ASUS B550F anakart launch CSM kapanmıyor

furkan4321

Centipat
Arkadaşlar merhaba BIOS ayarlarında gezinirken ReSize BAR ayarını aktif edeyim dedim aktif ettikten sonra boot sekmesinden boot/csm ayarı gözüme takıldı. Disable yazıyordu onu enable yapıp geri disable yapıp kapattım BIOS ayarlarını kaydettikten sonra F10 la yeniden başlattım ekrana BIOS giriş ekranı geldi.

F1 F2 butonlarıyla BIOS'a girmeyi ya da Windows'a devam etmemi istiyor. F1 ile BIOS'a girdiğimde launch CSM bölümüne girdim enable diyor tekrar kapatmaya çalıştığımda bu uyarı verdi tamam deyip F10 la kaydettim.

Ben kapandı sanmıştım ama inatla açık duruyor BIOS pilini çıkardım sıfırlansın diye BIOS ayarlarını eski haline döndürdüm yine bana mısın demiyor. Ekran kartıyla ilgili bir durum söz konusu galiba benzer konulara baktığımda ama ekran kartım RX 570 UEFI desteği de var. Bilgisayarı 1.5 haftadır kullanıyorum hiç CSM sorunu çıkarmadı. Yani sürekli disable modundaydı. Şimdide yapmadığım ayar kalmadı hiçbir şekilde disable moduna alamıyorum. Bende hepsini UEFI only yaptım. İlginçtir ReSize BAR ayarını kapatınca otomatikman CSM de disable oluyor ama yeniden başlattığımda yine enable moduna geçiyor. Bilgisayarda UEFI Windows 11 kurulu CSM ayarı 1.5 haftadır kapalı olduğu için şimdi de kapatamadığım için sisteme bir sorun çıkarır mı bunu kapatmanın bir yolu yok mudur? Yardımcı olursanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
O kartın zaten resizable bar desteği yok ki. Yani enable yapmakta ne mantık var anlamadım.

Bilmiyordum desteğinin olup olmadığını araştırdım faydalı bir şey diye açmıştım. Asıl sorum bu değil launch CSM ayarını disable yapamıyorum bunun sebebi nedir ReSize BAR'ı kapatıyorum yine aynı ondan olduğunu sanmıyorum şu saatten sonra. BIOS'u sıfırlamama rağmen disable olmuyor. İşin garibi yukarıda yazdığım gibi 1.5 haftadır disable modda çalışıyormuş PC şimdi ne olduda kapatılmıyor. Acaba disable ye almıyor muyum diye şüphelendim hatta F10 la kayıt ederken hangi değişiklikleri yaptığım gözüküyor orada bile disable yazıyor ama yeniden başlatıp BIOS'a tekrar girdiğimde inatla açık gözüküyor.

BIOS giriş ekranında VGA kartı UEFI sürücüsü tarafından desteklenmez bu yüzden CSM açılacak diyor galiba ama ben bu kartı zaten CSM kapalı kullanmıştım 1.5 hafta ve GPU Z programında da UEFI yazısının orada tik işareti var destekliyor yani RX 570 aşırı da eski bir kart değil desteklemesi lazım. Desteklemese zaten bilgisayarı ilk aldığımda uyarı verirdi.

Son düzenleme:

ReSize BAR kapalı tutun bir anlamı yok. UEFI farklı bir şey.

O kart UEFI olarak da çalışmıyor, yazdığına bakmayın.

Güncel VBIOS bulup yazdırırsanız belki.

Tamamda hocam bugün launch CSM ayarını enable yapıp disable yaptıktan sonra oldu daha önce bu uyarıyı vermiyorduki kart desteklemese uyarıyı yine verirdi. Şimdide kapatılmıyor sürekli açık duruyor.

Daha önce CSM kapalı kullandığınıza emin misiniz, CSM kapatınca BIOS da görüntü vermeyebiliyor bu kartlar.

Şimdide tekrardan resetlemek için BIOS pilini çıkarttım elektrik gelmiyordu kasaya geri taktım bili PC açılmıyor. Anakart ışıkları beyaz renge kadar geliyor sonra tekrardan turuncuya geçiyor.

ReSize BAR kapalı tutun bir anlamı yok. UEFI farklı bir şey.

UEFI farklı bir şey onu anladım kapattım zaten o bar özelliğini. BIOS daha önce UEFI olarak gmrdüğü ekran kartını şimdi nasıl UEFI olarak görmez ben onu anlamış değişim UEFI olarak görmediği için ben BIOS'u sıfırlasamda kendisi otomatikman CSM'yi enable duruma getiriyor.

Resetlemek için BIOS pilini çıkarmanıza gerek yok, BIOS içerisinden restore default değinizde sıfırlanır zaten.
Hocam baksana türkçesini çevirdim en ufak bir şey anlamadım launch CSM'yi kapat deyince bu uyarı çıkıyor ama ekran kartını UEFI olarak görmediği için galiba kendisi otomatikman açıyor tekrardan. BIOS açılış ekranında "VGA Card is not supported by UEFI driver" yazıyor yukarıda ilk resimde var bu yazı. BIOS'u defalarca kez içeriden default ayarlara getirdim yine değişmiyor. Ben 2 hafyata yaklaştı kullanıyorum bir kere da BIOS açılış ekranında bu VGA Card is not supported by UEFI driver yazısını görmedim. Bugün CSM'yi sadece açtım kaydedip yeniden bile başlatmadım bu arada geri disable yaptım kaydettim ama şimdi de ekran kartını UEFI olarak görmediği için ben sıfırlasamda otomatikman yine de açılıyor. Son kayıt aşamasında bütün değişiklikler gözükürya orada bile disable yapıldığı gözüküyor ama yeniden başlatıp BIOS'a giridğimde enable durumda.

Dosya Ekleri

• IMG_E9543.JPG
    84 KB · Görüntüleme: 33
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…