İnceleme ASUS TUF Gaming K3 Gen2 klavye

Selamlar,

Dün satın aldığım ve bugün elime ulaşan klavyemin incelemesini paylaşmak istedim.

Ürünü Gaming genden satın aldım. Ürün Türkçe tuş dizilimi ve büyük enter tuşuna sahip almadan önce satıcılar sordum bazıları bilmediğini bazıları da küçük olduğunu söyledi. Kutuda Türkçe yazıyordu ama enter tuşunu kimse bilmiyordu. ASUS desteğe yazdım oradan da ürün çok yeni olduğu için bilmediklerini söylediler ama tahmin olarak büyük olabilir dediler. Neyse ki büyük çıktı benim tam istediğim şekilde.

Özellikleri;

• Ürün red switch optik mekanik anahtara sahip.
  • IP 57 suya ve toza karşı dayanıklı 1 metre suyun içinde 30 dk duracak şekilde tasarlanmış.
  • 97 tuşa sahip özel dizilime sahip.
  • %96 kompakt klavye.
  • Aura Sync desteği tüm tuşlara ayrı renk atayabilme.
  • 100 milyon tuş ömrü.
  • %100 Anti-Ghosting ve n-key rollover.
  • Silikon contalı ve ses sönümleyici köpüğe sahip.
  • Ayrıca çıkarılabilir üst kapağa sahip.
  • F1 - F8 tuşlarına macro atanabilir.
  • USB 2.0 girişe sahip.
  • 1000Hz rapor hızı.
  • Çift katmanlı ABS tuşlar.

1725970373898.png

Kutu açılışından başlayalım.

IMG_20240910_142553_850.jpg

IMG_20240910_142740_329.jpg

IMG_20240910_142749_595.jpg

Kutu içeriği.
Kullanım kılavuzu.
Garanti belgesi.
Ve klavyenin kendisi.

IMG_20240910_142908_742.jpg

Boyut güzel fazla yer kaplamıyor önceki klavyeme göre çok iyi.

IMG_20240910_143519_356.jpg

Arkasında 3 farklı yükseklik ayarı yapılabiliyor.
Kaymayı engelleyici 9 tane bölüm var ve klavye iyice tutunuyor masaya.

IMG_20240910_143537_585.jpg

IMG_20240910_143558_320.jpg

Çıkarılabilir üst kapak.
Çıkarılması bazı yabancı kaynaklarda zor denmiş halbuki çok kolay üst taraftan başlıyorsunuz ve hafif güç verince çıkıyor sonra yan ve sonra alttan.
Çıkarıyorsunuz basit yani. Bu temizlik için kolaylık sağlamak ve ayrı bir görünüm daha vermek için yapılmış. Plastik malzeme hafif.

IMG_20240910_144836_915.jpg

IMG_20240910_144845_300.jpg

Çıkarıldığında görünümü takılı olması daha iyi bana göre karanlıkta belki ışıklar daha canlı olabilir.

IMG_20240910_144852_058.jpg

Red optik switch.

1725972454889.png

IMG_20240910_145238_695.jpg

Ürün artı ve eksilerine gelirsek.

Tabii burada ben reklam vs veya iş birliği gibi bir durumum yok neyse onu söylerim.

Artıları.

• Tasarım güzel kompakt oluşu boyutu güzel. Neredeyse tam klavye. (tasarım kişiye göre değişir tabii)
  • Tuş basım hissi çok güzel daha önce Razer Blackwidow V4 Pro vardı (iade oldu) bu kesinlikle çok çok çok daha iyi. Net söylüyorum.
  • 100 milyon tuş basım ömrü iyi ayrıca optik olması daha uzun ömürlü olması.
  • Işıklar yeterli seviyede gerçi akşam karanlığında tam belli olur ama şu an iyi derecesi bana göre
  • Üst kapak çıkması hoş olmuş tasarım için değil de temizlik için faydalı olmuş rahat temizlemek için.
  • Suya dayanıklı olması tabii saf su
  • Programı olmadan bile birçok ayar klavye üzerinden yapılabiliyor.
  • Türkçe olması ve enter tuşu büyük olması.
  • 2 metre kablo uzunluğu.
  • F1-F8 tuşları programlanabilir macro.
  • 1000 Hz rapor hızı.

Eksileri,

• Bir ses kadranı olamaz mıydı? Çok mu zor? Ne vardı yanda veya üstte bir ses kadranı veya kapat aç butonu... Hiçbir multimedya tuşu yok.
  • Kutu içeriği yani ne bir tuş çıkarıcı ne bir sticker çok boş. Kusura bakmasınlar bilemiyorum fiyatları bunlar mı etkiliyor ama olmalı yani.
  • Kablosu örgü değil düz bildiğimiz kauçuk ama çok sert bir kauçuk ve çıkarılamıyor.
  • Full plastik. Bu kısım hafifilik konusu ile alakalı olabilir 1 kg klavye ağırlığı.
  • Üst kapağı dikkatli çıkarmak lazım. Yani öyle çat çuta gelmez. Bayağı hafif.
  • Tuşlar PBT değil.
  • Yedek switch vs çıkmaması
  • Bilek desteği (kişiye göre değişir)

Armory Crate Programı ile ayarları her şeyi yapabiliyorsunuz. zaten bağladıktan sonra güncellemesi geliyor onları yapıp ürün kaydını yapıyorsunuz.

1725973519232.png

1725973536599.png

1725973572894.png

Tuş Sesi Video

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Genel yorumlarım,

Artıları ve eksileri ile tarafsız fikirlerimi anlatmaya çalıştım. Sizin sormak istediğiniz veya eklemek istediğiniz şeyler varsa tabii ki yazın. Klavyeyi eksilerine rağmen çok sevdim. Ve hemen alıştım diyebilirim. Herkese de tavsiye ederim. K618 horus incelemesini yaptım kullanamamıştım Low profile ve aşırı hassas olması,
Razer Blackwidow V4 Pro aldım onda da 2 ay içinde çift basma veya basmama sorunları çıktı iade ettim. Ve sonunda istediğimi buldum.

Red switch ancak Low profil olmadığı için daha rahat bozmadan yazabiliyorum. Black Widow'dan kat kat daha iyi yazma hissi onu söyleyebilirim.
Black Widow görsel olarak iyi ışıklar multimedya vs fakat çok ağır ve büyüktü çok yer kaplıyordu. Sanırım böyle kompakt klavyeler çok daha iyiymiş onu görmüş oldum. Resmen alan açıldı. Klavyeyi beğendim ama keşke dediğim bir ses kadranı veya 1-2 en azından ses kapatıp açma tuşu olmalıydı. Bilek desteği yok ancak klavye ergonomi olarak iyi 3 kademe ayar seçeneği ile rahat kullanım sunuyor normalde bilek desteğini severim ama bunda hiç zorlanmadım. Gayet rahat kullanılıyor. Klavye birçok yerde satışa çıkmış.

Ürünle ilgili ileride yine gelişen durumlar olursa güncelleme yaparım. Eğer ben hazır klavye istiyorum. Switchler ile uğraşamam yağlayamam vs gibi veya köpükleme gibi teknik işleri yapamam diyenlerdenseniz her şeyi hazır olsun ve daha minimal olsun Türkçe karakterler ve büyük enter tuşu olsun derseniz bu klavye tam size göre.

Şu an en ucuzu 2599 TL

Klavyenin kendi site linki.

İyi sosyaller.

Güzel inceleme olmuş, elinize sağlık. Klavye iyi, alınır mı alınmaz mı tartışılır. ASUS'un birçok ürününü ve ekipmanını kullanıyor olsam da bundan sonra Armoury Crate yazılımını kullanan herhangi bir şeyi alacağımı düşünmüyorum.

Güzel inceleme olmuş, elinize sağlık. Klavye iyi, alınır mı alınmaz mı tartışılır. ASUS'un birçok ürününü ve ekipmanını kullanıyor olsam da bundan sonra Armoury Crate yazılımını kullanan herhangi bir şeyi alacağımı düşünmüyorum.
Ben de aynı sebepten asus almıyorum. Armory Crate yüklediğiniz andan itibaren arkada gereksiz 20 tane proses ve hizmet çalışıyor ve saçma sorunlara sebep açabiliyorlar. Arayüzü de iyi değil, çinlilerin yaptığı yazılımlar daha iyi açıkçası. Adamlar ucuza satsa bile içine depolama koyduklarından ayarları cihazlara kaydedip yazılımı silebiliyorsunuz genelde hem.

Ben de aynı sebepten ASUS almıyorum. Armoury Crate yüklediğiniz andan itibaren arkada gereksiz 20 tane proses ve hizmet çalışıyor ve saçma sorunlara sebep açabiliyorlar. Arayüzü de iyi değil, çinlilerin yaptığı yazılımlar daha iyi açıkçası. Adamlar ucuza satsa bile içine depolama koyduklarından ayarları cihazlara kaydedip yazılımı silebiliyorsunuz genelde hem.

Güzel inceleme olmuş, elinize sağlık. Klavye iyi, alınır mı? Alınmaz mı tartışılır? ASUS'un birçok ürününü ve ekipmanını kullanıyor olsam da bundan sonra Armoury Crate yazılımını kullanan herhangi bir şeyi alacağımı düşünmüyorum.

Hocam ilgilenir misiniz bilmem ama bende aynı sorundan ve elimde Razer mouse olduğundan bir araştırma yapmıştım. Basit bir eklenti sayesinde Razer Chroma üzerinden ASUS Aura'da kullandığınız cihazları Chroma üzerinden RGB ayarı falan yapabiliyorsunuz. Bende ASUS anakart ve ekran kartı vardı Chroma'dan kolaylıkla kontrol edebiliyorum. Makro kısmında pek bilmiyorum maalesef.

Hocam ilgilenir misiniz bilmem ama bende aynı sorundan ve elimde Razer mouse olduğundan bir araştırma yapmıştım. Basit bir eklenti sayesinde Razer Chroma üzerinden ASUS Aura'da kullandığınız cihazları Chroma üzerinden RGB ayarı falan yapabiliyorsunuz. Bende ASUS anakart ve ekran kartı vardı Chroma'dan kolaylıkla kontrol edebiliyorum. Makro kısmında pek bilmiyorum maalesef.

Ben ASUS Armoury Crate'i yaklaşık 1,5 senedir kullanıyorum bir gün bir hatasını görmedim. Stabil çalışıyor anakartım TUF B550M-E bütün rbgler ki bayağı fazla var bende hepsini kontrol ediyor. Bu klavye ve ROG Fusion 2 500 kulaklık sorunsuz kullanıyorum. Bir dönem belki sıkıntılı zamanlarıydı ama şu kulladığım dönem boyunca hiçbir sorun yaşamadım.

Klavye bayağı iyi ben çok memnunum tam benim basım hissiyatıma göre böyle çok hafif değil mesafesi çok iyi sanırsam. İşte belli başlı bazı eksikleri vs var

Çıkarılabilir kablo olabilirdi veya kablosuz. Kablosuz olsa çok yakışırmış bu klavyeye.
Bir ses kadranı olabilirdi. Yani şu kadran o kadar güzel bir şey ki insan istiyor yani. Bir de ses mute tuşu.
Bunların biraz standart olması lazım. Diğer türlü her şeyi iyi.

Ben ASUS Armoury Crate'i yaklaşık 1,5 senedir kullanıyorum bir gün bir hatasını görmedim. Stabil çalışıyor anakartım TUF B550M-E bütün rbgler ki bayağı fazla var bende hepsini kontrol ediyor. Bu klavye ve ROG Fusion 2 500 kulaklık sorunsuz kullanıyorum. Bir dönem belki sıkıntılı zamanlarıydı ama şu kulladığım dönem boyunca hiçbir sorun yaşamadım.

Klavye bayağı iyi ben çok memnunum tam benim basım hissiyatıma göre böyle çok hafif değil mesafesi çok iyi sanırsam. İşte belli başlı bazı eksikleri vs var

Çıkarılabilir kablo olabilirdi veya kablosuz. Kablosuz olsa çok yakışırmış bu klavyeye.
Bir ses kadranı olabilirdi. Yani şu kadran o kadar güzel bir şey ki insan istiyor yani. Bir de ses mute tuşu.
Bunların biraz standart olması lazım. Diğer türlü her şeyi iyi.
Sıkıntı armory crate'in arkaplanda çok fazla hizmet ve proses çalıştırması. Hepsi de birbirinden gereksiz ve sende olmayan ürünlere yönelik hizmetler bile çalışıyor. Bunların sistem kararsızlığı ve çökmelere neden olduğu da oluyor, en iyi durumda bile boşuna performans kaybı. Ayrıca sistemden tamamen temizlenemiyor diye biliyorum, illa ki registry'de veya klasörlerde kalıntıları oluyor, gereksiz bir program. Bloatware sayılır yani.

Sıkıntı Armoury Crate'in arka planda çok fazla hizmet ve proses çalıştırması. Hepsi de birbirinden gereksiz ve sende olmayan ürünlere yönelik hizmetler bile çalışıyor. Bunların sistem kararsızlığı ve çökmelere neden olduğu da oluyor, en iyi durumda bile boşuna performans kaybı. Ayrıca sistemden tamamen temizlenemiyor diye biliyorum, illaki Registry'de veya klasörlerde kalıntıları oluyor, gereksiz bir program. Bloatware sayılır yani.

Dediğim gibi bir çökme sorun sıkıntı yaşamıyorum yani arka planda LED kontrolleri vs anakart ile ilgili gerekli şeyleri çalıştırıyor. Performans kaybı vs yaşamıyorum. Program stabil.

Dediğim gibi bir çökme sorun sıkıntı yaşamıyorum yani arka planda LED kontrolleri vs anakart ile ilgili gerekli şeyleri çalıştırıyor. Performans kaybı vs yaşamıyorum. Program stabil.

Sıkıntı gereksiz şeyleri de arka planda çalıştırması, bunu zaten belirtmiştim ama okumamışsınız sanırım. Gereksiz RAM tüketimi ve arka plan prosesi çalıştıran gereksiz bir uygulama. Anakart ASUS olmasına rağmen yüklemiyorum, Reddit veya ROG forumlarına bakarsanız yaşanan sıkıntıları görebilirsiniz, yüklü olmasının bence bir artısı yok. RGB için istiyorsanız alternatif programlar var bloatware olmayan.

Sıkıntı gereksiz şeyleri de arka planda çalıştırması, bunu zaten belirtmiştim ama okumamışsınız sanırım. Gereksiz RAM tüketimi ve arka plan prosesi çalıştıran gereksiz bir uygulama. Anakart ASUS olmasına rağmen yüklemiyorum, Reddit veya ROG forumlarına bakarsanız yaşanan sıkıntıları görebilirsiniz, yüklü olmasının bence bir artısı yok. RGB için istiyorsanız alternatif programlar var bloatware olmayan.

Ben performansa negatif bir etkisi olduğunu görmedim yaşamadım. Ben 3.parti programları kullanmam. Belki bazı kişiler sorun yaşamış olabilir. Sonuçta kimsenin bilgisayarı aynı değil kimsenin de kullanış biçimi. Bütün gün kopya crack oyunlar doldurup yasal olmayan yollarla program hatta Windows kullanan kişilerin bilgisayarı ile stabil her şeyi orijinal kullanmış birinin bilgisayarı elbette bir olamaz. Sonuçta o adamda sorunu başka yerde olsa da oraya sorunu aldığı klavyedenmiş gibi yazabiliyor. Ben aynı PC de 300 FPS alıyorum adam 150 alıyor? Bunun gibi birçok örnek var. Ben kullandığım dönem 1.5 yıl ve hiçbir çökme vs sıkıntı yaşamadım Armoury Crate'de diyorum. Ama siz bana süreki arka plan gereksiz şeyler diyorsunuz. Gerekli olduğu için çalışıyordur belki de. Bu kadar büyük problemleri olsaydı keza zaten insanlar ASUS almazdı. En büyük markalardan biri. Elbette programın kötü dönemleri olmuştur ama şu an iyi demek ki optimize etmişler.

32 GB RAM var belki adamın 8 GB RAM'i vardır bilemeyiz. Çeşit çeşit senaryo var. Forumda bile tonla konu açılıyor 8 GB RAM var W11'e geçeyim mi adam geçiyor sonra şu kasıyor bu neden böyle vs vs.

Ek bilgi olması açısından ekliyorum. Armoury Crate yükleme zorunluluğu yok. İstenirse.
Armoury Crate Gear yükleniyor sadece cihazı kulllanmak için gerekli sürücü ve Firmware'i sağlıyor. Işık macro kontorlü vs.
Diğer Armoury Crate'deki gibi gereksiz şeyleri yüklemek zorunda kalmıyorsunuz.

1740446584416.png

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı