Merhaba,
Başlıktan da anlaşılabileceği üzere Rog Strix Scope II Rx red modelinin kendimce kısa sürede deneyimlediğim hisleri ve düşünceleri paylaşmak istiyorum alacak ve almayı düşünen arkadaşlar için işe yarayabilir çünkü internet üzerinde spesifik olarak bu modeli kullanıp öyle deneyimlerini paylaşan pek birisine rastlamadım.

Klavyeyi gaming.gentr üzerinden kargo ücreti ile birlikte 4.800 TLye satın aldım pazar sipariş vermiştim, pazartesi işleme alındı o haftanın çarşambası öğle saatleri civarı elime ulaştı. Sanırım en ucuz fiyat Gaming. Gentr üzerinde.

Edit1: Konu düşündüğüm uzun oldu elimden geldiğinde tüm yerlerine değinmeye çalıştım okumak sıkmaz umarım iyi sosyaller.

-------| İncelemeye geçmeden önce önemli bir nokta |-----------------------------------------------
Satın almayı düşünenler için burayı okumadan incelemeye geçmeyin . öncelikle ben bu klavyeyi mart ayının ilk haftasında tekrardan Gaming. Gentr üzerinden satın almıştım klavye satın aldığımdan itibaren 3 gün içerisinde elime ulaştı, cuma günü geldi, ilk izlenimlerim müthişti hiçbir şikayetim yoktu, cumartesi sabah 3: Xx civarlarında arkadaşlarım ile Brawlhalla oynarken "j" tuşumda bir gariplik sezdim ve j tuşunun sol tarafına sert bir şekilde bastığım vakit takılı kaldığını fark ettim.

Bu kadar para verdiğim sıfır bir ürünün böyle bir problem yaşatması canımı sıkmıştı, hemen gece 3'te Gaming.Gen.TR'e video kanıtlı bir şekilde üründe böyle bir problem olduğunu mail ile ilettim sabah 8:33'te geri dönüt geldi teknik servise göndermem için. Gönderdim. İncelemeye aldılar ve herhangi bir sorun bulmadıklarını müşteri memnuniyeti açısından ya ürünü göndermeyi ya da para iadesi yapmayı önerdiler ben de iadeyi seçerek, klavyeyi çok beğendiğim için tekrardan aynı modeli satın aldım.
- Günümüz-
2. defa aynı klavyeyi aldım elime geldi aynı problemi yaşamam diye düşünüyordum. Tüm tuşları kutudan çıkarttığım gibi video ile test ettim farklı kuvvetlerde farklı noktalarına baskı uyguladım ve herhangi bir problem yaşamadım. En sonda tekrardan Brawlhalla'ya girdim ve tekrardan aynı problemi yaşadım
İnternet üzerinden sorunla ilişkili bir şey bulmadım.
ChatGPT'ye sorunu söyledim ve sorunun switchte mi yoksa keycapte mi olduğunu test etmek için keycapi çıkartıp switche normal bir şekilde basmamı söyledi ben de yaptım, sonuç olarak switchte herhangi bir problem hissetmedim ancak keycapi taktığım zaman ve sol üst / sol + ortaya bastığım zaman yapışık kalıyor sonra kendini yukarı atıyordu. U tuşunu j ile yer değiştirdiken sonra iyice basmama rağmen herhangi bir problem yaşamadım yani sorun switchte değil keycapte, şu anda yazı yazarken hiçbir rahatsızlık hissiyatı yok, yapışma yok zaten j tuşu ile çok fazla bir kelime yazmıyorum aman aman bastığım zaman da bir problem yok ama kuvvetli bir şekilde basarken böyle bir problemin olduğunu söylemek istiyorum. Sonuçta para veriyorsunuz ve sıfır üründe böyle bir problem yaşamak alınan yeni ekipman hevesini söndürebiliyor.

Sorunun Anlaşılması İçin Video

[Çözüm Önerileri]
- Keycap değiştirmemiz gerektiğini konuşmuştuk kendimce 2 yol var.
1. klavyeden "," tuşunun söküp j tuşu ile yer değiştirmek, aynı hizada olduklarından herhangi bir yükseklik farkı olmaz misal u tuşunu koyduğum zaman klavyede daha üstte bulunduğundan daha alçaktaydı.

2. bu RX switchlerinin yapısı itibarıyla keycap bulmak çok zor hatta neredeyse piyasada yok. "RX PBT keycap us layout" diye aratarak ~1000TL fiyat ödeyerek İngilizce layout keycap seti alabiliyorsunuz. Yani ben klavyemden virgül tuşunu j ile değiştirirsem görünüşü beni rahatsız eder vs diyen arkadaşlar için böyle bir çözüm mevcut.
3. j tuşunun ağırlıklı olarak sol, orta kısımlarına bastığım zaman takıldığından bahsetmiştim. Sağ tarafına basarsanız hiçbir problem yaşanmıyor, hiçbir şey değiştirmeyip baskı uyguladığınız kısmı değiştirerek sorunu sanırım çözebilirsiniz.
------------------------| İncelemeye geçebiliriz | -------------------------------------------------------------

1- switchlerin hissiyatı ve özelliği çok iyi

Sesini Duymak isterseniz

Switchlerin basım hissiyatı çok iyi; basmaya kalktığınız andan en dibine kadar olan süreçte hiçbir direnç ile karşılaşmıyorsunuz. Switchler yağlanmış şekilde üretiliyor.

• 100M basım ömrü
  • Tuşa basmanın algılanması için 40G kuvvet, tam anlamıyla tuşa bas-çek yapmak için ise 55G kuvvet uygulamanız gerekiyor.
  • aktivasyon noktası: 1.5 mm.
    Bu kadar kısa bir aktivasyon noktasına alışık değilseniz, ilk başlarda yanlış yazmalar ve istemeden tuşa basmalar yaşanabiliyor. Örneğin CS:GO'da CTRL tuşuna bastığımı hissetmeden birçok kez bastım; yazı yazarken de benzer durumlar oldu. Alıştıktan sonra ise herhangi bir problem teşkil etmiyor.
Artı olarak:
CS:GO oynarken a-D yaparken daha hızlı olduğumu fark ettim. Movement'ıma daha hakim olduğumdan vuruşlarım daha isabetli olmaya başladı; çünkü hareket ederken ani bir kararla hemen durup ateş etmeye başlayabiliyordum. Bu gerçekten güzel bir avantaj sağlıyor.

2- Tasarımı hem hoş hem de işlevsel

Klavyenin tasarımı gerçekten göze hitap ediyor. Ayakları kapalı halini saymazsak 2 farklı yükseltme modu bulunuyor. Ben genelde 1. seviye yükseltmede kullanıyorum.

• Kablosu klavyenin orta kısmından Type-C ile bağlanıyor. Çok kalın olmayan, klasik bir plastik kablosu var.
  • Yükseltme ayaklarındaki kauçuk gerçekten başarılı; mouse pad veya masa zemininde kayma yapmıyor. Klavye yaklaşık 850 gr ağırlığında.
  • Kutu içerisinden ayrıca ROG temalı bir space tuşu çıkıyor. Çok hoş bir detay; klavyeye ayrı bir hava katıyor. Delikli yapısı sayesinde ışığı normal tuşa nazaran daha güzel gösteriyor.

1774131731107.png

işlevsel tuşlar

Aktif olarak kullandığım multimedya kontrol tuşları gerçekten çok işe yarıyor. Oyun oynarken aniden müziği durdurmam, geri veya ileri sarmam gereken durumlarda bu tuşları kullanabiliyorum. Kullanım olarak klasik şekilde FN tuşuna basılı tutup ilgili tuşlara basarak durdurma, geri sarma, ileri sarma, ses kapatma, ses kısma ve ses açma işlemlerini yapabiliyorsunuz.

• Gelelim en güzel kısma:
    Klavye üzerinden FN + ınsert yaparsanız FN lock oluyor ve yön tuşlarının üstündeki gösterge ışığı yanıyor. Bununla beraber FN + X yaptığınız işlemleri artık FN'e basmaya gerek kalmadan direkt kullanabiliyorsunuz. Bazen açık olduğunu unutup alt + F4 çekmeye çalışırken Windows game Bar'ın kayıt almaya başlaması biraz can sıkıcı olabiliyor, o kadar.
  • Fazladan tuş olarak burada 2 tuşumuz bulunuyor. Logonun olduğu tuşa basarak sağdaki tekerlek ve onun tıklama işlevinin neler yapabileceğini 4 mod arasında geçiş yaparak belirleyebiliyorsunuz.
Modlar:
  1. Modda ses artırma, kısma ve kapatma işlemlerini sağdaki tekerlek ile yapabiliyorsunuz.
  2. Modda durdurma, oynatma ve parça değiştirme işlemleri bulunuyor.
  3. Modda klavye ışık şiddetini ayarlama ve kapatma yer alıyor.
  4. Mod ise size özel; istediğiniz bir atamayı Armoury Crate üzerinden yapabiliyorsunuz. Varsayılan kullanımda mouse tekerleği işlevi görüyor, tuşuna bastığınızda ise mouse sol tık yapıyor.
İsterseniz klavyeye makro atayıp scroll Click tuşuna atayarak da kullanabilirsiniz; bu tarz özelleştirmeler mevcut.

3 - Işıklandırma ve yazılım
Klavyeyi Armoury Crate üzerinden kontrol ediyoruz Aura Sync dahil olmak üzere 11 tane aydınlatma modumuz var, Aura Creator kullanarak da kendinize özel aydınlatma profilleri oluşturabilirsiniz tam anlamıyla bilgim olmadığı için bir şey diyemeyeceğim.

-Klavye üzerinde olmayan ancak kasamda bulunan aydınlatmaları Aura Sync sayesinde klavyemde de uygulayabiliyorum, örneğin TUF serisi bir anakarta sahibim kasa ışığım farklı Aura Sync açtıktan sonra renk modları arasından FN + 1-6 arası geçiş yapamıyorsunuz.
  • FN + 1-6 tuşları arasında profil geçişleri yapıyorsunuz 1 de gökkuşağı modunu kullanıyor iseniz 2 de farklı bir mod kullanabiliyorsunuz, sadece ışıklar değil tekerlekte kullandığınız ayarlar ve FN lock açık bir şekilde kaldı ise onlar da moda geçtiğinz zaman aktif bir şekilde geliyor.
  • Işık şiddetini beğeniyorum gündüz de güçlü gece karanlıkta güzel bir performans sergiliyor, hatta %100 de kullanmıyorum göz alabiliyor.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
genel özet

• Oyun performansı - 9/10 - tuşa basım kolaylığı, serilik, basarkenki hissiyat gerçekten çok rahat ve başarılı.
  • Tasarım & estetik - 10/10 - tasarım kişiden kişiye göre değişebilir ancak ben oldukça beğeniyorum gerek logosunun konumu olsun, gösterge ışıklarının konumu, keycap yazı fontu hepsi güzel görünüyor.
  • Yazım performansı - 10/10 - tuşların yumuşaklığından ve pürüssüzlüğünden bahsetmiştim, bunlar sayesinde yazarken daha hızlı oluyorsunuz hatta hızımı alamayıp başka tuşlara da bastığım anlar oluyor onun da zamanla geçeceğini düşünüyorum.
  • Ekstra özellikler - 10/10 - multimedya kontrolleri gerçekten olmazsa olmaz ve modlanabilir olması tuşa da atayıp, F tuşları ile de değiştirme özgürlüğü sayesinde kullanım kolaylığı yaratması serilik ve performans açısından gayet güzel en sevdiğim özelliklerinden birisi.

-Bilek desteği- 3,5 / 10 - bilek desteği çıkması güzel bir şey ancak kullanamadıktan sonra pek bir anlamı kalmıyor, desteğin üzerinde bulunan çok ince bir tabaka var burada yumuşatılmaya çalışılmış ancak pek bir işe yaramıyor, ayakları kapatıp kullanmaz iseniz bilek desteği space tuşunu geçiyor, neredeyse basamıyorsunuz.
Bilek desteğinin mıknatısı çok zayıf, kolay bir şekilde ayrılıyor. bilek desteği benim fikrimce, eklenmek için eklenmiş. Pek bir hikayesi yok
  • Ergonomi - 8/10 - ayakları kapalı, açık fark etmeksizin tuş yüksekliği güzel bileklerinizi ağrıtmıyor yukarıda belirttiğim gibi bilek desteği olmadan rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  • Ses - **10/ 10 eskiden Gamepower'ın turuncu switch bir klavyesini kullanıyordum mavi switche eş değer ya da daha yüksek bir sesi var, klavyemi değiştirmeye en çok iten şey ses seviyesinin fazla olmasıydı bu klavyenin ses seviyesi kimseyi rahatsız edecek bir seviyede değil, space, CTRL, Shift, enter, backspace, ESC gibi tuşların sesleri oldukça tok ve memnun edici.

-Malzeme yapısı- 7.5 / 10 - ana profil neden yapılma bilmiyorum, plastik üzerine metal bir plaka var, daha sağlam vs olabilirdi klavyeye ortadan çok sert basarsanız gözle görülür şekilde esnemesini görebiliyorsunuz, ha problem mi? Kesinlikle hayır.

Total puanım: 8,5 / 10, saydığım eksilere rağmen bu klavyeyi gerçekten sevdim 2-3 gündür kullanmama rağmen beni kendisine bağladı, konu başında belirttiğim gibi j tuşunda herhangi bir problem olmasa çok daha güzel olabilirdi ancak şu an yazarken hiçbir problem yok sadece kuvvetli şekilde sol tarafına ya da sola yakın kısımlara basar isem bir problem yaşıyorum o kadar çözüm olarak bu modelin nx snow switch halleri var RX gibi kare değiller olası bir keycap probleminde diğer MX switchler gibi keycap alıp değiştirebilirsiniz.
Ürün görselleri.

1774131731107.png

1774130653916.png

1774130541574.png

1774130849863.png

1774131103470.png

1774131857156.png

1774131880413.png

1774131311444.png

Dosya Ekleri

• 1774130752917.png
    1774130752917.png