ASUS Prime Z490-A ve 10900 sistem tercihimiz hakkinda

idris5416

Centipat
Merhaba 7700K, 8700K, 9700K ardindan 10900 ile overclock yapmadan sistemi guncellemeye karar verdim. 10900k yerine 10900 tercih etme sebebim kararliligin ve guc tuketiminin daha az olmasi, 1 hafta gibi uzun bir sure islem yapmam gerektigi için donmadan takilmadan sorunsuz bir sekilde kullanmak istedim. Overclock yapilan islemcilerde bu istikrar yok mu? Hayir var ancak bu bir muddet mumkun oluyor; her yil sistemi bastan assagi yeniledigim için sunu gozlemleme firsatim oldu, 6 ay ya da bir sene sonra bir sekilde overclock ile kullandigimiz, 7/24 acik kalan sisemlerde donma takilma ya da mavi ekran hatalari alirken ayni sistemi overclock yapmadan kullandigimizda bir sorunla karsilasmadik, mesela i5 9600 ve ASUS Prime anakartli sistem bir kere bile kapanmadi, hala daha kullaniyoruz. Deney deneye şunu da gordum ASUS Prime serisi anakartlar hem mining için hem de uzun sureli islemler için cok stabil calisti, daha onceki sistemlerde Gigabyte ve ASUS STRIX seri kullanmistik, Gigabyte network sorunlari cikartti, ASUS STRIX ise 1-2 gunluk islem sonunda donma ya da kapanma sorunu yapmisti. Oyle ki STRIX serisini degisim için geri goturdugumde 6 tane iade edilen stok gordum. Sadece oyun oynayan arkadaşlar bu tur sorunlarin hicbiri ile karsilasmamis olma ihtimalleri yuksek, ancak 7/24 acik birakip Matlab gibi ya da mining gibi islemlerde overclock yapmak pek mantikli olmuyor. Kaldi ki overclock yapmak için bile guclu bir su sogutma, adam akilli bir kasa gerekiyor. Aksi halde carpan kilidinin acik olmasi da bir anlam ifade etmiyor, diger bir sorun ise guc tuketimi meseLA10900K 125W 10900 ise 65W guc tuketiyor, bu farki yillik olarak hesapladiginizda CPU için verdiginiz paranin bir kisminida geri alabiliyorsunuz.

Sonuc olarak bizim tercihimiz stabilite, az guc tuketimi, ekonomi oldu.
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı