ASUS TUF RTX4070 Ti sıcak çalışıyor

trustright

Femtopat
Katılım
24 Kasım 2023
Mesajlar
32
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bir diğer konuya bazı detaylarını da yazdım ancak teknik bilgi olunca buraya da sormak istedim.


Yaklaşık 4 ay önce ekran kartımı temizletme ve termal macun değişimi için garanti servisine göndermiştim. Servisten aldığımda stres testinde stock ayarlarda 65 ve 75-80 hot spot sıcaklığı oluyordu. Kasam içerisinde oldukça iyi hava akışı var 3 giriş 3 çıkış fanı ile. Bu sıcaklık değerlerinin yaklaşık 2 ay önce artmaya başladığını fark ettim.

Dün tekrar test ettiğimde ise 78 ve 85-105 hot spot sıcaklığına kadar çıktığını fark ettim yani hot spottan dolayı throttle atıp performansını düşürmeye başlıyordu. Oda sıcaklığını ölçtüğümde ise gece saatlerinde test sırasında 20 dereceydi. Normalde undervolt atarak kullanıyorum ancak stock ayarlarda bu seviyelerde olması doğru gelmiyor 270W güç ile çalışan bir kart için.

Servis bakımı sırasında bir hata yapıldığı veya yanlış bir termal macun uygulaması yapıldı ya da sahte termal macun kullanıldığını düşünmeye başladım (yaptıkları tek hatalı işlem olmazdı). Geçmişte farklı bilgisayarları MX-4 ve MX-6 ile değişim yaptığımda bunlar en az 9-12 ay soğutma performanslarını kaybetmeden gidiyorlardı. Yani 2 ay içerisinde termal macunun etkisinin bu kadar azalması mümkün değil.

Bayram tatiline girdiği için servise şu an danışamıyorum. Bu konuda farklı fikirler de almak için buraya da yazmak istedim. Özellikle ASUS TUF 4070 Ti'ya da herhangi bir 4070 Ti kullanan varsa ve stres testi altında değerlerini paylaşabilirse çok daha iyi olur.
 
Macun kalitesinden ziyade çip için uygun macun kullanılması lazım, pumpout sorununun oluşması için biraz ısı görmesi gerekiyor oda zaman alabiliyor, servisin bu konuda tecrübeli olduğunu düşünüyorum.

Hot spot 105 derece olduğunda GPU kaç derece oluyor?
78-80 dereceyi buluyor hotspot 105'e çıktığında. 84 zaten termal throttle seviyesi core sıcaklığı için. 4070ti serisinin genel olarak soğutucularının iyi olduğu ve Asus Tuf'un serideki en iyi soğutuculardan birine sahip olduğu düşünülünce açıkçası bu sıcaklık normal gelmiyor. Özellikle de aldığım günden beri undervolt atıp 150-200w seviyesinde düşük ısılarda kullandığımı düşününce pumpout sorunu için fazla erken.

CPU sıcaklığı da 54'ü geçmiyor bu arada, sıvı soğutmalı 7800x3d. CPU'dan gelebilecek bir ısı da söz konusu değil yani.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı