Laptopu 4 aydır kullanıyorum sizlere deneyimlerimi, laptopun iyi ve kötü yanlarını aktarmak istedim arkadaşlar. Ürünü 4 ay önce 27, 500TL'ye aldım. Cihazın aynı özelliklere sahip farklı numaralı modelleri mevcut, bu modeller arasında kapak tasarımı ve tek, çift kanal RAM'li seçenekleri var. Bilgisayarın kısaca özellikleri şu şekilde:
Kendi fiyat aralığındaki markalar arasında parça kalitesinin bir tık üst seviyede olduğunu düşünüyorum. Kullanılan malzeme plastik. Ekranın arka kısmının hissiyatını çok beğendim aldığımdan beri metal sanıyorum plastiği nasıl kullanmışsalar iyi hissetiriyor. Touchpadi geniş ve iyi çalışıyor. Klavye parlaklığı normal ama daha çok mod olmasını isterdim. Ekran kalitesi yeterli seviyede, ışık sızması az da olsa var. Parlaklığı düşük, zaman zaman yetersiz kaldığını görüyorum. Kamerası 720p günlük kullanıcı için yeterli ama daha iyi kamera kullanılabilirdi.
Laptopla ilgili deneyimlerimi oyun içi değerleri ve görüşlerimi paylaşmak istedim okuduğunuz için teşekkür ederim. Sonuç olarak laptopu tavsiye ediyorum veya etmiyorum demiyorum çünkü az para değil ve içinizden biri ben tavsiye ettiğim için alıp sıkıntılı bir cihaz gelirse kendisine vicdanım el vermez. Anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar bu benim ilk incelemem, ortaya çok kötü bir şey çıkmasın diye birkaç inceleme okuyup elimden geldiğince düzgün yapmaya çalıştım.
(Gözden geçirirken şunu fark ettim işlemci kullanımı düşük geldi gözüme, MSI Afterburner üzerinden işlemci kullanımını ekleyememiştim HWiNFO'dan yapmıştım sanırım onunla alaklı.)
- AMD Ryzen 7 6800H
- NVIDIA GeForce RTX 3060 140W
- 16 GB tek kanal DDR-5 RAM
MALZEME KALİTESİ VE TASARIM
Kendi fiyat aralığındaki markalar arasında parça kalitesinin bir tık üst seviyede olduğunu düşünüyorum. Kullanılan malzeme plastik. Ekranın arka kısmının hissiyatını çok beğendim aldığımdan beri metal sanıyorum plastiği nasıl kullanmışsalar iyi hissetiriyor. Touchpadi geniş ve iyi çalışıyor. Klavye parlaklığı normal ama daha çok mod olmasını isterdim. Ekran kalitesi yeterli seviyede, ışık sızması az da olsa var. Parlaklığı düşük, zaman zaman yetersiz kaldığını görüyorum. Kamerası 720p günlük kullanıcı için yeterli ama daha iyi kamera kullanılabilirdi.
SOĞUTMA PERFORMANSI
Laptopumuz işlemci Turbo Boost açık şekilde geliyor. Bu şekilde kullandığımız zaman fan ayarlarını istediğiniz şekilde ayarlasanız da normal kullanımda da 90 dereceleri rahat görüyor. Oyunlarda ortalama 80-85 derecelerde ve bir anda 90-93 derecelere çıkabiliyor. Ben laptopun uzun ömürlü olması için işlemci Turbo Boost'unu kapattım ve 80 dereceyi görmüyor, oyun kısmında bundan daha detaylı bahsedeceğim. GPU sıcaklığı ise sınırda çalışıyor, 80 dereceyi geçtiğini görmedim. Bu soğutma sisteminden daha iyi olan markalar mevcut, daha iyi olabilirdi ama kötü de değil.
PİL ÖMRÜ VE GPU MODU
Ultimate-standart-eco-optimize edilmiş şeklinde 4 modumuz var. Standart modumuzda hem dahili hem harici ekran kartımız birlikte kullanılıyor günlük kullanımda 3-4 saat götürüyor. Eğer uzun saatler şarja takamayacaksanız bilgisayarı eco moduna alıp günlük kullanım ile 8 saat civarı bakabilirsiniz. Oyunlarda daha yüksek performans almak istiyorsanız MUX ile Ultimate moduna alarak daha yüksek performans alabilirsiniz.
FAN VE hoparlör SESİ
ASUS'un kendi uygulaması Armoury Crate ile ayarlayabileceğimiz, Windows-sessiz-performans-Turbo-elle modları mevcut. Windows modunda Windows fanı kendisi ayarlıyor, hiç kullanmadım. Sessiz modu günlük kullanımda fan açmıyor, oyunlarda da çok az duyuluyor. Sessiz olmanız gereken bir yerdeyseniz sessiz mod ile oyun oynayabilirsiniz daha az FPS verip sesi azaltıyor. Performans modu en çok kullandığım mod, Turbo'dan daha düşük ses çıkarıyor diye aldanmayın yine maksimum performansı veriyor ses seviyeside oyunun kalitesine göre değişiyor genel olarak kulak tırmalamıyor rahatsızlık vermiyor. Turbo modu ise eğer hiç uçağa binmediyseniz üzülmeyin kendi uçağınızı kaldırıyorsunuz. Kalabalık ortamlarda kullanamayacağınız bir moddur. Oyunlarda sıcaklığın normalin üzerine çıktığını fark ederseniz kullanılabilir sıcaklığı düşürüyor. Ayrıca fan ayarlarını kendinizin yapabileceği elle modu mevcut. Ek olarak söylemek istediğim şey sessiz modu çok sevdim gizlice oyun oynadığım zamanlar beni ele verdirmedi. 2 adet hoparlör var ses seviyesi ve kalitesi gayet iyi, film izlerken vs %70'in üstünde sesi açmadım fazla geldiği için.OYUN PERFORMANSI VE SICAKLIK DEĞERLERİ
Laptopu aldığınız gibi kullanacaksanız işlemcinin oyunlarda 90 derecelerde olduğunu ve fanların soğutmak için daha çok ses çıkardığını bilmelisiniz eğer ben hiç ayar yapamam aldığım gibi kullanacağım diyorsanız önermiyorum diyemem ama daha serin çalışan modellere bakıp karar vermenizi tavsiye ederim. Gelelim ayar yaparım diyenlere. Buradan işlemci Turbo Boost'u kapatarak hem laptopun daha serin çalışmasını hem de sessiz çalışmasını sağlayabilirsiniz. Oyunlarda FPS düşüşü yaşamadım ama işlemciyi kullanan programlarda iş yapacak arkadaşlar performans düşüşü yaşayacaktır. RTX 3060 güçlü bir kart elimde zorlayabilecek bir tek PUBG var o yüzden diğer oyunları bilgisayarın ikinci ekran kartında test etmeyi tercih ettim. Ultra ayarlarda MUX açık FPS ve sıcaklık değerleri bu şekildedir.(Ortalama FPS 120 civarı.)ECO MODUNDA AMD Radeon 680M OYUN PERFORMANSI
Bilgisayarı aldığımda içinde güçlü dahili grafik kartı olduğunu biliyordum ama bu oyun testlerini yapınca açıkçası şaşırdım. Sanırım tek kanal RAM olduğu için FPS geniş aralıklarda oynuyordu, ortalama FPS değerlerini fotoğrafa ekledim. Oyun testleri işlemci Turbo Boost kapalı, fan hızı performans modundadır. Laptopun altında bu soğutucu açıktır.
ASUS DESTEĞİ NASIL?
ASUS desteği ile ilgili kesin bir şekilde çok iyi veya çok kötü diyecek şekilde bir deneyim yaşamadım sadece yazılımsal bir problem olmuştu. MyASUS programından destekle konuştum yardımcı olmaya çalıştılar ve kolay ulaşabiliyor olmam beni mutlu etti. Sundukları çözüm işe yaramadı ve bana bir link attılar o linke birkaç log kayıtı ve sorunla ilgili video atmamı istediler. Ben mail attıktan sonra sorunu kendim çözdüm ve onlara ilettim maile kısa sürede cevap vermeleri beni memnun etti.Laptopla ilgili deneyimlerimi oyun içi değerleri ve görüşlerimi paylaşmak istedim okuduğunuz için teşekkür ederim. Sonuç olarak laptopu tavsiye ediyorum veya etmiyorum demiyorum çünkü az para değil ve içinizden biri ben tavsiye ettiğim için alıp sıkıntılı bir cihaz gelirse kendisine vicdanım el vermez. Anlatacaklarım bu kadar arkadaşlar bu benim ilk incelemem, ortaya çok kötü bir şey çıkmasın diye birkaç inceleme okuyup elimden geldiğince düzgün yapmaya çalıştım.
(Gözden geçirirken şunu fark ettim işlemci kullanımı düşük geldi gözüme, MSI Afterburner üzerinden işlemci kullanımını ekleyememiştim HWiNFO'dan yapmıştım sanırım onunla alaklı.)