ASUS ROG STRIX B850-E vs TUF Gaming B850-Plus

ehrman

Femtopat
Ryzen 9000 serisi bir işlemci almayı düşünen ve hangi anakartı alacağıma karar veremeyen biri olarak, birkaç gün önce anakart araştırma sürecine girdim.
Zamanında kullandığım MSI anakartım yandığı için (tamamen şans faktörü), MSI'ı listemden eledim.
10-20 bin TL arası para harcayacakken, ASRock veya BIOSTAR gibi markalar tercihim olamazdı, bu yüzden ASUS'a yöneldim.

Peki, hangi chipset olmalı?
X870 ve B850 arasında kaldım. Ama daha güncel olan B850'yi tercih ettim. Zaten çok fazla porta veya Overclock'a ihtiyacım yoktu, bu yüzden B850 benim için doğru seçim oldu.
Şimdi ise önümde iki seçenek var:
TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi ve ROG STRIX B850-E Gaming Wi-Fi.

Peki, aralarındaki 7000 TL'lik fark gerçekten değer mi?

İnternette bu duruma dair yeterli veri ve benchmark olmadığı için yapılabilecek en mantıklı hamle ASUS'un sitesine bakmak.

Ve karşımıza çıkan tablo şu;

TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi Bellek Desteği
  • 4 X DIMM yuvası, maksimum 192 GB, DDR5
  • Ryzen 9000 & 8000 & 7000 Serisi İşlemciler, ECC ve ECC Olmayan Arabelleksiz DIMM* ile 8000+MT/s'ye (OC) kadar destekler
  • Çift kanallı bellek mimarisi
  • Hız Aşırtma için AMD Genişletilmiş Profillerini (EXPO™) destekler
  • ASUS Geliştirilmiş Bellek Profili (AEMP)
ROG STRIX B850-E Gaming Wi-Fi Bellek Desteği
  • 4 X DIMM yuvası, maksimum 192 GB, DDR5
  • Ryzen 9000 & 8000 & 7000 Serisi İşlemciler, ECC ve ECC Olmayan, Arabelleksiz DIMM* ile 8000+MT/s'ye (OC) kadar destekler
  • Çift kanallı bellek mimarisi
  • Hız Aşırtma için AMD Genişletilmiş Profillerini (EXPO™) destekler
  • ASUS Geliştirilmiş Bellek Profili (AEMP)
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi Görüntü Portları

• 1 X DisplayPort*
  • 1 X HDMI™ bağlantı noktası**
  • DisplayPort 1.4 8K@30Hz
  • HDMI 2.1 4K@60Hz'yi destekler
  • DisplayPort 1.4A 4K@60Hz
ROG STRIX B850-E Gaming Wi-F Görüntü Portları
  • 1 X DisplayPort*
  • 1 X HDMI™ bağlantı noktası**
  • 1 X USB4® (40 Gbps) bağlantı noktası, USB Type-C® ekran çıkışlarını destekler***
  • DisplayPort 1.4 8K@30Hz
  • HDMI 2.1 4K@60Hz'yi destekler
  • DisplayPort 1.4A 4K@60Hz
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi Genişleme Yuvaları

• 1 X PCI-e 5.0 X16 yuvası
  • 1 X PCI-e 4.0 X16 yuvası
  • 1 X PCI-e 4.0 X16 yuvası (X4 modunu destekler)
  • 2 X PCI-e 4.0 X1 yuvası
ROG STRIX B850-E Gaming Wi-Fi Genişleme Yuvaları
  • 1 X PCI-e 5.0 X16 yuvası
  • 1 X PCI-e 4.0 X16 yuvası
  • 1 X PCI-e 4.0 X16 yuvası (X4 modunu destekler)
  • 2 X PCI-e 4.0 X1 yuvası

TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi Depolama

• 1 tane PCI-e 5.0 M.2 Yuvası
  • 2 tane PCI-e 4.0 M.2 Yuvası
ROG STRIX B850-E Gaming Wi-Fi Depolama
  • 3 tane PCI-e 5.0 M.2 Yuvası

TUF Gaming B850-Plus Wi-Fi Arka Portları

• 1 tane PCI-e 5.0 M.2 Yuvası
ROG STRIX B850-E Gaming Wi-Fi Arka Portları
  • 3 tane PCI-e 5.0 M.2 Yuvası
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dürüst olmak gerekirse, eğer ileride sunucu kurmak gibi bir niyetiniz varsa veya SSD'lerinizin biraz daha güvende olmasını istiyorsanız, ROG STRIX modelini tercih edebilirsiniz çünkü M.2 soğutucu arka plakası gibi bir özelliği sayesinde SSD'lerinizin ısısı daha iyi kontrol edilir. Bu da, özellikle yoğun kullanımda performans kaybını engelleyerek SSD'lerinizin ömrünü uzatabilir.

Ayrıca, M.2 Q-SLI'de özelliği, SSD'lerinizi takıp çıkarmayı çok daha pratik hale getiriyor. Yani, sisteminizde değişiklik yaparken, SSD'leri güvenli bir şekilde çıkarmak çok kolay oluyor.

Tüm bunların dışında, ROG STRIX'in tam tamına 5 tane SSD yuvası bulunmakta.

Fakat bu iki model arasında, USB port sayıları, SSD yuva sayıları ve SSD yuvalarının malzeme kalitesi haricinde bir fark bulunmamakta. Her iki kart ile de 9000 serisi bir işlemciyi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Naçizane fikrim, 7000 TL'lik farka değmediği yönünde. Eğer bu fark 3000 TL civarına düşerse, ROG STRIX almanız taraftarıyım. Aksi takdirde, aradaki fark ile iyi bir sıvı soğutma alabilirsiniz. Karar sizlere kalmış. Ben B850-Plus Wi-Fi modelinde karar kıldım.

Herkese iyi Sosyaller!

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle tebrikler, keşke herkes bir ürün alırken böyle özenle araştırma yapsa. Ürünlere gelecek olursa bence de 7 bin lira farka asla değmez. Rog Strix Asus'un en premium serisi ama son nesil anakartlarla gereksiz pahalılaşmış. Ve bazen pahalı demek daha iyi demek anlamına gelmiyor, işimize yarayacak mı ona bakmak gerekiyor.

Öncelikle tebrikler, keşke herkes bir ürün alırken böyle özenle araştırma yapsa. Ürünlere gelecek olursa bence de 7 bin lira farka asla değmez. Rog Strix Asus'un en premium serisi ama son nesil anakartlarla gereksiz pahalılaşmış. Ve bazen pahalı demek daha iyi demek anlamına gelmiyor, işimize yarayacak mı ona bakmak gerekiyor.
Katılıyorum hocam

Dostum önemli bir detayı atlamışsın. Ben de B850 TUF seçtim, seçimimin nedeni ROG anakartının ses codecleri problemli ALC 4080. ALC 4080/82 cdecleri USB bağlantılı olduğundan sorun çıkarma şansı çok yüksek ve bu sorunla karşılaşan kullanıcılar mevcut. Ben de o kadar para verip işimi şansa bırakmak estemem. Keşke herkes senin gibi detaylı araştırma yapsa. Sadece YouTube videosu izleyerek bu işler olmuyor maalesef. Çünkü YouTube videoları genellikle kağıt üstünde incelemeler oluyor.

Son düzenleme:
Çok faydalı bir detay, teşekkür ediyoruz @Korky
Dostum önemli bir detayı atlamışsın. Ben de B850 TUF seçtim, seçimimin nedeni ROG anakartının ses codecleri problemli ALC 4080. ALC 4080/82 cdecleri USB bağlantılı olduğundan sorun çıkarma şansı çok yüksek ve bu sorunla karşılaşan kullanıcılar mevcut. Ben de o kadar para verip işimi şansa bırakmak estemem. Keşke herkes senin gibi detaylı araştırma yapsa. Sadece YouTube videosu izleyerek bu işler olmuyor maalesef. Çünkü YouTube videoları genellikle kağıt üstünde incelemeler oluyor.

Ben de arada kaldım ve "Plus" olan modeli henüz aldım, üstelik ben aldığımda fiyat farkı 4.500 liraydı. Fiyat farkı 1.500 lira olsa da vermem açıkçası "Rog strix" olana.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı