ASUS TUF A15 performans düşüklüğü nasıl düzeltilir?

eemresrr

Yoctopat
Daha fazla  
Öncelikle herkese merhaba, ASUS TUF A15 R7 7435HS RTX 4060 laptop sahibiyim. Alalı daha yeni 1 ay oldu. Çok az oyun oynadığım için fark etmedim ama cihazda sanırsam performans sorunu var birkaç sorunla birlikte. Bunların hangisi normal, hangisi değil çok çözemedim. Listeleyeceğim, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1- Fanlar dönmüyorken bile bilgisayardan hafif cızırtı sesi gelmesi.

2- Fanlar yüke binince arkada konuşma + televizyon + fan sesi + oyun sesine rağmen belirgin bir fan cızırtısı.

3- Sadece video izlerken bile işlemcinin 70 derecede kalması (az önce webde gezinirken Armoury Crate'i açtım ve 86 derecedeydi, şok oldum).

4- Işık süzmesi (LCD panel ama yeni cihaz olmasına rağmen aşırı geldi).

5- Klavyede parlaklık azaltma tuşunun sanki üstüne bir şey dökülmüş gibi geri yavaş dönmesi, 9 tuşunun basarken diğer tuşlar gibi tok bir ses değil de farklı, ince ve sesli bir ses çıkarması.

6- Ekran kartı hiçbir zaman tam kullanılmıyor, %60 falan sürekli.

Başka bir arkadaşımda F15 var (aynı cihaz, sadece işlemci A serisinde Ryzen, F'de Intel) bu sıkıntılar yok ve cihazı benimkinden çok daha eski. Garantiye yollasam muhtemelen normal deyip yollayacaklar. Ne yapmalıyım? Tüm sürücülerim güncel.

Öncelikle herkese merhaba, ASUS TUF A15 R7 7435HS RTX 4060 laptop sahibiyim. Alalı daha yeni 1 ay oldu. Çok az oyun oynadığım için fark etmedim ama cihazda sanırsam performans sorunu var birkaç sorunla birlikte. Bunların hangisi normal, hangisi değil çok çözemedim. Listeleyeceğim, yardımcı olabilirseniz sevinirim.

1- fanlar dönmüyorken bile bilgisayardan hafif cızırtı sesi gelmesi.

2- fanlar yüke binince arkada konuşma + televizyon + fan sesi + oyun sesine rağmen belirgin bir fan cızırtısı.

3- sadece video izlerken bile işlemcinin 70 derecede kalması (az önce webde gezinirken Armoury Crate'i açtım ve 86 derecedeydi, şok oldum).

4- ışık süzmesi (LCD panel ama yeni cihaz olmasına rağmen aşırı geldi).

5- klavyede parlaklık azaltma tuşunun sanki üstüne bir şey dökülmüş gibi geri yavaş dönmesi, 9 tuşunun basarken diğer tuşlar gibi tok bir ses değil de farklı, ince ve sesli bir ses çıkarması.

6- ekran kartı hiçbir zaman tam kullanılmıyor, %60 falan sürekli.

Başka bir arkadaşımda F15 var (aynı cihaz, sadece işlemci a serisinde Ryzen, F'de Intel) bu sıkıntılar yok ve cihazı benimkinden çok daha eski. Garantiye yollasam muhtemelen normal deyip yollayacaklar. Ne yapmalıyım? Tüm sürücülerim güncel.

Fan ses sebebi çok yüksek ihtimalle tozdandır. Temizlemeniz veya birisine temizletmeniz işe yarayabilir.

İşlemci sıcaklığı için Epic Games'i açıp arka plana atmayı deneyebilirsin. Nedense eğer düzeltilmediyse Epic Games arka planda çalıştırılmadığında boşta işlemci sıcaklığı yükseliyordu.

Işık süzmesi LCD panellerde oluyor maalesef ona çok takılmamaya çalış.

Ekran kartının tam kullanılmama sebebi bilgisayarı performans modunda kullanmıyor olman olabilir. Cihazın fişe takılı olduğuna emin ol. Cihaz yazılımından performans moduna al. Windows ayarlarından oyun modunu aç. Güç tasarrufunun kapalı olduğuna emin ol. Bir de son olarak Windows ayarlarında grafik sekmesinde oyunlara yüksek performanslı grafik işlemcisini ata. Eğer hepsi tamamsa ama yine de kullanım azsa ekran kartı Driver'ını DDU ile silip tekrar kurmayı deneyebilirsin.

Klavyedeki tuşlar için garantiye göndermek tek çözümdür muhtemelen.

Bu işlemlerden sonra bir düzelme olmazsa garantiye göndermeni tavsiye ederim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı