Asus P5N-E SLI HDD görmeme sorunu
Artık yerim kalmadığı için bir adet WD 2TB harddisk aldım, yedekleme amaçlı. Anakartım Asus P5N-E SLI (diğer ayrıntılar aşağıda, lazım olur belki?) ve hazırda bir adet emektar IDE bir adet SATA bağlantılı iki hdd var. Ek olarak da yine SATA bağlantılı iki dvd sürücü.
Sırasıyla:
- SATA veri kablom 3 tane olduğu için dvd'lerden birinin data ve güç kablosunu söküp harddiske taktım. Bilgisayarı açtım, yeni harddiskle beraber dvd sürücüm de gözükmüyor. Aygıt yöneticisinde de gözükmüyorlar, disk yönetiminde de. Bu sayfada ek eylemlerdeki sürücüleri tara seçeneğini denedim yine olmadı. (gözükmüyorlar derken kapakları hiç açılmıyor, ışıkları bir an olsun yanmıyor; sanki güç gitmiyor gibi.)
- Kabloların yerini değiştirip denedim, bu sefer bilgisayar hiç açılmadı; Bootmgr hatası verdi.
- Bios'tan Boot ayarlarına girip 4 boot device'ı da iptal ettim(ilk ikisi cdrom, 3.sü hdd 4.sü de nvidia boot device idi), bu sefer bilgisayar açıldı ama yeni harddisk yine piyasada yok.
- DVD romlarda hiç hayat belirtisi olmayınca bunlara güç gitmediğine kanaat getirdim ve çalışan harddisk'in güç ve data kablolarını bunlara taktım, yedek güç kablosunu çalışan harddiskime taktım; sonuç tamamen aynı: yeni harddsikler ve dvd romlar yok.
- Bu arada internetten araştırmayı da yaptım ama herkes aygıt yöneticisinden halledin demiş, bende gözükmüyorlar ki?
- Son olarak HDD için master - slave jumper ayarlarına bakayım dedim, kullanım klavuzunda tarifi var ama sorun şu ki bende jumper parçası yok. Bir de SATA 2 hdd'lerde artık master-slave ataması için jumper kullanılmıyor diye de internetten okudum ama pek mantıklı gelmedi.
- Yeni harddiskim SATA 3 destekli ama anakartım SATA 2; Bimeks'teki arkadaşlar sorun olmaz dediler ama yine de bir ihtimal var mı acaba?
Sonuç olarak 2 hdd + 2 dvd rom'un üzerine parasını verip 1 hdd daha koyup 2 hdd elde etmeyi başardım.