ASUS Prime A320M-R 5. nesil işlemci desteği var mı?

Qbthxna

Hectopat
ASUS Prime A320M-R anakartım var. İşlemcim Ryzen 3 1200 ve upgrade etmeyi planlıyorum. Anakartım beşinci nesilleri desteklemiyordu ama dün sitesine baktığımda güncelleme gelmiş. Güncellemede 5. nesil desteği geldiği söylenmiyor ama "Update AGESA V2 Pi 1.2.0.3C to add more New processors Support" notu var. Sizce eski A320 anakartım 5. nesil destegi kazanmış mıdır? Ve kazanmış olsa bile ne kadar verimli ve sorunsuz çalışır?

AM4 soketli en alt seviye bir anakarta, Ryzen 5000 takmak ne kadar doğru olur? Kimse size bunu önermez. Düzgün soğutulsa bile anakartın sınırlarını da zorlayacağınızı bilmeniz gerek. Bu açıdan @Elasmotherium'a destek veriyorum. En azından orta halli bir B450'ye geçmek yerinde olacaktır.

Maalesef alamam. 5. nesil islemci alcagim bile meçhul. Aslında sadece meraktan soruyorum. Kucuk bir güncellemeyle eski, giriş seviyesi ve ucuz anakartımda en yeni am4 islemcilere destek kazanmis miyimdir? Ve kazanmışsam ne kadar performanslı olur?
Düzgün soğutulsa bile anakartın sınırlarını da zorlayacağınızı bilmeniz gerek.
Peki bu zorlamadan kastiniz nedir? Yeni işlemcilerin tdp degerleri ilk serilerle ayni. Benim işlemcimin de Ryzen 5600x'in de TDP degerleri ayni. Yeni nesillerin değişen tek özelliği çok daha iyi optimize ve verimli islemciler olması. E anakart üreticisi de kaldırabilir diye onaylayıp yazilimsal destek vermiş. Bu zorlama nereden geliyor? Anakart üreticilerinin bilinçli bir engeli mi?

Peki bu zorlamadan kastiniz nedir? Yeni işlemcilerin tdp degerleri ilk serilerle ayni. Benim işlemcimin de Ryzen 5600x'in de TDP degerleri ayni. Yeni nesillerin değişen tek özelliği çok daha iyi optimize ve verimli islemciler olması. E anakart üreticisi de kaldırabilir diye onaylayıp yazilimsal destek vermiş. Bu zorlama nereden geliyor? Anakart üreticilerinin bilinçli bir engeli mi?
A320'nin ana bulunurluk amacı, düşük sistem bileşenleri için köprü görevi görmesidir. Dahili mosfetlerin seviyesi, OC desteği olmaması, fan ve RGB girişlerindeki sınırlılık gibi birden fazla etmeni de içine katarak maliyeti düşük tutmak esastır. Doğal olarak sizin A320'den ziyade AM4 desteğiniz olduğu için bu işlemciyi takabilir durumdasınız ama anakartın yapısı, güçlü ve aşırı ısınmaya meyilli işlemciler için temelinden kaynaklı mantıklı değil. Yani elinizde Mazda'nın motoru var, Şahin'e takmak istiyorsunuz. Belki mantıken bir usta onu oraya oturtacaktır ama optimum dizayn olmayacaktır.

Son düzenleme:
Zamanın dandik ve acemi isi işlemcisi Ryzen 1800x için yapılan anakart, benzer güç tüketimi değerlerine sahip, profesyonellikle yapılan, ustalık isi, kaymak gibi akan yeni işlemcilere neden ayak uyduramasın mantığı biraz daha aklimi kemirecek gibi:) Çünkü benim düşünceme göre upgrade ile zor koşullar için hazırlanan Mazda motorunu Sahin'den çıkarıp Mazda'ya koyuyoruz. Sadece ufak tefek yazılımsal islerle yeni bağlantıları yapıyoruz. Sorun bu bağlantıları hangi ustaya emanet ettiğimiz. Tabii ki bu alamayınca öylesine aklıma gelen bir sorgulama.

Zamanın dandik ve acemi isi işlemcisi Ryzen 1800x için yapılan anakart, benzer güç tüketimi değerlerine sahip, profesyonellikle yapılan, ustalık isi, kaymak gibi akan yeni işlemcilere neden ayak uyduramasın mantığı biraz daha aklimi kemirecek gibi:) Çünkü benim düşünceme göre upgrade ile zor koşullar için hazırlanan Mazda motorunu Sahin'den çıkarıp Mazda'ya koyuyoruz. Sadece ufak tefek yazılımsal islerle yeni bağlantıları yapıyoruz. Sorun bu bağlantıları hangi ustaya emanet ettiğimiz. Tabii ki bu alamayınca öylesine aklıma gelen bir sorgulama.
ASUS diyor ki: "Bu anakarta Ryzen 9 5900X bile takabilirsin.". Teoride mümkün olan şey, pratikte anakart için "yağ gibi" akmayacaktır. 😅 Peki tabi Ryzen 5 5600X, sınırları belli olan bir işlemci ama A320'yi de çok abartmamak gerekir. TDP değerinden ziyade işlemcinin gücüyle orantılı olarak anakartı da aşağıda bırakmamak uzun kullanım açısından önemlidir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı