ASUS M5A78L-M le anakart PCI Express hızı nasıl öğrenilir?

ASUS'un kendi sitesinde anakartınızın modelini yazarak öğrenebilirsiniz. Tahminimce PCI Express 2.0 destekli.
 
ASUS'un kendi sitesinde anakartınızın modelini yazarak öğrenebilirsiniz. Tahminimce PCI Express 2.0 destekli.
1618707334555.png
 
Mecbur değilseniz saçma olur. X1 slota taktığınız SSD ile büyük ihtimalle sistemi Boot edemeyeceksiniz. Depo birimi olarak kullanılacak. X4'e takmadığınız sürece de tam verimle çalışamayacak.
 

ASUS M5A78L-M le anakartta SATA 2'den hızlı SSD nasıl kullanabilirim?​


Türkçe yazdım halbuki ama anlamamışsın. Yukarıdaki tüm mesajları derleyeyim.

Amacın SSD'ye Windows yükleyerek sistemini hızlandırmaksa eğer, SATA portlarını kullanmak zorundasın. PCI-e X1 slotuna takacağın SSD'de Windows kullanamazsın.

PCI-e X1 slotuna adaptör ile taktığın herhangi bir sürücü üzerinden sistemini Boot edemezsin. Yani oraya takacağın sürücüye yüklediğin Windows'u kullanamazsın. Örneğin o slota USB 3.0 dönüştürücü adaptör de takabilirsin. Ancak o USB portuna taktığın Windows USB'si ile format atamazsın. Çünkü sistemi o port üzerinden Boot edemezsin.

Sadece bazı UEFI BIOS'lar bazı anakartlarda PCI-e üzerinden Boot etmeye imkan sağlıyor. Burada hem BIOS özellikleri hem de Anakart'taki PCI-e slotunun kullandığı veriyolu önemli Boot edebilmek için. Eski BIOS'larda ise PCI-e Boot destekleyen bir anakart ben bugüne kadar görmedim. Gören bilen varsa yazsın.

Diğer yandan PCI-E 2.0 x1 slotu bant genişliği 500mb/s, SATA II ise 300mb/s. Kullandığın adaptörde de biraz kayıp yaşayacağın için hemen hemen aynı hesaba gelecekler.

Bu yüzden elinde boşta duran bir M.2 SSD varsa bu adaptörlerle depolama birimi olarak kullanabilirsin. Bunun dışında o yola girmek saçmalık olur.

Tüm bu veriler ışığında özetlemek gerekirse;
O anakart ile SATA II'den daha hızlı SSD'yi sistem diski olarak KULLANAMAZSIN.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı