ASUS Prime A320M-K RAM frekans ve voltaj problemi

Makaleler
3
2 Adet 4 GB DDR4 Kingston Hyper X 2666 MHz RAM'im var ancak BIOS'ta ve Windows'ta 4 GB gözüküyor ve BIOS'ta 2666 MHz gösteriyor. Görev yöneticisinde ise 1333 MHz yazıyor. RAM'lerin altını silgiyle sildim yerlerini değiştirdim hiçbir şey değişmedi. Daha sonra görev yöneticisinde 1333MHz gösteriyor diye MHz arttırmayı denedim ancak başarısız oldum. Voltage Auto ayarlarda 3000 MHz yaptım sistem kendi kendine kapanıp açılmaya başladı. BIOS pilini söküp 2 dakika bekledim ve ayarlar sıfırlandı. Bu sefer RAM'lerin gerçek değeri olan 2666 MHz'e overclock yaptım yine kapanıp açılmaya başladı. Şimdi ise ne yapacağım hakkında bir fikrim yok. Nasıl çözebilirim bu sıkıntıyı?

Sistem:
  • Ryzen 3 1200.
  • ASUS Prime A320M-K.
  • Kingston Hyper X 4x2 2666MHz DDR4 RAM.
  • ASUS Expedition RX 570.
  • Sharkoon SHP650 80+ PSU.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

image2.jpeg

image3.jpeg

ss133.PNG

ss134.PNG

Son düzenleyen: Moderatör:
Bellek sınırının tikini kaldırın. CPU-Z'den, Memory kısmına gelip ekran görüntüsü atın.
Durum böyle. CPU-Z uygulamasında da 1333MHz gösteriyor. Anlayamadım gitti. BIOS'tan overclock yapmaya çalıştığımda da kendi kendine açılıp kapanıyor. Voltaj auto'da. Son olarak BIOS güncellemesi yapmayı deneyeceğim. Benim anlamadığım overclock kabul etmemesinin nedeni ne? @Tolga Samet @Vorplody

Dosya Ekleri

• ss137.PNG
    ss137.PNG
    10,7 KB · Görüntüleme: 45
  • ss138.PNG
    ss138.PNG
    9 KB · Görüntüleme: 47
@Motionless IN White Hocam Nobleness IN Black'e ne oldu? Sanki gün içinde değişti gibi geldi bana.
O ben değilim. Beni seven bir arkadaşım benzer bir isim koydu :D
Durum böyle. CPU-Z uygulamasında da 1333MHz gösteriyor. Anlayamadım gitti. BIOS'tan overclock yapmaya çalıştığımda da kendi kendine açılıp kapanıyor. Voltaj auto'da. Son olarak BIOS güncellemesi yapmayı deneyeceğim. Benim anlamadığım overclock kabul etmemesinin nedeni ne? @Tolga Samet @Vorplody
1333MHz değil. İki ile çarpmalısınız, RAM'iniz 2666MHz. BIOS güncellemesi deneyin.

Eski sistemlerimde olduğu gibi gösteriyordu. MHz değeri pek önemli değil, 4 GB algılaması ve overclock kabul etmemesi ilginç.
BIOS güncellemesi ile alakalı olabilir. BIOS sürümünüz çok eski.

1333x2 2666MHz’de zaten şuan. RAM’in tekini görmemesinin sebebi anakart slotlarının birinde veya belleklerin birinde sorun olabilir. Bellekleri tek tek anakart slotlarında dene. Anakart slotunda mı yoksa bellekte mi sorun var önce onu bul. Bulduktan sonra anakartın hangi slotu veya hangi bellekte varsa garantiye yolla bence. Aynısı benim de başıma gelmişti, benim anakartta sorun vardı. Sistem BIOS, sürücü her şeyin güncel olmasına da dikkat et. OC işi çok farklı, anakart izin vermiyordur, değerler hatalıdır vs vs.

1333x2 2666MHz’de zaten şu an. RAM’in tekini görmemesinin sebebi anakart slotlarının birinde veya belleklerin birinde sorun olabilir. Bellekleri tek tek anakart slotlarında dene. Anakart slotunda mı yoksa bellekte mi sorun var önce onu bul. Bulduktan sonra anakartın hangi slotu veya hangi bellekte varsa garantiye yolla bence. Aynısı benim de başıma gelmişti, benim anakartta sorun vardı. Sistem BIOS, sürücü her şeyin güncel olmasına da dikkat et. OC işi çok farklı, anakart izin vermiyordur, değerler hatalıdır vs vs.

Tamamdır, teşekkürler. BIOS güncellemesinden sonra deneyeceğim. Bir de bir sorum daha olacak. Benimle aynı sorunu yaşayan kişilere, soğutucu işlemciye fazla baskı uyguluyorsa, işlemcinin RAM'lerle temas yaptığı pinler zarar görüyor olabilirmiş diyorlar. Ben stok soğutucu değil Wraith Prism kullanıyorum, yükte bile 800 RPM'de çalışıp sessizlik sağlıyor diye. Acaba Wraith Prism'in işlemciye fazla baskı yaptığı için RAM'lerin çalışmaması gibi bir durum olabilir mi?
Bu arada anakartta sıkıntı olabilir, ses kartı bozuk. Garantiye gönderecektim ama üşeniyordum.

Tamamdır, teşekkürler. BIOS güncellemesinden sonra deneyeceğim. Bir de bir sorum daha olacak. Benimle aynı sorunu yaşayan kişilere, soğutucu işlemciye fazla baskı uyguluyorsa, işlemcinin RAM'lerle temas yaptığı pinler zarar görüyor olabilirmiş diyorlar. Ben stok soğutucu değil Wraith Prism kullanıyorum, yükte bile 800 RPM'de çalışıp sessizlik sağlıyor diye. Acaba Wraith Prism'in işlemciye fazla baskı yaptığı için RAM'lerin çalışmaması gibi bir durum olabilir mi?
Bu arada anakartta sıkıntı olabilir, ses kartı bozuk. Garantiye gönderecektim ama üşeniyordum.
Öyle bir şey olduğunu sanmıyorum fazladan sıkma gibi bir durum yok ne de olsa Wraith Prism’de. Olmadı garantiye gitmeli, ses kartı da bozukmuş zaten.

BIOS güncellemesinden sonra PC açılmamaya başladı. Farklı RAM slotlarında iki RAM'i de denedim hiçbir şekilde açılmadı. Daha sonra biri iki slotta da çalışmaya başladı, çalışanı çıkarıp çalışmayanı koyduktan sonra çalışanda çalışmamaya başladı. :D Öyle bayağı uğraştım tak çıkar yaparak. RAM'ler bir şekilde ikisi de çalışıyor ancak hiçbir şekilde beraber çalışmadılar. Dual Channel özelliği direkt yok oldu gibi. Şimdi tek 4GB RAM ile bilgisayarı açtım. Kullanılabilir sorunu yok, direkt 4GB var yazıyor. Ancak nasıl dual channel çalıştıracağımı bilmiyorum. İyi haber ise güncellemeden sonra ses çalışmaya başladı. :D Sesin yazılımsal olarak bozuk olduğu hiç aklıma gelmemişti. :D Teşekkürler @Motionless IN White :D

BIOS güncellemesinden sonra PC açılmamaya başladı. Farklı RAM slotlarında iki RAM'i de denedim hiçbir şekilde açılmadı. Daha sonra biri iki slotta da çalışmaya başladı, çalışanı çıkarıp çalışmayanı koyduktan sonra çalışanda çalışmamaya başladı. :D Öyle bayağı uğraştım tak çıkar yaparak. RAM'ler bir şekilde ikisi de çalışıyor ancak hiçbir şekilde beraber çalışmadılar. Dual Channel özelliği direkt yok oldu gibi. Şimdi tek 4GB RAM ile bilgisayarı açtım. Kullanılabilir sorunu yok, direkt 4GB var yazıyor. Ancak nasıl dual channel çalıştıracağımı bilmiyorum. İyi haber ise güncellemeden sonra ses çalışmaya başladı. :D Sesin yazılımsal olarak bozuk olduğu hiç aklıma gelmemişti. :D Teşekkürler @Motionless IN White :D
Bence sorun anakartın slotu veya elinizdeki RAM'den kaynaklanıyor.

Bence sorun anakartın slotu veya elinizdeki RAM'den kaynaklanıyor.

Şimdi elimdeki RAM'i diğer slota taktım çalıştı. Diğer RAM'i taktım çalışmadı. Sorunun çalışmayan RAM'den kaynaklı olduğunu düşünüyorum ancak güncellemeden sonra yaşadığım bir çalışıyor bir çalışmıyor olayı anakarttan şüphe etmemi de sağlıyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı