ASUS ROG STRIX G513IC ekran kartı tam güçte çalışmıyor

Mami161

Centipat
Daha fazla  
ASUS ROG STRIX G513IC model laptopumda performans sorunu yaşıyorum. Klasik performans artırma yöntemlerinin hepsini denedim; ancak fayda etmedi. Son olarak, 95W ekran kartımın oyunlarda 95W kullanmadığını fark ettim. ASUS Armoury Crate uygulamasında performans moduna aldığım hâlde ekran kartı 95W kullanmıyor.

En çok oynadığım oyun olan ETS 2'de bir test yaptım. Testte, ekran kartım 40-45 FPS arasında 75W kullanıyordu. Daha sonra GTA 5'te bir test yaptım. Bu testte ise 35-40 FPS arasında 60W kullandığını gördüm.

Sorum şu: Laptopum 95W kullanırsa FPS artar mı? Ayrıca, tam güçte çalışmasının bir zararı olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
ASUS ROG STRIX G513IC model laptopumda performans sorunu yaşıyorum. Klasik performans artırma yöntemlerinin hepsini denedim; ancak fayda etmedi. Son olarak, 95W ekran kartımın oyunlarda 95W kullanmadığını fark ettim. ASUS Armoury Crate uygulamasında performans moduna aldığım hâlde ekran kartı 95W kullanmıyor.

En çok oynadığım oyun olan ETS 2'de bir test yaptım. Testte, ekran kartım 40-45 FPS arasında 75W kullanıyordu. Daha sonra GTA 5'te bir test yaptım. Bu testte ise 35-40 FPS arasında 60W kullandığını gördüm.

Sorum şu: Laptopum 95W kullanırsa FPS artar mı? Ayrıca, tam güçte çalışmasının bir zararı olur mu?
Öncelikle rica etsem NVIDIA App ve NVIDIA Control Panel üzerinden ayarlarınızın kartınızın tam performansta çalışması konusunda doğru yapılmış olduğunu doğrulayabilir misiniz? Ayrıca kartınızı 95W'ta kullanmak genel olarak bir sorun çıkarmaz fakat 3.parti (Armoury Create dışı) performans düzenleme programları ile kartınızın gücünü artırmaya çalışmak özellikle laptoplarda gerçekten risklidir ve cihazınıza zarar verebilir. Son olarak da kartınızın 95W'ta çalışmasını beklemeyin. Şu anda sizin cihazınızda bahsettiğiniz oyunlarda performans sorunları yaşadığınızı fark ettiğim için sorununuzu çözmeye çalışıyorum. Alternatif bi çözüm olarak da oynadığınız oyunlarda performans sorunları yaşarken Armoury Create üzerinden RAM, CPU gibi bileşenlerde bir anormallik olup olmadığını izleyebilirsiniz.

Öncelikle rica etsem NVIDIA App ve NVIDIA Control panel üzerinden ayarlarınızın kartınızın tam performansta çalışması konusunda doğru yapılmış olduğunu doğrulayabilir misiniz? Ayrıca kartınızı 95W'ta kullanmak genel olarak bir sorun çıkarmaz fakat 3.parti (Armoury Crate dışı) performans düzenleme programları ile kartınızın gücünü artırmaya çalışmak özellikle laptoplarda gerçekten risklidir ve cihazınıza zarar verebilir. Son olarak da kartınızın 95W'ta çalışmasını beklemeyin. Şu anda sizin cihazınızda bahsettiğiniz oyunlarda performans sorunları yaşadığınızı fark ettiğim için sorununuzu çözmeye çalışıyorum. Alternatif bir çözüm olarak da oynadığınız oyunlarda performans sorunları yaşarken Armoury Crate üzerinden RAM, CPU gibi bileşenlerde bir anormallik olup olmadığını izleyebilirsiniz.

Öncelikle yanıtınız için teşekkürler bu işlerden fazla anlamıyorum tam olarak uygulamaları açtıktan sonra nereye bakmam gerekiyor ve neden 95W'ta çalışmasını beklemeyim yani şöyle anladım tam güçte çalışmasını gerektirecek bir durum olmuyor mu ayrıca performansı moduna aldığımda CPU 90 dereceden aşağıya inmiyor.

@Nobodydoes merhaba sizin de benimle aynı model laptopa sahip olduğunuzu gördüm sizde de oyunlarda düşük FPS sorunu var mı?

Son düzenleme:
Öncelikle yanıtınız için teşekkürler bu işlerden fazla anlamıyorum tam olarak uygulamaları açtıktan sonra nereye bakmam gerekiyor ve neden 95W'ta çalışmasını beklemeyim yani şöyle anladım tam güçte çalışmasını gerektirecek bir durum olmuyor mu ayrıca performansı moduna aldığımda CPU 90 dereceden aşağıya inmiyor.

@Nobodydoes merhaba sizin de benimle aynı model laptopa sahip olduğunuzu gördüm sizde de oyunlarda düşük FPS sorunu var mı?
90W beklememenizin sebebi tahmin ettiğiniz gibi çoğu durumda kartınızın gücünün tümünü kullanmasını gerektirecek bir durum oluşturmamasıdır. CPU sıcaklığınızın ise normalin üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Oyunlarda kaynak kullanımı izleme konusunda ise Armoury Create'in kaynak monitörü özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim. Bu bölümde monitör seviyesini ''Seviye 4'' olarak ayarladıktan sonra üstte bulunan kaydet tuşuna basın. Bu sayede kayıt dosyasını bizimle paylaştığınızda oyun esnasında kaynaklarınızın kullanımında bir anormallik olup olmadığını anlayabiliriz. Ayrıca Windows'taki başlat kımına ''Güç Planı Seçin'' yazıp çıkan sonuca girdiğinizde sizi bir ayar ekranı karşılamalı. Buradan ''yüksek performans/high performance'' seçeneğinin seçili olduğundan emin olun lütfen.

90W beklememenizin sebebi tahmin ettiğiniz gibi çoğu durumda kartınızın gücünün tümünü kullanmasını gerektirecek bir durum oluşturmamasıdır. CPU sıcaklığınızın ise normalin üzerinde olduğunu söyleyebilirim. Oyunlarda kaynak kullanımı izleme konusunda ise Armoury Crate'in kaynak monitörü özelliğini kullanmanızı tavsiye ederim. Bu bölümde monitör seviyesini "seviye 4" olarak ayarladıktan sonra üstte bulunan kaydet tuşuna basın. Bu sayede kayıt dosyasını bizimle paylaştığınızda oyun esnasında kaynaklarınızın kullanımında bir anormallik olup olmadığını anlayabiliriz. Ayrıca Windows'taki başlat kımına "güç planı seçin" yazıp çıkan sonuca girdiğinizde sizi bir ayar ekranı karşılamalı. Buradan "yüksek performans/high performance" seçeneğinin seçili olduğundan emin olun lütfen.

İstedediğiniz dosyalara bu linkten ulaşabilirsiniz.

İstedediğiniz dosyalara bu linkten ulaşabilirsiniz.
Dosyaları ilettiğiniz için teşekkür ederim. Sonuçları analiz ettiğimde şunları gördüm:
  • Öncelikle çok ciddi derecede bir GPU kullanımı söz konusu. GPU kullanımınız %90'ın altına hiç inmiyor diyebilirim. (ETS 2 İÇİN)
  • Büyük ihtimalle kart ayarlarınızda veya oyun ayarlarınız yüzünden iki oyun da 60 FPS'e sınırlı.
  • CPU/GPU sıcaklıklarınız normal gözüküyor. Genellikle ikisi de 70 derece civavrında çalışıyor. Fanlarınız da 4000 RPM'i hiç geçmemiş neredeyse yani gayet sessiz çalışıyorlar.
  • RAM kullanımında da bir anormallik yok.
GPU kullanımı gerçekten anormal derecede yüksek. Kaspersky ile bir tam tarama yapmanızı öneririm. Cİhazınıdan istediğiniz performansı alamamanızın sebebi büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyordur. Ayırca oyun ve NVIDIA Control Panel ayarlarınızı bir kontrol edin derim. Bir FPS kısıtlama söz konusu gibi görünüyor.

Dosyaları ilettiğiniz için teşekkür ederim. Sonuçları analiz ettiğimde şunları gördüm:
  • öncelikle çok ciddi derecede bir GPU kullanımı söz konusu. GPU kullanımınız %90'ın altına hiç inmiyor diyebilirim. (ETS 2 için)
  • büyük ihtimalle kart ayarlarınızda veya oyun ayarlarınız yüzünden iki oyun da 60 FPS'e sınırlı.
  • CPU/GPU sıcaklıklarınız normal gözüküyor. Genellikle ikisi de 70 derece civavrında çalışıyor. Fanlarınız da 4000 RPM'i hiç geçmemiş neredeyse yani gayet sessiz çalışıyorlar.
  • RAM kullanımında da bir anormallik yok.
GPU kullanımı gerçekten anormal derecede yüksek. Kaspersky ile bir tam tarama yapmanızı öneririm. Cihazınıdan istediğiniz performansı alamamanızın sebebi büyük ihtimalle bundan kaynaklanıyordur. Ayırca oyun ve NVIDIA Control panel ayarlarınızı bir kontrol edin derim. Bir FPS kısıtlama söz konusu gibi görünüyor.

Evet ETS 2 de yüksek bir GPU kullanımı olduğunun farkındayım fakat bunun bir zararı olmaz aksine iyi bir şey diye biliyorum ayrıca bilgisayarıma hiçbir crack oyun veya program yüklemiyorum ve oyunlarda 144Hz olarak ayarlıyorum NVIDIA Control panel ayarlarını hiç ellemedim yani varsayılan ayarlarda.

Son düzenleme:
Evet ETS.

Evet ETS 2 de yüksek bir GPU kullanımı olduğunun farkındayım fakat bunun bir zararı olmaz aksine iyi bir şey diye biliyorum ayrıca bilgisayarıma hiçbir crack oyun veya program yüklemiyorum ve oyunlarda 144Hz olarak ayarlıyorum NVIDIA Control panel ayarlarını hiç ellemedim yani varsayılan ayarlarda.
Öncelikle yüksek GPU kullanımı iyi bir şey değildir. Çoğu zaman anormal bir duruma işaret eder fakat bunun GTA 5'te olmaması yüzünden çok da endişelenecek bir şey yok gibi duruyor. Bahsettiğim gibi ayarlarınızı kontrol etmek mantıklı bir seçenek gibi duruyor. İki oyunda da 60 FPS'in üzerine hiç çıkılmamış. Bunu tesadüf olarak nitelendirmek mantıklı olmaz.

Öncelikle yüksek GPU kullanımı iyi bir şey değildir. Çoğu zaman anormal bir duruma işaret eder fakat bunun GTA 5'te olmaması yüzünden çok da endişelenecek bir şey yok gibi duruyor. Bahsettiğim gibi ayarlarınızı kontrol etmek mantıklı bir seçenek gibi duruyor. İki oyunda da 60 FPS'in üzerine hiç çıkılmamış. Bunu tesadüf olarak nitelendirmek mantıklı olmaz.

Emin misiniz oyun içinde ekran kartının kullanımının yüksek olması sorun olmaz bunun ekran kartının verimli çalıştığı anlamına gelmiyor mu gerçi benim bilgisayarımda fark etmiyorda oyun dışı kullansa haklısınız biraz araştırma yaptım bunun zararlı olduğu hakkında bir şey bulamadım NVIDIA Control panel hangi bölümünde ayarları kontrol etmem gerekiyor söylerseniz sevinirim ekran görüntüsünü atabilirim.

Control Panel üzerinden yapmanız gereken ayarlar:
  • Tercih edilen grafik işlemci/Yüksek performanslı NVIDIA işlemcisi
  • Düşey senkronizasyon/Kapalı
  • Düşük Gecikme Oranı Modu/Kapalı
  • Güç yönetimi modu/Maksimum performansı tercih et
  • Maksimum kare hızı/kapalı
Ayrıca oyunlarda da varsa VSync, GSync, Düşey-Dikey senkronizsayon veya diğer FPS sabitleme/kısıtlama ayarlarını kapatın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı