ASUS DSL-AC51 ile, önce hız aşırtma olmadan (Kararlılık ayarı) Ookla SpeedTest uygulaması üzerinden hız testi gerçekleştirdim. Daha sonra ise, hız aşırttım yani kararlılık ayarından olabilecek iyi ayara ayarladım. (7 dB) (DLA Özelliği etkin) olacak şekilde ayarladım.
Bu arada, internet hattımın türü ADSL2+ (AnnexA) oluyor. Ev ile santral arası mesafe ise 1600 metre.
Hız aşırtma olmadan, hattımın doğal değerleri (Kararlılık ayarı olmadan):
Hız aşırtmalı hali (Kararlılık ayarıyla birlikte) (7 dB + DLA Etkin):
Hattımın doğal haliyle Steam'da yaptığım Download hızı testi (9.32 Mbps):
Hattıma hız aşırtma (Kararlılık ayarı) (7 dB + DLA) uyguladıktan sonraki Steam'da yaptığım Download hızı testi (12.16 Mbps):
Görmüş olduğunuz üzere hattımdaki Download hızını, 2-3 Mbps daha fazla arttırdığımı görebilirsiniz.
Bu testte Steam üzerinden Download yapmak için kullandığım oyun "RaceRoom Racing Experience" oluyor.
Peki hattımın doğal hızıyla, hattımın hız aşırtılmış haliyle karşılaştırdığımızda, oyunumuzun indirme süresi ne kadar kısaldı? Karşılaştıralım.
Hattımın doğal haliyle (9.32 Mbps): 7 Saat 32 Dakika
Hattımın hız aşırtılmış haliyle (12.16 Mbps): 5 Saat 40 Dakika
Gördüğünüz gibi, aslında arada önemli denilebilecek bir fark söz konusu. Bu arada, Türk Telekom saha ekipleri maalesef benim hat kalitemi düşürmüştü. Yani, normalde 1 sene önce ASUS DSL-AC51 modemim yoktu ve kararlılık ayarı gibi hızı arttıran özellikli olmayan modemimle, eskiden 13500-14000 Kbps Download hızı alırdım ve SNR 13.1 dB arasıydı. Artık 14000 Kbps ve üzeri değerleri ancak ve ancak ASUS DSL-AC51'in kararlılık ayarı sayesinde alabiliyorum. Normalde saha ekipleri üşenmeyip, hat sağlığımı arttırsa, ASUS modemim ile çok daha iyi hız aşırtma sonuçları elde edebilirdim.