ASUS TUF B450-PRO Gaming'te M.2 SSD kullanmak

Makaleler
4
Yer
Mersin
Anakart
Asus TUF B450-Pro Gaming
Bu anakart üzerinde 3 SSD ve 1 HDD kullanmaktayım. Resimde kırmızı ile işaretlenmiş slotlar kullanımdadır. Mavi ile işaretli slotlardan üsttekine M.2 SSD takınca 1 SSD ve HDD sistemde görünmez hale geldi. Alttaki slotu da denemedim. M.2 SSD'nin bu parçaları pasifleştirmesinin nedeni nedir ve tüm parçaları bir arada kullanabilmem için ne yapmam gerekiyor? M.2 SSD'yi bu durumdan ötütü iade ettim fakat yaşanılan problem düzeltilebilir bir şey ise ileride yine alabilirim.

IMG_20220114_002410.jpg

IMG_20220113_234608.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Gerçi zaten yukarıda belirtmişsiniz. Görmemişim orayı. Port belirttiğim gibi diğer diskleri bağladığınız sata girişleri üzerinden veri yolu paylaşıyor (orada uyumsuzluk yazmışım niyeyse) o yüzden diskleri (SATA girişlerini) devre dışı bırakıyor. M2.1 yani üstteki SATA 5-6 devre dışı bırakıyor.

Son düzenleme:
Gerçi zaten yukarıda belirtmişsiniz. Görmemişim orayı. Port belirttiğim gibi diğer diskleri bağladığınız sata girişleri üzerinden veri yolu paylaşıyor (orada uyumsuzluk yazmışım niyeyse) o yüzden diskleri (SATA girişlerini) devre dışı bırakıyor. M2.1 yani üstteki SATA 3-4 devre dışı bırakıyor. M2.2 yani alttaki SATA 1-2 devre dışı bırakıyor. Siz de 4 disk kullandığınız ve maalesef anakart 4 SATA girişi desteklediği için veri yolunu açmanız pek olası görünmüyor.
Bu dediğine göre alttaki slotu kullanırsam bir sorun kalmıyor o zaman. Alttaki slot SATA_3 ve SATA_4'ü engelliyorsa ben zaten SATA_1, 2, 5, 6 kullanmaktayım. Öyle olmuyor mu?

Bu dediğine göre alttaki slotu kullanırsam bir sorun kalmıyor o zaman. Alttaki slot SATA_3 ve SATA_4'ü engelliyorsa ben zaten SATA_1, 2, 5, 6 kullanmaktayım. Öyle olmuyor mu?
Başka bir şeye baktığım için SATA girişlerini attığınız kılavuz fotoğrafına göre yorumladım. Şimdi kılavuza baktım da şöyle izah edeyim sizin de baktığınız kılavuzda belirtildiği üzere;
* The M.2_1 Socket shares bandwidth with the SATA_5/6 ports, and thereforce the SATA_5/6 ports cannot be used when an M.2_1 device is installe.
Yani M.2_1 bant genişliğini kullanırsanız SATA 5-6 üzerinden veri paylaşacağı için devre dışı kalır diyor.
Yani üstteki portu kullanırsanız veri sağlayamazsınız fakat alttaki portu kullanırsanız sorun yaşamazsınız. Not: Kafa karışıklığı için kusura bakmayın yanlış kılavuza (B450M Pro) bakmışım modelden dolayı da yanlış anlamışım.
1642114315217.png

Burada zaten gösteriyormuş.
1642115284583.png

Başka bir şeye baktığım için SATA girişlerini attığınız kılavuz fotoğrafına göre yorumladım. Şimdi kılavuza baktım da şöyle izah edeyim sizin de baktığınız kılavuzda belirtildiği üzere;
* The M.2_1 Socket shares bandwidth with the SATA_5/6 ports, and thereforce the SATA_5/6 ports cannot be used when an M.2_1 device is installe.
Yani M.2_1 bant genişliğini kullanırsanız SATA 5-6 üzerinden veri paylaşacağı için devre dışı kalır diyor.
Yani üstteki portu kullanırsanız veri sağlayamazsınız fakat alttaki portu kullanırsanız sorun yaşamazsınız. Not: Kafa karışıklığı için kusura bakmayın yanlış kılavuza (B450M Pro) bakmışım modelden dolayı da yanlış anlamışım.
Eki Görüntüle 1269418

Burada zaten gösteriyormuş.
Eki Görüntüle 1269425
O zaman ya üsttekini kullanınca SATA_5 ve 6'yı 3 ve 4'e takacağım ya da direkt olarak alttakini kullanacağım doğru mu anlamışım?

O zaman ya üsttekini kullanınca SATA_5 ve 6'yı 3 ve 4'e takacağım ya da direkt olarak alttakini kullanacağım doğru mu anlamışım?
Yer varsa evet, başka porta takabilirsiniz. Gerçi o kadar disk kullanmak yerine depolama birimini de arttırabilirsiniz güç tasarrufu açısından ama siz bilirsiniz tabi. Kısaca tekrardan şöyle göstereyim:

1642115937636.png

Yer varsa evet, başka porta takabilirsiniz. Gerçi o kadar disk kullanmak yerine depolama birimini de arttırabilirsiniz güç tasarrufu açısından ama siz bilirsiniz tabi. Kısaca tekrardan şöyle göstereyim:

Eki Görüntüle 1269427
Tamamdır teşekkür ederim yardımcı olduğun için 👍

Technopat Haberler

Geri
Yukarı