Astsubay nasıl olunur?

TheSwimzyE

Hectopat
Hocam, kuzenim 2 yıllık turizm okuyup askerlik yapıyor. 1 yıl şu an eğitim, ders görüp sınava giriyor. Askerde astsubay oluyor galiba. Bilen biri varsa aydınlatabilir mi? Ben de üniversite sınavına hazırlanıyorum. Hangi bölümü okuyup astsubaylığa gitmek mantıklı olur, detaylıca aydınlatma şansınız var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam, kuzenim 2 yıllık turizm okuyup askerlik yapıyor. 1 yıl şu an eğitim, ders görüp sınava giriyor. Askerde astsubay oluyor galiba. Bilen biri varsa aydınlatabilir mi? Ben de üniversite sınavına hazırlanıyorum. Hangi bölümü okuyup astsubaylığa gitmek mantıklı olur, detaylıca aydınlatma şansınız var mı?
Bu konu hakkında bir bilgi sahibi fazla değilim lakin çevremden gördüklerim ve bu şekilde yaşamadan deneyim kazanarak bunu izah edebilirim;

Şu an bende lise mezunuyum staj yaptığım avukatın yanında çalışıyorum hukuk fakültesi mezunu 4 yıllık üniversite okuyup gitmiş birisi teğmen olarak başlatıyorlar 2 yıllık okuyup gidersen muhtemelen astsubaydır, okuduğu bölüme karşıt orada avukatlık gibi çok basit yani çok rahat görev yapmış, Kayseri Tank fabrikası gibi bir yerdi sanırım okuduğun bölüme göre muamele görüyorsun diye biliyorum, elektrik okuyup gidiyorsan elektrikle ilgili bir yer, mühendislik okuyorsan onla ilgilidir, hukuk okuyorsan hukuk alanıyla ilgilidir okuyup görmüş adamı süründürmeye çalışmazlar bu zaten saçmalık olur. Bende 2 yıllık bir üniversite okuyup gitmeyi düşünüyorum askere yoksa Er olarak çekilmez 6 ay.

1- Askeri Okul
20 yaşını doldurana kadar her yıl yapılan MSÜ sınavına girip askeri okullardan tercihini yapıp YKS sınavı sonrası mülakatlara gideceksin. 2 yıllık hem askeri hem üniversite eğitimi sonrası astsubay olarak mezun olacaksın. Komutan olmanın en düzgün yolu budur.

2- Dış Kaynak
Üniversite mezunu olduktan sonra her yıl yayınlanan muvazzaf astsubay yönetmeliğine göre mezun olduğun bölüm hangi kuvvette hangi birliğe kaynak teşkil ediyorsa onun mülakatlarına gideceksin. Yanlış hatırlamıyorsam eğitim 1 yıl kadardı.

3- Yedek Astsubay
Üniversite mezunu olduktan sonra normal askerlik görevi öncesi yedek astsubaylığa başvuracaksın şansına çıkarsa yedek astsubay olarak askerlik görevini yaptıktan sonra ayrılmaya yakın komutanınla konuşup mülakatlara girerek normal astsubay olarak kalmaya çalışacaksın. (Çok büyük ihtimalle kara kuvvetlerine atanır)

MSÜ sınavı ile direkt olarak Meslek Yüksek Okullarına girebilirsin. 2. seçenek herhangi bir 2 yıllık bir bölüm okuyup askere gideceğin zaman astsubay olarak gitmek istediğini belirtip eğer çıkarsa askerliğini yedek astsubay olarak yaparken, belirli zamanlarda iç alım yapılıyor onlara başvurarak ve kazandığın takdirde sınıf eğitimini tamamlayıp astsubay olarak devam edebilirsin. 3. seçenek yine belirli zamanlarda TSK'nın ihtiyacına göre dış alım açılıyor. Bunları takip edip mülakatları da geçersen yine sınıf eğitimi sonrasında astsubay olabilirsin.

Bu konu hakkında bir bilgi sahibi fazla değilim lakin çevremden gördüklerim ve bu şekilde yaşamadan deneyim kazanarak bunu izah edebilirim;

Şu an bende lise mezunuyum staj yaptığım avukatın yanında çalışıyorum hukuk fakültesi mezunu 4 yıllık üniversite okuyup gitmiş birisi teğmen olarak başlatıyorlar 2 yıllık okuyup gidersen muhtemelen astsubaydır, okuduğu bölüme karşıt orada avukatlık gibi çok basit yani çok rahat görev yapmış, Kayseri tank fabrikası gibi bir yerdi sanırım okuduğun bölüme göre muamele görüyorsun diye biliyorum, elektrik okuyup gidiyorsan elektrikle ilgili bir yer, mühendislik okuyorsan onunla ilgilidir, hukuk okuyorsan hukuk alanıyla ilgilidir okuyup görmüş adamı süründürmeye çalışmazlar bu zaten saçmalık olur. Bende 2 yıllık bir üniversite okuyup gitmeyi düşünüyorum askere yoksa er olarak çekilmez 6 ay.

Çok teşekkürler hocam bilgilendirme içim rahatlattınız beni.

1- askeri okul.
20 yaşını doldurana kadar her yıl yapılan MSÜ sınavına girip askeri okullardan tercihini yapıp YKS sınavı sonrası mülakatlara gideceksin. 2 yıllık hem askeri hem üniversite eğitimi sonrası astsubay olarak mezun olacaksın. Komutan olmanın en düzgün yolu budur.

2- dış kaynak.
Üniversite mezunu olduktan sonra her yıl yayınlanan muvazzaf astsubay yönetmeliğine göre mezun olduğun bölüm hangi kuvvette hangi birliğe kaynak teşkil ediyorsa onun mülakatlarına gideceksin. Yanlış hatırlamıyorsam eğitim 1 yıl kadardı.

3- yedek astsubay.
Üniversite mezunu olduktan sonra normal askerlik görevi öncesi yedek astsubaylığa başvuracaksın şansına çıkarsa yedek astsubay olarak askerlik görevini yaptıktan sonra ayrılmaya yakın komutanınla konuşup mülakatlara girerek normal astsubay olarak kalmaya çalışacaksın. (çok büyük ihtimalle kara kuvvetlerine atanır)

Hocam piyade ve personel olma olayı varmış 1 yılın sonunda kalmayı planlarsak şimdi gözlük kullanma olayım var benim 2.5 miyop personel olma şanşım daha yüksek değil mi?

MSÜ sınavı ile direkt olarak meslek yüksek okullarına girebilirsin. 2. seçenek herhangi bir 2 yıllık bir bölüm okuyup askere gideceğin zaman astsubay olarak gitmek istediğini belirtip eğer çıkarsa askerliğini yedek astsubay olarak yaparken, belirli zamanlarda iç alım yapılıyor onlara başvurarak ve kazandığın takdirde sınıf eğitimini tamamlayıp astsubay olarak devam edebilirsin. 3. seçenek yine belirli zamanlarda Tsk'nın ihtiyacına göre dış alım açılıyor. Bunları takip edip mülakatları da geçersen yine sınıf eğitimi sonrasında astsubay olabilirsin.

Hocam şimdi 2 yıllık veya 4 yıllık kolay kazanıp astsubay olacağım bölüm falan nedir bilginiz var mı? Hangilerinin alımı daha fazla olur daha kolay girerim.

Hocam piyade ve personel olma olayı varmış 1 yılın sonunda kalmayı planlarsak şimdi gözlük kullanma olayım var benim 2.5 miyop personel olma şanşım daha yüksek değil mi?
O numarayla piyade olmak istesen de mümkün değil diye biliyorum. Yönetmeliği araştır belki yedekten normal astsubaya geçmeye bile engel olabilir.

Çok teşekkürler hocam bilgilendirme içim rahatlattınız beni.

Hocam şimdi 2 yıllık veya 4 yıllık kolay kazanıp astsubay olacağım bölüm falan nedir bilginiz var mı? Hangilerinin alımı daha fazla olur daha kolay girerim.
Raylı sistemler makinistlik bölümü mezunuyum. Askerliğimi yedek astsubay olarak yaptım. 2024 Kasım ayında terhis oldum. Devrelerimde çoğunluk olarak bilgisayar programcılığı, elektrik elektronik, makine gibi bölümlerin mezunları vardı. Ama tamamen şansa geliyor. Mesela benim bölümümden mezun olup yedek astsubaylık çıkan kimseyi duymadım.

Raylı sistemler makinistlik bölümü mezunuyum. Askerliğimi yedek astsubay olarak yaptım. 2024 Kasım ayında terhis oldum. Devrelerimde çoğunluk olarak bilgisayar programcılığı, elektrik elektronik, makine gibi bölümlerin mezunları vardı. Ama tamamen şansa geliyor. Mesela benim bölümümden mezun olup yedek astsubaylık çıkan kimseyi duymadım.

Bu bölümden fazla duydum değiniz bir yer var mı hocam peki.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı