Askerlik ile ilgili sorular

Yer
İstanbul
Merhaba,
Sizlerden yardım diliyorum.
Onlarca sorum olacak.

Öncelikle sizlere e-devlet üzerinden, nizamiyeye teslim olurken yanımda götürmen gereken evrakın resmini paylaşarak başlamak istiyorum:

oguzaskerliksorularevrak.png

GÖRSELDEKİ EVRAKLA İLGİLİ KAFAMDAKİ SORULAR:

A)Yeşil olarak işaretlediğim alanlar bu evrak üzerindeki kafamda soru işaretleri bırakan alanlar.

1.sorum : Sevk tarihi 10 Kasım 2022 diyor. 10 Kasım 2022'de mi teslim olmam gerek?
2.sorum : Katılacağı tarih 12 Kasım 2022 diyor. Yani sev tarihi 10 Kasım ama bu 12 Kasım günü. 12 Kasım günü mü teslim olmam gerekiyor?
3.sorum : Yoksa 10-11 ve 12 Kasım'da fark etmiyor, bu üç günden herhangi bir günde mi teslim olmam gerekiyor? Eğer cevap evet ise, ilk gün mü yoksa son gün mü teslim olmak avantajlı? Terhis günüm buna göre mi belirleniyor?

4.sorum : Sınıfım İKMAL. İkmal sınıfına ait kişiler, acemi birliği ya da usta birliğinde ne yapar? Burada da bir tık detaya girerseniz müteşekkir olurum :)

GÖRSELDEKİ EVRAKTAN BAĞIMSIZ KAFAMDAKİ SORU İŞARETLERİ :

1.sorum: Çöl renginde ya da koyu yeşil renginde kaç tane tişört, boxer, çorap almalıyım?
2.sorum: İçlik almalı mıyım? Eldiven almalı mıyım? Cevap evet ise, bunların rengi de uyumlu olmalı değil mi? (Çöl rengi ya da koyu yeşil olacak şekilde)
3.sorum: Kulak tıkacına gerek var mı?

4.sorum: Kalıp sabun ve kalıp sabun kutusu, tırnak makası, BİM'den alacağım tek kullanımlık jilet paketi ve tıraş köpüğü, 2'li diş fırçası ve diş macunu kesin olarak yanıma alacaklarım. Peki bot boyası, dolap kilidi ve bot kilidi, yanık kremi ya da güneş kremi, askılık, ve ayak tabanlığı almama gerek var mı? Hangilerine gerek var? Bunun dışında aklıma gelmeyen önerileriniz nelerdir?

5.sorum: Kendi bireysel cüzdanım ile gitmemde bir sakınca var mı? Bazıları asker tipi cüzdan satın almış, sadece gördüm. Bunu merak ettim.
6.sorum: Acemi birliğinde haftada kaç gün duş alabiliyoruz ve bunun süresi ne kadar? Örneğin 10 dakika mı?
7.sorum: Nizamiyeye teslim olurken babamla gideceğim. Benim cebimde nizamiyeye teslim olduktan sonra nakit para olmalı mı? Yoksa banka kartım Enpara yeterli olur mu? (Temassız)
8.sorum: Bot gibi bana yeni verilen tertemiz giyim ya da kişisel bakım eşyaları çalınmaması için neler yapmalıyım?
9.sorum: Tahta kalemi almalı mıyım? Bana verilen bot gibi önemli, temiz eşyalara işaret bırakmak hatta yazı yazı yazıp çalınmasını önleyebilmek için?
10.sorum: Toplu selpak kağıdı almalı mıyım? 10'lu paket şeklinde. Ayrıca tuvalet kağıdı da almalı mıyım? 2 adet ya da 5 adet artık bilemiyorum.
11.sorum: Botun iplerini sıfırdan geçirip bağlayamam şu anda. Bunu askerde bireysel olarak herkes kendimi yapmak zorunda? (Çocukluğumdan beri ip bağlamakla aram iyi değildir. Gerekirse bir saatimi buna harcayacağım cevabınıza göre.)

NOT : 4.soru ile aynı konuya sahip olan 9. ve 10. sorular şu an yazarken aklıma geldiği için art arda sorulmadı. O kadar alakasız biriyim askerlikle. Çevremdeki bütün arkadaşlarım askerlikten okul uzatarak kaçtığı için bilgi edinemedim.

Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Es geçmemeniz benim için çok önemli. Çok müteşekkir olurum.

:)

Ayın 10'u ile 12'si arasında birinde teslim olacaksın, 12'si son gün. Yanına pek bir şey alma orada her şeyi verecekler sana. Nakit paraya sadece sigorta yaptırırken ihtiyacın olacak 40 lira gibi bir şeydi şimdi 60 olmuştur sanırım, onun dışında nakit para geçmez. Usta birliğin büyük ihtimal Kıbrıs, orada yazan muvazzaflığa çok takılma orada belki tankçı belki toıpçu olacaksın, ben tankçı olmuştum.

Ayın 10'u ile 12'si arasında birinde teslim olacaksın, 12'si son gün. Yanına pek bir şey alma orada her şeyi verecekler sana. Nakit paraya sadece sigorta yaptırırken ihtiyacın olacak 40 lira gibi bir şeydi şimdi 60 olmuştur sanırım, onun dışında nakit para geçmez. Usta birliğin büyük ihtimal Kıbrıs, orada yazan muvazzaflığa çok takılma orada belki tankçı belki toıpçu olacaksın, ben tankçı olmuştum.
1)
10 Kasım günü gittim diyelim. 10 Mayıs 2023'de askerlik bitiyor. 12 Kasım günü gidersem ise 12 Mayıs 2023 günü mü askerliğim bitiyor?

2)
Usta birliğim neden büyük ihtimal Kıbrıs?

10 Kasımda da gitsen 12 Mayıs, 12 Kasımda da gitsen 12 Mayıs terhis tarihin oluyor. Tabi izin kullanmayacaksan 8 ila 9 gün arası erken terhisin olacak. Kıbrıs'a gelenlerin çoğu Ankara, Kayseri, Amasya, Erzincan idi.
Hiçbir bilgim olmadığından soracağım:
Kıbrıs'a usta birliğine gitmek kötü mü?

1.sorum: Çöl renginde ya da koyu yeşil renginde kaç tane tişört, boxer, çorap almalıyım?
2.sorum: İçlik almalı mıyım? Eldiven almalı mıyım? Cevap evet ise, bunların rengi de uyumlu olmalı değil mi? (Çöl rengi ya da koyu yeşil olacak şekilde)
3.sorum: Kulak tıkacına gerek var mı?
Bunların ve almak istediğin çoğu şeyi sana zaten verecekler vermediklerini de kantinden alırsın orada her şey olur, ancak sen yine de yanına fazladan al 2şer tane iç çamaşırı al jilet al yanına küçük köpük al ilk 1 2 gün herkesin gelmesini bekleyecekler o esnada sana kamuflajını falan vermeyebilirler. Kişisel bakım gerekçelerini al. Kantinde her şey buradan daha ucuz olur genelde boyayı falan orada al benim sana tavsiyem. Kendi cüzdanınla gidebilirsin bir şey olmaz.

Burada ne desek orada yakın zamanda askerliğini yapan ya da acemi birliği seninkiyle aynı birini bulmazsan söylediklerimiz tahmin olur, herkes farklı yerlerde farklı şartlarda askerlik yapıyor görevi farklı oluyor, gittiğin yer kalabalık bir acemi birliği olmayabilir öyle olursa bir şeyin pek de çalınmaz sonuçta sayınız az hemen her şey belli olur. Benim gittiğim yerde sayımız azdı mesela çalınma falan olmazdı ama 500 kişilik acemi birlikleri var onu kesin olarak söylemek yanlış olur çünkü bilen birisi lazım.

Askeriyede nakit para kullanılmıyor sadece kart. Ama sen yine de yanında biraz nakit bulundur gerek olur diye.

Orada sana her şeyi öğretecekler bot bağlamasından tut da yatak toplamasına kadar. Sonuçta acemi olacaksın sen, onlar da bunu biliyor bir şeyleri bilmemen gayet normal ama öğrenirsin bilmediklerini.

Bunların ve almak istediğin çoğu şeyi sana zaten verecekler vermediklerini de kantinden alırsın orada her şey olur, ancak sen yine de yanına fazladan al 2şer tane iç çamaşırı al jilet al yanına küçük köpük al ilk 1 2 gün herkesin gelmesini bekleyecekler o esnada sana kamuflajını falan vermeyebilirler. Kişisel bakım gerekçelerini al. Kantinde her şey buradan daha ucuz olur genelde boyayı falan orada al benim sana tavsiyem. Kendi cüzdanınla gidebilirsin bir şey olmaz.

Burada ne desek orada yakın zamanda askerliğini yapan ya da acemi birliği seninkiyle aynı birini bulmazsan söylediklerimiz tahmin olur, herkes farklı yerlerde farklı şartlarda askerlik yapıyor görevi farklı oluyor, gittiğin yer kalabalık bir acemi birliği olmayabilir öyle olursa bir şeyin pek de çalınmaz sonuçta sayınız az hemen her şey belli olur. Benim gittiğim yerde sayımız azdı mesela çalınma falan olmazdı ama 500 kişilik acemi birlikleri var onu kesin olarak söylemek yanlış olur çünkü bilen birisi lazım.

Askeriyede nakit para kullanılmıyor sadece kart. Ama sen yine de yanında biraz nakit bulundur gerek olur diye.

Orada sana her şeyi öğretecekler bot bağlamasından tut da yatak toplamasına kadar. Sonuçta acemi olacaksın sen, onlar da bunu biliyor bir şeyleri bilmemen gayet normal ama öğrenirsin bilmediklerini.
İç çamaşırı olarak sadece boxer alırım o zaman. Atlet, yani günlük olarak giydiğimiz o beyaz atletten almam. Atlet giymiyorum zaten.
Ayrıca askerde atlet dedikleri tişörtün kendisiymiş sanırım. Yani çöl rengindeki tişörte bildiğin atlet diyorlar. Yoksa sizde iç çamaşırı al derken boxer ve tişörtü mü kastettiniz?

10 Kasım'dan itibaren askerliğin başlar ve şafak düşmeye başlar. Yol izni ile beraber birliğine son katılacağın tarih 12 Kasım. 12 Kasım'dan sonra katılırsan geciktiğin gün kadar geç terhis olursun.

Sınıfın ikmalse usta birliğinde büyük bir ihtimal hizmet destek bölüğünde veya karargah hizmet bölüğünde olursun. Bu bölüklerde birliğin yemesinden, içmesinden, eksik gedik tamirinden sorumludur.

Usta birliğin Kıbrıs'a çıkarsa mevsimden dolayı bir avantajın olur. Malum Kıbrıs'ın kışı Türkiye'ye göre çok daha ılık geçiyor, yazın gidecek olsaydın Kıbrıs'ta sıcaktan perişan olurdun.

Malzeme olarak yanında saydıklarını al yanına ne olur olmaz yanında bulunsun. Orada arayıp bulamamaktansa, yanında olup kullanmaya gerek duymamak daha iyidir.

Bot bağcığını bir kez düzgün bağladıktan sonra askerlik bitinceye kadar bir daha bağlamana gerek yok. Acemilikte yoğunluktan ve herkes kendi derdinde olduğundan bot ipliği bağlaması konusunda çavuşlarından ya da devrelerinden yardım alamama ihtimaline karşı biraz pratik yap normal ayakkabı bağcıyla falan. Dört dörtlük olmasına gerek yok ilk başta. Sadece çok sırıtmasın yeter. Sonra boş bir zamanında birkaç saatini bu işe feda eder nizami şekilde bağlarsın.

Duş konusu da yerine göre değişir. Her günde alabilirsin, haftada bir de. Katılacağın birliğin imkanlarına bağlı. Duşlarda öyle evde aldığın keyif duşlarına benzemez haberin olsun 10 dakikada duşa girip çıkman lazım, benim acemiliğimde öyleydi en azından. Dediğim gibi birliğin imkanlarına ve yoğunluğa göre bu süre değişir.

Tasalanma her şeye alışacaksın, 6 ay için kendini psikolojik ve fiziksel bir sınavda gibi düşün. Şartlara ve ortama uyum sağlamaya çalış.

İç çamaşırı olarak sadece boxer alırım o zaman. Atlet, yani günlük olarak giydiğimiz o beyaz atletten almam. Atlet giymiyorum zaten.
Ayrıca askerde atlet dedikleri tişörtün kendisiymiş sanırım. Yani çöl rengindeki tişörte bildiğin atlet diyorlar. Yoksa sizde iç çamaşırı al derken boxer ve tişörtü mü kastettiniz?
İnternete Askeri Fanila yaz sana verecekleri o boxer yok don veriyorlar sana askeri don yaz o da çıkar, sen de giderken al. 3er tane falan alsan onlar da 3 tane verse acemilik bitene kadar idare edersin çünkü benim gördüğüm ve diğer birliklerden anladığım kadarıyla genelde acemi birliklerinde çamaşırhane olmuyor kullandırılmıyor elinde yıkarsın çamaşırlarını tabi yine dediğim gibi bu tamamen katılacağın birliğe bağlı şartlar çok değişken olabiliyor.

Yanında sivil eşyan olur zaten boxer falan normal atletin onlarla bi işin olmaz, tabi sana ikmal yazmışlar ne yaparsın tam bilmediğim için sen servis şoförü de olabilirsin onların bazıları sivil oluyor sen de sivil giyinirsin o zaman, onu tam bilemiyorum ama normalde sivil eşyayla işin olmaz, sen yine de yanına giderken giydiğin eşyaları alırsın çok ihtiyaç olursa evden sivil eşyanı istersin zaten. Askerliğin bitimi yaza denk geliyor ona göre yazlık da almanı tavsiye ederim yanına

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı