ASUS Prime B650M-R DDR5 AMD EXPO açınca PC donuyor

cre4tive

Kilopat
RAM
G.Skill DDR5 7200 32 GB
Ekran kartı
RTX 5060 Tİ
Anakart
ASUS Prime B650M-R
İşlemci
AMD Ryzen 7 7800x3D
Arkadaşlar merhaba. Malum DDR5 sistemlerde bilgisayar yavaş açılıyor bu durumda araştırmalarım sonucu BIOS'tan Memory context restore özelliğini aktif ettim. Ve BIOS'u kaydedip bilgisayarı baştan başlattım Windows açılış logosunda dondu kaldı daha sonra BIOS'a tekrar girip ayarları default yapınca düzeldi. Sorun neden kaynaklı olabilir sizce?

Sistemim:
İşlemci: AMD Ryzen 7 7800x3D 8
RAM: X2 G.Skill DDR5 7200 32 GB.
Anakart: ASUS Prime B650M-R

Son düzenleyen: Moderatör:
Şu an EXPO devre dışı bıraktım BIOS'tan Memory context restore özelliğini aktif ettim. RAM 6000 MHz ayarladım şu anlık donma yok. Bilgisayar stabil çalışıyor şu anda.

Not: Bilgisayarı yeniden başlattım güncelleme sonrası gene açılmadı siyah ekran hatası verdi bende 5200 MHz çektim açıldı şimdilik...

Son düzenleme:
Şu an EXPO devre dışı bıraktım BIOS'tan Memory context restore özelliğini aktif ettim. RAM 6000 MHz ayarladım şu anlık donma yok. Bilgisayar stabil çalışıyor şu anda.

Not: Bilgisayarı yeniden başlattım güncelleme sonrası gene açılmadı siyah ekran hatası verdi bende 5200 MHz çektim açıldı şimdilik...

XMP seçeneği var mıydı hocam?

Kullanacağınız RAM'in illaki o listede olması gerekmiyor. O liste içerisinde sadece test edilmiş RAM'ler var. AM5'in Micron marka çipli RAMler ile sorunu vardı ama sizin RAM SK Hynix çipliymiş. Manuel olarak RAM'in gecikme değerini 34-45-45-115, voltaj değerini 1.40V olarak ayarlayın.

Bir de XMP açma ayarı var mı EXPO yerine? Anakartınızın sitesinde QVL'ye bakınca bazı RAM'ler için XMP diye belirtilmiş. Önce benim dediğim şekilde el ile değerleri girin ve deneyin. Yine olmazsa buna bakın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı