ASUS TUF A15 BIOS boot device adımları nasıl olmalı?

Hiro Hamada

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba öncelikle, yaşadığım durumu ve birkaç sorumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Şu an sistem normal şekilde çalışıyor gibi gözükse de ileride sorun yaşar mıyım endişesiyle daha derin temizlik yapma ihtiyacı hissediyorum. (ASUS TUF A15)

Bilgisayarımda daha önce diski ikiye bölerek önce Zorin OS, sonra Arch Linux kurdum. Ancak Hyprland kurulumu sırasında sorun yaşayınca bu sistemleri kaldırdım ve ilgili disk bölümlerini Windows disk yönetimi üzerinden sildim.

Son olarak Arch kurulumu sırasında swap olarak ayırdığım alanı yeniden düzeltmeye çalıştım, fakat kurulumda disk yapılandırma kısmı (özellikle script ile manuel EFI/GPT ayarlama süreci) siyah ekranda takılı kaldı.

Araştırma yaparken efibootmgr aracıyla eski boot girişlerinin silinebileceğini öğrendim. Aynı zamanda Windows 11 kurulumunda diskpart üzerinden clean komutu ile diskin tamamen silinip GPT olarak biçimlendirilmesi ve kurulum sonrası BIOS'tan da "restore defaults" yapılmasının sistemin ilk günkü haline en yakın temizlikte kurulumu sağlayacağı söylendi. Ancak bunun gerçekten yeterli olup olmadığından emin olamadım.

Şu anda açılışta "boot device" listesinde birden fazla seçenek görünüyor (Windows Boot Manager gibi ikili görünümler dahil). Çalışma sırasında bir problem yok ancak bu kalıntılar ileride sorun çıkarır mı, merak ediyorum.

Amacım şu:
Hem Windows 11'in tamamen tertemiz, güvenilir bir kurulumunu yapmak;
Hem de sonrasında ikinci disk bölümüne tekrar Arch + Hyprland kurulumunu denemek.

Bu durumda doğru adımlar nelerdir? Özellikle UEFI/EFI girişlerinin sıfırlanması ve ileride karışıklık yaşanmaması adına nelere dikkat etmeliyim?
Vakit ayırıp yanıtlarsanız çok memnun olurum.
(Etiketleme sebebim hocam Linux hakkında deneyimli olmanızdan dolayı.)

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı