ASUS RTX 5070 - 9700X'li sisteme 4x8 RAM mi 4x16 RAM mi?

Lynn37

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba,

Öncellikle başlıkta da belirtiğim üzere RAM konusunda kararsızım.
4 RAM yuvalı bir anakart tercih edeceğim her halükarda ama asıl sorum şu ki 8x4 yaptığım taktirde tüm slotları doldurmuş olacağım ve sistemim kalıcı olarak 32 GB olacak. 32 GB RAM sizce ne kadar süre yeterli olacaktır?
2. opsiyonum ise 16x2 RAM takıp kalan 2 slota ilerleyen zamanlarda ekleme yapmak. Yorumlarınız merak ediyorum.

Merhaba,

Öncellikle başlıkta da belirtiğim üzere RAM konusunda kararsızım.
4 RAM yuvalı bir anakart tercih edeceğim her halükarda ama asıl sorum şu ki 8x4 yaptığım taktirde tüm slotları doldurmuş olacağım ve sistemim kalıcı olarak 32 GB olacak. 32 GB RAM sizce ne kadar süre yeterli olacaktır?
2. opsiyonum ise 16x2 RAM takıp kalan 2 slota ilerleyen zamanlarda ekleme yapmak. Yorumlarınız merak ediyorum.

DDR5 sisteme asla 4 modül RAM takmayın, 32x2 yapın

Yanlış biliyorsun, 4 tane bellek yükü bölmüyor tam tersine daha fazla yük bindiriyor.

Yanlış biliyorsun, 4 tane bellek yükü bölmüyor tam tersine daha fazla yük bindiriyor.
Peki bu mantıkla düşündüğümüz zaman tek slot kullanmak daha iyi performans demek oluyor. Fakat ben bunu deneyimlemiştim x1 den x2 geçtiğim zaman ciddi bir performans kazanmıştı geçmişte.

Hocam Merhaba tekrardan, bir yerde de böyle bir şey duymuştum nedeni nedir? Slot sayısını artırmak yükü böldüğü için az da olsa pozitif performans sağlar diye biliyorum.

Hocam salliyorum aldiginiz RAM 6400MHz, siz 4 tane RAM takarsaniz 6400 MHz de calismayabilir, 5600 veya belkida daha dusuk bir hiza dusurmeniz gerekebilir ki yuksek ihtimal 5600 de bile calismayacak elle optimizasyon yapmaniz gerekecek. 2 modulun denetleyici yuku daha az oldugu icin 6400MHz de stabil sekilde calistirabilirsiniz. 4 modülde sinyal yolları uzar, parazit artar, IMC daha fazla yüklenir ve stabiliteyi korumak için hız düşer.

Hocam salliyorum aldiginiz RAM 6400MHz, siz 4 tane RAM takarsaniz 6400 MHz de calismayabilir, 5600 veya belkida daha dusuk bir hiza dusurmeniz gerekebilir ki yuksek ihtimal 5600 de bile calismayacak elle optimizasyon yapmaniz gerekecek. 2 modulun denetleyici yuku daha az oldugu icin 6400MHz de stabil sekilde calistirabilirsiniz. 4 modülde sinyal yolları uzar, parazit artar, IMC daha fazla yüklenir ve stabiliteyi korumak için hız düşer.

DDR4'te bu tarz problemler yoktu anladığım kadarıyla DDR5 ile gelen problemler diyebiliriz.
Bilgi için teşekkür ederim anakartımıda 2 slotlu alacağım güzel bir masrafdan kurtardın beni teşekkürler.

DDR4'te bu tarz problemler yoktu anladığım kadarıyla DDR5 ile gelen problemler diyebiliriz.
Bilgi için teşekkür ederim anakartımıda 2 slotlu alacağım güzel bir masrafdan kurtardın beni teşekkürler.
DDR4 için de aynı problemler geçerli. DDR4 ve DDR5'te RAM OC rekorlarına bak hepsi tek RAM ile yapılıyor. Tek bellek ve çift bellek arasında performans farkı olması normal zaten, tek RAM kullandığında kanaldan yararlanmıyorsun. Masaüstü işlemcilerde sadece Dual-Channel desteği var yani 2 RAM yeterli. Üstünde RAM takarsan ekstra kanal kazanmıyorsun çünkü işlemcide ekstradan 1 tane daha donanımsal olarak bellek kontrolcüsü yok.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı