Astronot olmak için ne okunmalı?

Hilal Sena

Decapat
Iyi günler. 4. sınıftan beri beyin cerrahi ve cerrahlığa özeniyorum. Ama şimdi lise yıllarında astronomiye de merak sardım ikisini bir yapmak istiyorum. İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra Astro Surgery adında bir dal buldum ama hakkında çok şey öğrenemedim. Benim en büyük hayalimden biride NASA'ya girebilmek aynı zamanda. Benim isteğim bu dal hakkında bilginiz? Hangi okullarda okumalıyım? Ne kadar bir derece lazım?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Iyi günler. 4. sınıftan beri beyin cerrahi ve cerrahlığa özeniyorum. Ama şimdi lise yıllarında astronomiye de merak sardım ikisini bir yapmak istiyorum.
Normalde insanlar küçük yaşlarda astronot olmak ister sonra doktorluk ve cerrahlığı söyler, seninkisi tam tersi gibi olmuş🤣

Cerrah olarak uzaya gitmen için bildiğin insanlı seyahat gibi bir şey olması lazım bence. Şu an gidenler genelde fizikçi, mühendis, kimyager gibi meslekler oluyor. Bir de uçurmak için pilotlar tabii.
Açıkçası konu hakkında çok bilgili değil ancak bir kaç fikrim var. Sebebi ise biraz benzer bir hayale bende kapıldım gidiyorum.. Çok emin olmamakla birlikte sanırım fizik mühendisliği lisans seviyesi eğitim için iyi bir tercih olacaktır diye düşünüyorum. Matematik ve fiziğin teorik temellerini mühendisliğin uygulamaları ile birleştirmek sanıyorum ki yolun başında büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Şahsen ben orbital mekanikleri ve kuantum teknolojilerine ilgi duyduğum ve bu alanda bir kariyer hedeflediğim için bu bölümü tercih ettim. Bildiğim kadarıyla medikal fiziğe de seçmeli dersler ile yönelebilirsin bu bölümde. Gerçi o dersler biraz daha iyonize radyasyonun canlılar üzerindeki etkileri ve bunların tedavi imkanları gibi konular ağırlıklı. Sanıyorum çok cerrahi durumlar söz konusu değil fakat söz konusu, nasa da çalışmak ve bir şekilde atmosfer dışına yolculuk ise bu derslerinde faydası olacaktır. Neyse konuyu çok dağıtmadan devam etmek gerekirse lisans eğitimi için fizik mühendisliğini önerebilirim. Ayrıca mutlak suretle ingilizceyi ana dilinden daha iyi bilmelisin ki bu lisans veya yüksek lisans eğitimini nerede ve hangi alanda yaptığından daha önemli bence. Lisans dönemi boyunca katıldığın uluslararası fizik toplulukları ve eğitim programları da çok önemli açıkçası bu konuda yine yeterli bilgiye sahip değilim fakat en azından bir kaç araştırma kaynağı verebilirim. Lisans sonrası eğitim için ise bir şeyler söylemek için erken ve haddim olmadığını düşünüyorum buna geçen zaman içerisinde yaptığın araştırmalar ile sen karar verebilirsin. Bana sorarsan işe Hacettepe ve İstanbul Teknik üniversitelerinin fizik mühendisliği bölümlerini araştırarak başlamak mantıklı olabilir. Bunun dışında bildiğim kadarıyla ODTÜ'de fen edebiyat fakültesi bünyesinde fizk bölümü var buralara da bakmak faydalı olabilir. Ankara üniversitesinde de astronomi ve uzay bilimleri bölümü olduğunu hatırlıyorum ders içerikleri ve programların amaçlarını ilgili sayfalardan öğrenmek aklında bir yol haritası oluşturmana yardımcı olacaktır. Bunların dışında fizik mühendisleri odasının her hangi bir şubesine uğrayıp buralardan da bilgi alabilirsin benden daha faydalı bilgiler ve öneriler sunabilecek pek çok insan ile tanışacağını düşünüyorum. Son olarak da SEDS Türkiye, Fizikist ve Evrim Ağacı benzeri oluşumlara da bir göz atmanda fayda olacaktır. Çok açıklayıcı veya bilgilendirici yorumlar yapabildiğimi düşünmesem de bir kaç noktada faydası olacaktır yazdıklarımın. Hayalin güzel ve bunu yaptığın dereceler ile değil ortaya koyduğun bilimsel üretim ile gerçekleştirebilirsin. Fabrikalar 3.5-4 ortalamalı öğrenciler arar, bilim organizasyonları için senin ortaya koyabildiğin bilimsel içerik önemlidir bu konuyu çok kafana takma derim. Son olarak birde Canan Dağdeviren hocamızı da bir ufak araştırmanı tavsiye etmek istiyorum kendisinin şu ana dek başardıkları ve izlediği yol her zaman bana ilham vermiştir sana da benzer etki bırakır belki..

Son düzenleme:
Iyi günler. 4. sınıftan beri beyin cerrahi ve cerrahlığa özeniyorum. Ama şimdi lise yıllarında astronomiye de merak sardım ikisini bir yapmak istiyorum.
Normalde insanlar küçük yaşlarda astronot olmak ister sonra doktorluk ve cerrahlığı söyler, seninkisi tam tersi gibi olmuş🤣

Cerrah olarak uzaya gitmen için bildiğin insanlı seyahat gibi bir şey olması lazım bence. Şu an gidenler genelde fizikçi, mühendis, kimyager gibi meslekler oluyor. Bir de uçurmak için pilotlar tabii.

Çözüm
Astroloji diyecem ayıp olacak. En iyisi sen şu makaleyi oku.

Dil öğren (İngilizce ve Rusça). Yurtdışında öğrenim görebileceğin programları araştır. Bulabilirsen ISS'de görev almış astronotların ne gibi alanlardan çıktıklarını (öğrenim hayartları vs.), ISS'de hangi görevleri yerine getirdiklerini öğren. Son olarak, en basitinden NASA'ya email yaz. Eminim sana geri dönüş yapacaklardır. (=

Türkiye'de astronot olunmaz çünkü kendimize ait uzay ajansımız yok ama Türk astronot olur.(Şimdiye kadar hiç olmadı ama neden olmasın?). Üniversite de dahil okuyup uzay ajanslarına başvuru yapıp astronot olunur. İmkanınız varsa (ABD/NASA için) vatandaşlık alıp üniversiteyi yurt dışında okuyup başvuru yapıp kabul edilirse astronot veya NASA da çalışan olabilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı