar alta. Ha şöyle durum var kısım kısım piyade içinde ayrılıyor ben mekanizeydim. Telsizci olursun sadece atışa gidersin vesarie çok detay var
Peki bu kısımları biz seçebiliyor muyuz? Seçebiliyorsak usulü nasıl ve siz hangisini seçmemi önerirsiniz

Technopat Haberler

Geri
Yukarı