Şişman Adam
Kilopat
- Katılım
- 24 Ocak 2020
- Mesajlar
- 1.131
- Makaleler
- 1
- Çözümler
- 12
@The Prodigy, istersen her şeye yeniden başlayalım mı?
Çünkü yalnızca işlemci değil anakart da değiştirmiştim. Ve şu an için ZenTimings üzerinden yeniden baktığımda, şimdiki değerler ile burada paylaştığım değerler arasında ufak farklılıklar olduğunu gördüm. Belki bu yüzden daha farklı şeyler önerebilirsin, bilemiyorum.
Şu anki ZenTimings üzerinden aldığım ekran görüntülerini paylaşıyorum.
Sistem açılıyor. Şu an için bir sorun yok ama testi başlattıktan sonra mavi ekran alıyorum maalesef.XMP Disabled, DRAM Frequency 3600 veya DRAM Ratio 36.00, DRAM Voltage 1.41V girerek başlayabilirsin. Sonra Advanced DRAM Settings kısmından tCL 16, tRCDRD 21, tRCDWR 8, tRP 21, tRAS 29, tRC 68, tRRDS 6, tRRDL 6, tFAW 24, tWTRS 3, tWTRL 12, tWR 16, tRTP 8, tRDRDSCL 4, tWRWRSCL 4, tCWL 14, tRDWR 9, tWRRD 1 girerek TestMem5'e sokmayı deneyebilirsin.
Sistem açılıyor. Şu an için bir sorun yok ama testi başlattıktan sonra mavi ekran alıyorum maalesef.
2 kere denedim testi. Bir de oyun deneyeceğim.
God of War açtım. Menüde dolaşırken sorun yoktu ama oyuna başlayınca ortalama 1-2 dk sonra oyundan attı.
Sistem açılıyor yine ancak test sırasında mavi ekran vermeden direkt yeniden başladı bilgisayar. Ama bu kez test daha uzun sürdü. Önceki denememizde test 5-6 saniye sürmüştü, şimdi ise ortalama 2 dakika sürüp yeniden başladı bilgisayar.DRAM Voltajını 1.45v yapmayı ve tWTRS 4 girmeyi dener misin?
Sistem açılıyor yine ancak test sırasında mavi ekran vermeden direkt yeniden başladı bilgisayar. Ama bu kez test daha uzun sürdü. Önceki denememizde test 5-6 saniye sürmüştü, şimdi ise ortalama 2 dakika sürüp yeniden başladı bilgisayar.
Aynı şekilde yine God of War açıp denedim. Oyun da önce denememizde 5-6 saniye sonra kapanırken şimdi ortalama 2 dakika sonra kapandı.
Bu arada Thaiphoon Burner programından RAM'lerin çiplerini de göstermiş olayım. Biri Hynix M-Die diğeri, Hynix C-die
Görüntüler şöyle:
Şu an DRAM Calculator programını keşfettim. Hesaplatıp BIOS'tan elimle değer girmek istedim. Ama RAM çipleri seçeneğinde Hynix M-die ve Hyniz C-die yok.
Sadece Hynix MFR, Hynix AFR, Hynix CJR/DJR seçenekleri var.
Evet sen görene kadar ben biraz daha araştırmaya devam ediyorum
İzlediğim bir videodaki açıklamalardan yola çıkarak senin verdiğin değerleri değiştirmeden, üstüne fazlada:
-FCLK değerini 1800 Mhz yaptım. (3600 Mhz'nin yarısı olarak ayarlamak lazımmış)
-UCLK DIV1 Mode değerini UCLK=MEMCLK yaptım.
-Son olarak Gear Mode Down değerini Disable yapım.
Bu haliyle de sistem açılmadı. Ben de yukarıda söylediğim değişiklikleri eski hale getirip şu an senin verdiğin değerler ile kullanıyorum. Nasılsa şu haliyle sistemi kullanabildiğim için henüz oyun oynamayacağım için son verdiğin değerle ile kullanıyorum ki, cevap yazdığında her şeye sıfırdan başlamayım diye.
@The Prodigy
Bunu yaptıktan sonra bilgisayar açılırken siyah ekranda kalıyor herhangi bir görüntü gelmiyor. Bios sıfırlamak için bios pilini söküp taktım ama yine aynısı. Anakart üzerinde clr_cmos kısmındaki 2 adet çubuğa tornavida ile bir süre dokundum ama yine aynıDRAM voltajını 1.35v, tCL'i 18
Bunu yaptıktan sonra bilgisayar açılırken siyah ekranda kalıyor herhangi bir görüntü gelmiyor. Bios sıfırlamak için bios pilini söküp taktım ama yine aynısı. Anakart üzerinde clr_cmos kısmındaki 2 adet çubuğa tornavida ile bir süre dokundum ama yine aynı
Sanırım RAM'leri bozmuş oldumumarım sadece RAM'ler bozulmuştur.
Her iki RAM'i de tek tek 4 slota takarak denedim ama aynı. Anakarta zarar gelmemiştir umarım?Bu şekilde bozulacaklarını zannetmiyorum. Modülleri söküp pinlerde oksitlenme veya herhangi bir sorun olup olmadığına bakar mısın? Tek tek takmayı da deneyebilirsin ayrıca.
Her iki RAM'i de tek tek 4 slota takarak denedim ama aynı. Anakarta zarar gelmemiştir umarım?