ASUS TUF A15 çok sıcak çalışıyor

Ahmet Tuğhan

Hectopat
Daha fazla  
ASUS TUF A15 2023 (RTX 4050, DDR5 32 GB RAM, Ryzen 7 7735HS)'ye sahibim. Laptopu alalı 1 yıl olmadı, fakat bilgisayar çok sıcak çalışıyor. Turbo Boost'u kapattım (agresiften devre dışıya aldım) en başlarda 83, 85 derece civarlarında çalıştı uzun bir süre. Fakat daha sonra yine bir oyuna girdiğimde hemen kendini 93 dereceye sabitlemeye başladı. Dengeli mod, Turbo mod, performans modu, Max işlemci gücünü %95e veya daha düşüğe alma... Hepsini denedim. Hep aynı sıcaklıkta oluyor. Cyberpunk'ta 93, 92 derece civarı gidip gelirken, Dead Island de oyununda 91,90 derecelerde geziniyordu. En son g helper yükledim, birinin tavsiyesiyle işlemcinin güç sınırlama kısmındaki her şeyi 30 watta çektim. En başta tavsiye veren kişinin belirttiği gibi (Dead Island de'de) 82 dereceden yukarı çıkmadı. Fakat 5 dk olmadan 83, 84, 85 derken gene 91'lere geldi. Sinir oldum wattı 15 dereceye çektim ama durum aynı önce sıcaklık indi, sonra tekrar yükseldi. Daha 1 yılını bile doldurmadı, o yüzden termal macun sıkıntısı olduğunu düşünmüyorum. Yardımcı olabilecek veya bu modeli kullanıp da sorunu çözebilen varsa çok mutlu olurum.

Hava bu aralar çok sıcak. Yaşadığınız bölgede 37 derece ve üstüyse normal diye düşünüyorum. Dizüstü bilgisayar soğutucusu almanızı tavsiye ederim.

Aynı cihaz ve aynı donanımlar bende de var cihaz Turbo Boost açıkken kullanmak çok zor oluyor işlmeci sıcaklıkları boşta kullanımda bile uçuyor ancak dediğin gibi sıcaklıklar bende o kadar fazla değil. Cihaz garantisi mevcut oldugundan dolayı servise vermeni öneriyorum

Öncelikle Armoury Crate kullanıyorsanız silin. G helper yükleyin. Çok daha hafif bir program ve PC ile alakalı tüm ayarları yapabiliyorsunuz. Aslında bu laptopta ısınma sorunu falan yok. Tek yapılması gereken g helper üzerinden işlemciye 20W limit koymak o da 10 saniyelik bir iş. Armoury Crate hem sistemi boşta çok yoruyor hem de aynı işlemleri hatta fazlasını g helper ile yapabiliyorsunuz. Bende 7535HS 4050 TUF kullanıyorum. Armoury Crate kullanıyorken sistem boştayken bile bir anda 80-85 dereceleri görüyordu. Şu an g helper ile hem boşta sıcaklıklar düzeldi hem de oyunlarda 75 dereceyi geçmeden ve hiçbir donma, kasma, FPS kaybı olmadan oyunumu oynuyorum.

Bende de g helper kullanmadan önce GTA 5'te ve diğer oyunlarda 95 derece çakılı gidiyordu. Armoury Crate'yi silip. G helper yükledim PC kendine geldi resmen. 20W limit ile sistem coştu diyebilirim. 70-75 derece sorunsuz çalışıyor şu an. Armoury Crate gerçekten çok sıkıntılı ve bozuk bir uygulama. Kesinlikle kullanılmamalı.

Rehberlik etmesi açısından şu videoya mutlaka bir göz atın.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Limit atınca hiçbir oyunda FPS kaybı olmuyor ve 75 dereceyi geçmiyor işlemci. Limitsiz ve limitli test sonuçlarımın resimleri bunlar. Aynı laptop bende de var. 7535HS 4050 modeli.

Limiti buradan yapıyorsunuz. Çok basit bir işlem. Bu uygulamayı ASUS kullanıcıları mutlaka kullansın. Armoury Crate neden kullanmışımki diyeceksiniz

En başta tavsiye veren kişinin belirttiği gibi (Dead Island de'de) 82 dereceden yukarı çıkmadı. Fakat 5 dk olmadan 83, 84, 85 derken gene 91'lere geldi.

Hocam siz benim dediğim gibi g helper üzerinden 20W sabitleyin ve Armoury Crate'yi tamamen silin. Ama bu limitlemeyi yaparken sistemi Turbo moda alın. Dengeli moddaysa limiti otomatik kaldırıyor. Şu kısımdan modu Turbo moda alın ve GPU modunu standarta alın. 20W limit koyun ve oyuna girin sıcaklıklar 75 dereceyi geçmez eminim.

Dosya Ekleri

• IMG_0892.jpeg
    183,6 KB · Görüntüleme: 201
  • IMG_0890.jpeg
    218,4 KB · Görüntüleme: 181
  • IMG_0905.jpeg
    161,3 KB · Görüntüleme: 191
  • IMG_0904.jpeg
    172,3 KB · Görüntüleme: 196
  • IMG_0904.jpeg
    174,5 KB · Görüntüleme: 205
Son düzenleme:
Hocam şimdi ben performans modunu sessiz, gpu modunu eko, birde cpu gücünü agressive yapıp 20w'ye mi sabitleyeceğim?

Hocam şimdi ben performans modunu sessiz, GPU modunu eko, bir de CPU gücünü agressive yapıp 20W'ye mi sabitleyeceğim?

Hayır ben sessize almıştım. Resimdeki gibi değil. Performans modunu Turbo. GPU modunu standart a alın ve 20W limit koyun. Şu şekil olacak.

Armoury Crate'yi kaldırın PC'den.

Dosya Ekleri

• IMG_0907.jpeg
    240,2 KB · Görüntüleme: 232
Hayır ben sessize almıştım. Resimdeki gibi değil. Performans modunu Turbo. GPU modunu standart a alın ve 20W limit koyun. Şu şekil olacak.

Armoury Crate'yi kaldırın PC'den.
Tamamdır hemen deneyeceğim, teşekkürler hocam.

Bir şey daha soracaktım bende uygulamada CPU'nun yanında GPU da yazıyor. Sanırım OC ayarları, onlar sizde gözükmüyor. Nedenini biliyor musunuz?

O ayarlar bende de var onlara dokunmayın. Şu şekil olması lazım kontrol edin.

O ayar harici ekran kartını devreye alınca çıkıyor. Az önce oyuna girmemiştim diye görünmüyordu şimdi oyun açtım geldi GPU ayarı. Ama oradan bir şeyi değiştirmeye gerek yok. Sadece CPU da dediğim ayarları yapın yeterli.

Şu an GTA 5 teyim sıcaklıklar bu şekilde. Eskiden girdiğim an 95 dereceye sabitleniyordu.

Dosya Ekleri

• image.jpg
    136,2 KB · Görüntüleme: 221
  • IMG_0908.jpeg
    187,6 KB · Görüntüleme: 205
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…