Merhaba arkadaşlar. Bu sitedeki ilk mesajım. Lafı uzatmadan birkaç gün içerisindeki gelişmelerin akabinde yenilemeye başladığım sistemimi belirtmek istiyorum fakat hemen öncesinde, şu an kullandığım sistemden bahsedeyim.
21.5'' Samsung B2230 full hd, vga çıkışlı monitör,
Asus P5Q SE Anakart,
2x2GB DDR2 800 Ram,
Zotac 9600GT 512MB 256 bit ekran kartı
E7300 2.66Ghz Core 2 Duo işlemci
CM RC690 460W kasa,
WD 320GB 7200rpm HDD
gibi bir sistemi 5-6 sene kadar önce kendim kurmuştum(monitörü 3.5 sene kadar önce aldım).
Aylardır yaptığım sistem araştırması ve şu son 2 gün içerisinde fiyat araştırması ve satın alma işlemlerinden sonra, nihai sonuca ulaşmak üzereyim.
Dün internet üzerinden eksen bilgisayardan şu ürünleri satın aldım.
Samsung U28UD590D 4K monitör,
İntel İ5 4690K işlemci,
Asus Z97-A Anakart,
Zotac GTX970 AMP Omega Edition Ekran Kartı,
Kingston 240GB V300 SSD.
Yukarıdaki ürünleri, yarın sabah elden teslim almak için mağazaya gideceğim.
Yanısıra bugün Vatan' a gidip,
Corsair Carabide 400R 750W 80+ kasa,
Gskill 2x4GB DDR 3 1600 CL9 1.5V ram(bellek),
Logitech G105 klavye ve G300 fare,
WD 1TB 64MB 7200 Cavair Blue HDD
aldım.
Şimdi kararsızlığım sadece şu nokta.
Technopat' da Asus Z97-A anakart' ın incelemesini izledikten sonra, bir de Asus Z97-Pro Gamer anakart' ın incelemesini izledim. Aralarında 85tl gibi bir fark var. Benim bilgisayar toplama amacım, hem film izlemek, hem internette dolaşmak fakat en çok da oyun oynamak.
4K TV alıp masaüstü bilgisayarıma bağlayacak iken, tepkime süresi ve gecikme türü sıkıntılarından dolayı 55-60'' lik devasa tv' leri eledim. Üstelik halihazırdaki 4k tv' lerde display port çıkışı yokmuş maalesef.
Konu display port' a gelmişken, yukarıda bahsettiğim ProGamer anakart' ın display port çıkışı yok fakat z97-A anakartın var
Vatan çalışanına bu durumdan bahsettiğimde, display port çıkışı zaten ekran kartında var, anakart' ın bu çıkışa sahip olmasına gerek yok. Siz monitörü ekran kartına bağlayacaksınız diyerek bir cahilliğimi daha ortadan kaldırması memnun ediciydi
Ağırlıklı oyun oynamak ve bunu 4K çözünürlüğünde gerçekleştirmek isteyen ben, anakart' ın aynı çipsetli olmasından dolayı, oyun esnasında fps farkı olacağını(varsada gözle fark edilmeyecek kadar düşük olacağını) pek düşünmüyorum. Her iki anakartın açıklamalarını dikkatle karşılaştırdığımda, progamer anakart' ın pcı-e bağlantısında ve tümleşik ses kartında farklılıklar olduğunu fark ettim. Yanısıra Z97-A modelinde de fazladan özellikler(TPU-EPU ayarları seçmek gibi/menüden ve biostan yapılabilse de progamer' da bu ayar var mı bilmiyorum) olduğu açıklamalarda görülüyor.
Oynamak istediğim oyun tipi değişkenlik gösterebilecekse de, ilk aklıma gelen oyunlar Assasin's Creed, FarCry 3/4 serisi, BF4, Watch Dogs, GTA 5(çıktığında), Elder Scrolls, Diablo, Tomb Raider gibi, yani aklınıza gelebilecek her türlü güzel oyun diyebilirim
Her ne kadar anakart konusunda sizlere danışsam da, topladığım sistem hakkında yorumlarınızı belirtirseniz, memnun olurum.
Herkese güzel bir yıl dilerim