ASUS TUF monitör servise giderken kargoda kırılmış

Amazon üzerinden Vizyon Bilgisayardan almıştım. Fakat anlamadığım şey ben vizyon bilgisayarla hiç muhattap olmadım bu süreçte neden onlara karşı şikayet oluşturmam gerekir?
Kusura bakmayın sizi yoruyorum fakat olayı anlayabilirsem daha bilinçli olabilirim.

Bu süreçte muattabınız kanunda satıcı, ithalatçı veya üretici olur. Üretici Asus Türkiye değil, Asus Türkiye sadece Asus'un alt Türkiye'de ki alt şirketi. Kendileri üretim yapmadıkları için üretici konumunda değiller ve kanunlara göre de Tüketici hakları kullanımında hiçbir sorumlulukları yok.

Satın aldığınız yer Amazon da sadece bir aracı konumunda. Zaten satış sözleşmesini de okursanız hukuki tüm sorumluluklardan muaf tutulduklarını özellikle belirtiyorlar.

Yani kısacası Tüketici Kanunları bu şekilde, şikayeti oluşturacağınız kişi daha öne hiç konuşmamış olsanız dahi her zaman satıcı ya da ithalatçı olur. Yaşadığınız sorunu dilekçe içerisinde detaylandırıp delillerini de dosyaya ekleyebilirsiniz, fakat tüketici haklarınızı satıcı ya da ithalatçıya karşı kullanıyorsunuz.

Siz bilgili birisine benziyorsunuz. Sizce buradan haklı çıkar mıyım? Sonuçları nasıl olur. Kesinlikle ben bu ihmalkarlığı boş bırakmak istemiyorum. Veya ne yapmamı önerirsiniz

Siz bilgili birisine benziyorsunuz. Sizce buradan haklı çıkar mıyım? Sonuçları nasıl olur. Kesinlikle ben bu ihmalkarlığı boş bırakmak istemiyorum. Veya ne yapmamı önerirsiniz
Delilleri toplayıp dosya açar ve savunmanızı doğru yaparsanız haklı çıkarsınız. Ancak ihmalkarlığı bir kenara bırakmanız gerekiyor. Sadece iddialarını çürütmeye odaklanarak seçimlik hakkınız (iade/değişim) ne olacaksa bunu kullanmanıza yönelik dosyanızı hazırlamanız gerekiyor. Denetim ve para cezası gibi konularda THH yetkili değil. Ayrıca şikayet oluşturmanızın size karşı bir yaptırımı da olmaz.
  • Kargo teslimini aldıklarını söylediniz. Kargo takip ile teslim aldıklarına dair ispatı belgeleyin/ekran görüntüsü alın.
    • Servis takip sistemlerindeki işlemlerle çakışıyorsa bunu belirtin.
    • Mesajlaşmalarınızda kargoyu teslim almadıklarını belirttilerse bunu belgeleyin ve kargo takip bilgilerine göre teslim alındığını kendi iddialarının doğru olmadığını öne sürün.
    • Asus servisinin cihazı teslim aldığına dair her türlü delili toplamaya ve belgelemeye çalışın.
  • Cihazı hasarsız gönderdiğinize dair deliller varsa bunları belgeleyin.
    • Gönderim sürecinde yaptığınız mesajlaşmaları dikkatlice inceleyip kullanabileceklerinizi ayrıştırıp belgeleyin.
  • THH dosyanıza alakasız durumları eklemeyin. Buna ceza verilmesini istemeniz, ayıp vb. duygusal ifadeler dahil. THH dosyası tamamen somut bir şekilde şikayetin net bir şekilde anlatımı, anlatım sırasında delillerle güçlendirilmesi ve kanun bilgileri ile yazılmalı.
Kısacası Asus servisinin iddialarını çürütmeniz, verdikleri bildirimlerde tarihsel uyuşmazlıklar varsa bunları ispat etmeniz ve iade/değişim hakkınızı haklı çıkarmak için dilekçenizi hazırlamanız gerekiyor.

Hocam şimdi sana olanları anlatıyorum bir çok gelişme oldu. Dün UPS kargoyu bana getirdi ve kutunun üzerine not almışlar yan kısmı yanık - müşteriye ulaşılamıyor diye.
Ardından ben evde değildim abim ilgilendi. Kargoyu kabul edemeyeceğimizi kargonun hasarlı geldiğini söylemiş. Kargocu arkadaş tutanak tutmaları gerekiyordu ama onlar durum ne bilmiyorum demiş. en son kargoyu kabul etmediğimizi beyan alarak götürdü. Bu gün UPS beni arıyor ve diyor ki bunun yan kısmı yanmış dün açıp bakmışsınız yan kısmı erimiş diyor. Dedim biz dün açıp bakmadık direkt reddettik dedim. Adam dedi ki içi yanık dışı değil bu bizden dolayı olmuş olamaz. Ya asustan dolayı ya sizden dolayı bu dedi. Dedim valla kimden olduğunu bilmiyorum. Servis benden göndermeden önce fotoğraf istiyor benim elimde çalıştığına dair fotoğraflar var. Ya siz ya asus farketmez ikinizden birisinde oldu bu olay dedim. İzmir genel merkeze yollayacaklarını kararın orda verileceğini söyledi. Benim anlamadığım şey servis bana yanık değil kırık demişti ve hasarın kargoda olduklarına emin şekilde konuştular. Şimdi ben gözümle görmedim kargoda yanık olup olmadığını ya kırık var yanık yok yanık varsa da kargoda olmuş olma ihtimali nedir bilemedim. Bu iş bana patlayacak ama nasıl olacak bilmiyorum.

Öncelikle iş size patlamayacak. Siz kargoyu reddederek o patlama durumunu zaten kendinizden çıkardınız. Elinizde gönderirken çalıştığına ve sorunsuz olduğuna dair delil var. İşlemleri beklemeniz gerekiyor, bahsettikleri duruma dair telefon görüşmenizin özetini UPS müşteri hizmetlerine de yazılı bir şekilde iletip durum sorgusu yapar gibi yapın. Bu iletinizi sonradan THH işlemi gerektiğinde ekleyebilirsiniz.

Açıkçası servisteki acemi çalışanların hatasından dolayı bir sorun oluşmuş üzerini kapatmaya çalışmışlar gibi geliyor ama kesin bir şey söylemek henüz doğru olmaz. Bu arada kargocunun bu yanık bildirimini ve teslim almadığınızla ilgili işlemlerin bilgisini Asus'a da yazılı iletmenizi öneririm.

Bir çok gelişme daha oldu sevgili dostum. UPS tekrardan aradı beni bunu alma zorunluluğunuz var diye. Bir yandan da asus ile konuşuyordum. Dedim benim zorunluluğum yok. Asusta bize göndersinler dedi şu an asusa tekrar gidiyor monitör. Hasar fotoğraflarını istedim upsten bana yolladılar.
Öncesinde asusa sormuştum dedim ki bana kırık dediniz ups bana yanık diyor. Siz emin misiniz kırık olduğuna dedim. Onlar eminiz bizde yetkililer kırık diye not almış dediler. bize geri yollasınlar biz size bi tutanak atıcaz falan dediler. Ups yetkilisine dedim asusa geri götürmeniz gerekiyor onlarla konuştum. Sonrasında bu fotoğrafı attılar bana fakat bu kırık değil yanık gibi duruyor. Monitörün sağ tarafında yanık nasıl olabilir onu anlayamadım zaten orası ayrı konu fakat elimde buranın yanık olmadığını kanıtlar bir fotoğraf yok. Çalışır halde ekranda çizgiler olduğunu gösteren fotoğraflar çekmiştim fakat bunu kanıtlayamam. Asus bana kırık demişti şimdi onlar bana kendi videolarını gönderecekler onu bekliyorum. Durum iyice pislik bir hal almaya başladı. Hasarın bende olmadığına eminim ama kanıtlayamıyorum. E ups diyor ki bende olması imkansız bunun. Geri asusa kalıyor konu. E asusluk bir durumda yok gibi dönüp dolaşıp bana giricek kokusu almaya başladım. En kötü siz çizgi sorununu çözün lanet olsun bana yanık kırık neyse gönderin diyeceğim galiba. UPS zaten almazsanız depolama bedeli ödersiniz diye çirkefleşmeye de başladı.

Servis incelemesinde yanık olduğuna dair bir çıkarım yapılmadıysa bu da bir ispat yerine geçer. Eğer siz gönderirken yanık olduğu belli olsaydı bunun serviste not edilmesi gerekirdi, edilmemesi burada servisi sorumlu tutar.

Burada sorun hiçbir zaman size geri dönmüyor. Gönderdiğinizde olmayan bir durum servis tarafından oluşturulmuş ve üzeri kapatılmak için kırık var gerekçesi ile geri gönderilmeyi çalışılmış gibi duruyor. Her ne kadar bu varsayım olsa da yine de ortada sizi sorumlu tutan bir şey yok. Haklarınızdan vazgeçmeyin. Asus'un size verdiği bu bilgiyi de yazılı bir şekilde kendilerinden isteyin.

Eğer çıkmaza girerseniz UPS'ye gidip hasar tespit tutanağı tutturarak teslim alın. Tutanakta yanık olduğuna dair bilgiyi mutlaka tutturun ve kırık yoksa kırık olmadığını da belirtmelerini isteyin. Asus'a bu tutanağın kopyası ile geri gönderin.

Bence direkt ASUS'u arayıp ürünü birebir aynısı veya bir üst versiyon ile değiştirmelerini, değiştirmezlerse hemen bugün THH'ne başvuru yapacağınızı belirtin. Sizden kaynaklı olmayan bu durum için artık sinirlendiğinizi ve artık oyalanmak istemediğinizi belirtin. Ya yeni ürünü göndersinler ya da THH kararı ile yeni ürünü göndersinler.

THH için şikayet oluşturacağım. Şu an monitör ASUS servisine gitmekte gitmesini beklemeli miyim yoksa direkt olarak açmalı mıyım? Tüm süreci adım adım anlatarak şikayette bulunacağım fakat burada şikayet etmem gereken firmanın ve şikayet nedenimin altını çizmeniz konusunu rica ederim. Bir de şimdi benim kanıtlama şansım yok. Sadece çalışır vaziyette olduğunu ve ekranda çıkmış çizgilerin fotoğrafı mevcut bende. Monitörün sağını çekmemiştim doğal olarak. Kanıtlayamadığım bir durumda kaybetme durumum mümkün mü? UPS benim kargo esnasında ambalaj hasar almadan monitörde yanık olma ihtimali yok bende oluşmadı bu deyip sıyrılma ihtimali var mıdır? Veya ASUS'un bu benim elime böyle geldi, bu hasar kırık değil yanlış tespit yapmışız yanıkmış ben zaten kargoyu kabul etmedim. UPS değilse suçlu müşteridir deyip sıyrılma ihtimali var mı?

Buradan sonrası sitem olacak birazcık. Konuyu da toplarsak biraz önce ASUS'a gönderiyorum. Kargo yolda hasar alıyor fakat beni bilgilendirmiyor hiçbir şekilde. 10 gün sonra öğreniyorum ki ASUS teslim almadık biz, monitörünüz kargo esnasında kırılmış diyor. Ben monitörüm yapılıyor zannederken aslında UPS'te bekliyor benim monitör. Birincisi yanıksa nasıl kırık yazabiliyorsunuz burada bir çelişme var zaten. Hadi hasar var belki ben orası hasarlı olduğunu biliyorum ona rağmen gönderiyorsunuz bana. Bana sormamaları da hata belki ben diyeceğim ki ha evet orası hasarlı ama orayla ilgili değil benim işlemim kargonun suçu yok siz garanti kısmını halledin diyeceğim belki de. UPS 14 gün sonra bana kargomu getiriyor ve diyor ki bunda yanık var. Yahu yanık ne alaka şimdi bu nasıl oldu yani? Bugün öğreniyorum daha hasarın nasıl bir şey olduğunu. Bir aklıma gelen başka bir konu da siz de çok görmüşsünüzdür. Ekran hatalarına bazen çakmak çakıyorlar ve düzeliyor Instagram Facebook gibi yerlerde çok sayıda böyle Reels veya videolar mevcut. Çok komple teorisi ama ulan diyorum acaba bu servis çakmak mı çaktı oradan acaba :d Yoksa monitörün sağında nasıl olabilir o yanık yani? Uzun lafın kısası UPS ASUS ve benim aramda sürekli bir bilgilendirme eksik. Bu işin sonucunu çok merak ediyorum ne olacak. Gidip monitör almam lazım artık bu iş bayağı uzayacak gibi. İşlerimi de halledemiyorum doğru dürüst.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…