ASUS PRIME A320M-F BIOS ekranı geçilmiyor

onurhtetik

Femtopat
Daha fazla  
Merhabalar,

Aşağıda sizlere son zamanlarda yaşamaya başladığım sorunlar dizilerinden bahsetmek ve varsa değerli fikirlerinizi duymak istiyorum.

Öncelikle 1-2 aydır bilgisayarımın eskisi gibi performansa çalışmadığını fark ettim. Çok yük altında çalıştırmasam da genel olarak oyun, web gezileri ve film için kullanıyorum.

2 hafta önce bilgisayarımı açtığımda Display Port'un çalışmadığını fark ettim ve kablodan kaynaklanabilecek olduğunu düşünerek farklı kablolarla denedim. DP girişini kullanamasam da HDMI portu ile görüntü almayı başarabildim. Şu an için monitörden kaynaklandığını düşünerek HDMI ile görüntü almaya devam ediyorum. Yakın zamanda monitörümü servise götürmeyi planlıyorum.

1 hafta önce faremin DPI seviyesinde istemsiz değişiklikler olduğunu fark ettim. Ara ara mouse birden hızlanıyor ya da yavaşlıyor. Yer yer kesik kesik ilerliyor. Yakın zamanda faremi de servise göndermek istiyorum.

2 gün önce bilgisayarımı açtım ve BIOS ekranını ne yaptıysam geçmesini sağlayamadım. Kontrol ettiğim üzere SSD'leri görüyor, RAM'ler cevap veriyor. Ama bir türlü BIOS ekranını geçmiyor ve PC herhangi bir ses ve hata kodu da vermiyor. İşletim sisteminin zarar görmüş olabileceğini düşünerek UEFI formatı ile Windows'u tekrar kurdum ve tüm ayarlamalarımı yaptım. Bilgisayarda vakit geçirirken iken siyah ekran gördüm ve PC bana bir daha cevap vermedi. Reset atmak zorunda kaldım ve tekrar BIOS ekranından sonra Windows'un yüklenmesini sağlayamadım. Bu arada BIOS ekranında 60C anakart ısısını gördüm ve aklıma anakartın bozulmuş olabileceği geldi.

Bilgisayar açılıyor, ASUS yazısı geçiyor, sol üstte cursor dediğimiz BIOS imleci 3-5 kere tekrar ediyor ve BIOS'a giriş yapıp bırakıyor.

Windowsu tekrar kurdum (Windows kurulduktan sonra, BIOS pilini çıkartıp taktım, internetten araştırıp bazı videolar izleyip onarmaya çalıştım, SSD'lerin durum kontrolü için program indirdim denedim ömürleri %100 gözüküyor, genel ısı değerlerini ölçmek program indirdim çeşitli yüklerle izledim yine bir sonuca ulaşamadım), tüm programlarımı oyunlarımı vesaire kurdum ve şuan için en basit işlemler için kullanmaktayım.

Sistem bilgilerim ise;
ASUS Prime A320M-F anakart,
Ryzen 5 3600X işlemci ve stok fan,
XPG RAM 2x8GB,
NVIDIA GTX 1070 GPU,
120GB SSDx1 sistemin kurulu olduğu,
480GB SSDx1 depo olarak kullandığım alan.

Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Teşekkürler,
Onur.

Son düzenleyen: Moderatör:
SSD modelleri nedir? %100 olması pek önemli değil. SU630 veya JD gibi SSD ler kullanıyorsanız bu tarz sorunlar yaşanıyor. JD SSD ye sahipken bende boot edemiyordum bilgisayarı. Otomatik BİOS a giriyordu.

SSD modelleri nedir? %100 olması pek önemli değil. SU630 veya JD gibi SSD ler kullanıyorsanız bu tarz sorunlar yaşanıyor. JD SSD ye sahipken bende boot edemiyordum bilgisayarı. Otomatik BİOS a giriyordu.
Merhabalar,

Bilgisayarımı benchmarka soktum, oradan edindiğim bilgiler ise aşağıdadır.

Adata SU650 120GB-TRL 275
30,802 User benchmarks, average bench 63%
49GB free (System drive)
Firmware: SBFME1.2
SusWrite @10s intervals: 232 168 167 168 170 170 MB/s

Kingston SHFS37A480G 480GB
1,476 User benchmarks, average bench 55%
172GB free
Firmware: 608ABBF0
SusWrite @10s intervals: 262 246 246 246 230 243 MB/s

SU650 model olduğunu düşünürsek ve ben bu diski iptal edip tüm sistemi diğer SSD'ye kurup denersem belki durum düzelebilir o zaman öyle mi?
Saçma gelebilir ama sisteminizdeki tüm diskleri çıkarıp tekrar dener misiniz?
SSD'leri satalarından ayırıp bilgisayarı açma tuşuna basmamı mı istiyorsunuz?
Ayrıca şunu yazmayı unutmuşum: her sabah bilgisayarı açtığımda bios ekranı geçince bir siyah ekran alıyorum, reset tuşuna basıp tekrar başlatmasını sağlıyorum ve windows ekranını ancak bu şekilde görebiliyorum bilgisayar bildiğiniz trip atıyor ya.

Son düzenleme:
Kingston SSD ye sistemi kurup deneyin. Bildiğiniz üzere SU650 de sıkıntılı bir SSD.
Merhabalar,

Az önce 120gb A-data ssd'yi deaktif edip tüm sistemi 480gb kingston ssd'ye kurdum, ilginç bir şekilde display port çalışmaya başladı. Tüm güncelleştirmeleri yaptım şuan için sıkıntı gözükmüyor. Sizce a-data ssd'yi teknik servise mi göndermeliyim?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…