ASUS B450M Dragon DDR4 sisteme RAM önerisi

Kardeşim MHz dediğin şey metre misali, GHz ise kilometre misali. Bellek mellek ile alakası yok. Abdullah abi base frekansı değiştirerek (GHz, MHz fark etmez) hız aşırtma yapıyor. 4900 MHz ile 4.9 GHz aynı şey.

Sabahten beri bunu tartışıyoruz, sizin dediğinize göre benim atmış olduğum resimdeki kırmızı ve mor alanlar birbiriyle aynı, öyle mi? Sözünüz buraya çıkıyor, Aynı ise aynı deyin, aynı değilse aynı değil deyin.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-03-22-22-56-59-220_com.android.chrome-edit.jpg
    Screenshot_2025-03-22-22-56-59-220_com.android.chrome-edit.jpg
    98,3 KB · Görüntüleme: 27
Sabahten beri bunu tartışıyoruz, sizin dediğinize göre benim atmış olduğum resimdeki kırmızı ve mor alanlar birbiriyle aynı, öyle mi? Sözünüz buraya çıkıyor, Aynı ise aynı deyin, aynı değilse aynı değil deyin.

Birisi 3200 MHz yani 3.2 GHz, diğeri de 3.5 GHz yani 3500 MHz aynı şeyi ifade ediyor fakat farklı hız birimi kullanılmış, tek fark bu. Tavuk, yumurta felsefesi yapmaya gerek yok. Düşündüğünüz şey 4+2=6 ile 2+4=6'dan farkısız.

Son düzenleme:
Birisi 3200 MHz yani 3.2 GHz, diğeri de 3.5 GHz yani 3500 MHz aynı şeyi ifade ediyor fakat farklı hız birimi kullanılmış, tek fark bu. Samanlıkta iğne aramaya gerek yok.
Tamam bu şekilde düşüne bilirsiniz , saygı duyarım . Bana görede işlemcilerin azda olsa bir önbelleği vardır. Bellek hızı olan bölüm işlemcinin önbelleğiyle alakalıdır ve ramlar CPU tabanlı programlarda bellek hızı olan Mor işaretli bölümdeki hızı geçemez.
Oyunlarda yada gpu tabanlı yazılımlarda ise oc yaptığınız zaman, işlemcinizin saat hızına yani "temel frekans'Ghz' " olan bölüme aşırtma yaparsınız , temel frekans olan GHz kısmı artar , ekran kartınıda bu frekans üzerinden beslersiniz.
Buda benim görüşüm . @Ali Güngör de yorumlayabilir .

Son düzenleme:
Tamam bu şekilde düşüne bilirsiniz , saygı duyarım . Bana görede işlemcilerin azda olsa bir önbelleği vardır. Bellek hızı olan bölüm işlemcinin önbelleğiyle alakalıdır ve ramlar CPU tabanlı programlarda bellek hızı olan kırmızı işaretli bölümdeki hızı geçemez.
Oyunlarda yada gpu tabanlı yazılımlarda ise oc yaptığınız zaman, işlemcinizin saat hızına yani "temel frekans'Ghz' " olan bölüme aşırtma yaparsınız , temel frekans olan GHz kısmı artar , ekran kartınıda bu frekans üzerinden beslersiniz.
Buda benim görüşüm . @Ali Güngör de yorumlayabilir .
Eğer o değer işlemci önbelleği için ise neden normal sistem RAM'ine itiraz ediyordunuz ki?
İşlemcinin L3 veya L1, L2 belleklerinin hızı ise sistem RAM'ini alakadar etmez.

Zaten konu baştan beri düz RAM'di.
1742678736749.jpeg

Eğer o değer işlemci önbelleği için ise neden normal sistem RAM'ine itiraz ediyordunuz ki?
İşlemcinin L3 veya L1, L2 belleklerinin hızı ise sistem RAM'ini alakadar etmez.

Zaten konu baştan beri düz RAM'di.
Eki Görüntüle 2452020
Alakadar eder .Önbelleğin asıl amaçlarından birisi işlemci ile daha yavaş olan ana RAM arasındaki veri erişim hız farkını azaltmaktır.

L3 bellek denetleyici saat hızı , bakın orada yazıyor , saat hızını gösteriyor , saat hızı nedir . L3 belleğin tam olarak ne işe yaradığını biliyormusunuz ? Saat hızının artabiliceğini zaten söyledim , temel frekans saat hızını ifade eder .

Son düzenleme:
L3 belleğin tam olarak ne işe yaradığını biliyormusunuz ?

Bu önbellek, işlemcinin ana belleğe RAM'e erişim süresini azaltır. Bu sayede daha yüksek performans elde edilir, mantık bu.

L3 bellek denetleyici saat hızı, bakın orada yazıyor, saat hızını gösteriyor, saat hızı nedir?

Saniyede gerçekleşen işlem döngüsü demek. Orada 1900 MHz yazıyor, yani GHz birim olarak 1.9 GHz tekabül ediyor. Bundan ne anlamam lazım?

Bu değerin mi değişmediğini iddia ediyordunuz?

Orada 1900 MHz yazıyor, yani GHz birim olarak 1.9 GHz tekabül ediyor.

Bu önbellek, işlemcinin ana belleğe RAM'e erişim süresini azaltır. Bu sayede daha yüksek performans elde edilir, mantık bu.

Saniyede gerçekleşen işlem döngüsü demek. Orada 1900 MHz yazıyor, yani GHz birim olarak 1.9 GHz tekabül ediyor. Bundan ne anlamam lazım?

Bu değerin mi değişmediğini iddia ediyordunuz?

Yukarıdaki arkadaş demişki
L3 veya L1, L2 belleklerinin hızı ise sistem RAM'ini alakadar etmez. Demiş.

Ben ise alakadar eder. Önbelleğin asıl amaçlarından birisi işlemci ile daha yavaş olan ana RAM arasındaki veri erişim hız farkını azaltmaktır, demiştim.

Şimdi sizde işlemcinin ana belleğe RAM'e erişim süresini azaltır. Bu sayede daha yüksek performans elde edilir, mantık bu dediniz. Verdiğiniz cevap benimkiyle anlamı oldukça yakın ve yukarıdaki arkadaşın yorumuna muhalif. Şimdi burada size kimse zıt cevap vermiycek ama ben size bir cevap verirsem hemen çürütme eylemine girilecek, cidden yoruldum. Boş verin kapatalım gitsin.
Sözüm herkese değil, yarası olan gocunur fakat birkaç kişiden farklı olarak karşılıklı anlaşabilerek ve karşıdakini anlayarak tartışıyosunuz tebrik ederim, size saygım sonsuz. İyi akşamlar.

Alakadar eder .Önbelleğin asıl amaçlarından birisi işlemci ile daha yavaş olan ana RAM arasındaki veri erişim hız farkını azaltmaktır.
Konumuz onlar değil, onu kast ediyorum. Sayfalardır "işlemci önbelleğini" kast ediyorsanız büyük bir zaman anlaşmazlık olmuş.

Son mesajlarınızda anca anlama bindi.

Büyük ihtimalle gene açık uçlu veya bilgilendirici mesaj yazarsınız, ben sizin en baştan beri CPU Önbelleklerini kast ettiğiniz farz edicem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı