Asus Z97-A Masaüstü Sistem

KıvançP

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Bu sitedeki ilk mesajım. Lafı uzatmadan birkaç gün içerisindeki gelişmelerin akabinde yenilemeye başladığım sistemimi belirtmek istiyorum fakat hemen öncesinde, şu an kullandığım sistemden bahsedeyim.

21.5'' Samsung B2230 full hd, vga çıkışlı monitör,
Asus P5Q SE Anakart,
2x2GB DDR2 800 Ram,
Zotac 9600GT 512MB 256 bit ekran kartı
E7300 2.66Ghz Core 2 Duo işlemci
CM RC690 460W kasa,
WD 320GB 7200rpm HDD

gibi bir sistemi 5-6 sene kadar önce kendim kurmuştum(monitörü 3.5 sene kadar önce aldım).

Aylardır yaptığım sistem araştırması ve şu son 2 gün içerisinde fiyat araştırması ve satın alma işlemlerinden sonra, nihai sonuca ulaşmak üzereyim.

Dün internet üzerinden eksen bilgisayardan şu ürünleri satın aldım.
Samsung U28UD590D 4K monitör,
İntel İ5 4690K işlemci,
Asus Z97-A Anakart,
Zotac GTX970 AMP Omega Edition Ekran Kartı,
Kingston 240GB V300 SSD.

Yukarıdaki ürünleri, yarın sabah elden teslim almak için mağazaya gideceğim.
Yanısıra bugün Vatan' a gidip,

Corsair Carabide 400R 750W 80+ kasa,
Gskill 2x4GB DDR 3 1600 CL9 1.5V ram(bellek),
Logitech G105 klavye ve G300 fare,
WD 1TB 64MB 7200 Cavair Blue HDD

aldım.

Şimdi kararsızlığım sadece şu nokta.

Technopat' da Asus Z97-A anakart' ın incelemesini izledikten sonra, bir de Asus Z97-Pro Gamer anakart' ın incelemesini izledim. Aralarında 85tl gibi bir fark var. Benim bilgisayar toplama amacım, hem film izlemek, hem internette dolaşmak fakat en çok da oyun oynamak.

4K TV alıp masaüstü bilgisayarıma bağlayacak iken, tepkime süresi ve gecikme türü sıkıntılarından dolayı 55-60'' lik devasa tv' leri eledim. Üstelik halihazırdaki 4k tv' lerde display port çıkışı yokmuş maalesef.

Konu display port' a gelmişken, yukarıda bahsettiğim ProGamer anakart' ın display port çıkışı yok fakat z97-A anakartın var :)

Vatan çalışanına bu durumdan bahsettiğimde, display port çıkışı zaten ekran kartında var, anakart' ın bu çıkışa sahip olmasına gerek yok. Siz monitörü ekran kartına bağlayacaksınız diyerek bir cahilliğimi daha ortadan kaldırması memnun ediciydi :)

Ağırlıklı oyun oynamak ve bunu 4K çözünürlüğünde gerçekleştirmek isteyen ben, anakart' ın aynı çipsetli olmasından dolayı, oyun esnasında fps farkı olacağını(varsada gözle fark edilmeyecek kadar düşük olacağını) pek düşünmüyorum. Her iki anakartın açıklamalarını dikkatle karşılaştırdığımda, progamer anakart' ın pcı-e bağlantısında ve tümleşik ses kartında farklılıklar olduğunu fark ettim. Yanısıra Z97-A modelinde de fazladan özellikler(TPU-EPU ayarları seçmek gibi/menüden ve biostan yapılabilse de progamer' da bu ayar var mı bilmiyorum) olduğu açıklamalarda görülüyor.

Oynamak istediğim oyun tipi değişkenlik gösterebilecekse de, ilk aklıma gelen oyunlar Assasin's Creed, FarCry 3/4 serisi, BF4, Watch Dogs, GTA 5(çıktığında), Elder Scrolls, Diablo, Tomb Raider gibi, yani aklınıza gelebilecek her türlü güzel oyun diyebilirim :D

Her ne kadar anakart konusunda sizlere danışsam da, topladığım sistem hakkında yorumlarınızı belirtirseniz, memnun olurum.
Herkese güzel bir yıl dilerim ;)

Son düzenleme:
• Hocam sistem gayet güzel olmuş fakat o '' Zotac '' oraya yakışmamış Evga yada MSİ ile değiştirme şansın varsa beklememeni tavsiye ederim. Bunun dışında hiç bir sorun yoktur mavi ekransız günler diliyorum.

• Anakart konusuna gelirsek adı üzerinde Gamer olarak piyasaya sürülen bu anakart oyunculara hitap ediyor özellikle ses kartı güzel bir oyun deneyimi sunacağına inanıyorum diğer özellikleri de cabası ;)

Merhaba hocam, öncelikle Technopat'ı seçtiğiniz için teşekkürler.

Eski sisteminiz gerçekten sağlam gözüküyor. Belli oluyor ki iyi davranmışsınız, iyi beslemişsiniz :)

Gelelim şimdi düşündüklerinize. Umarım tavsiyelerimize göz atarsınız, zira bizi dinleyip yine hata yapanlar çok.

Ben öncelikle seçtiğiniz/aldığınız bileşenlere değiniyorum.
Dipnot: Bana göre yanlış seçilen ürünleri değerlendireceğim. Değerlendirmediklerim olumlu anlamına gelir :)

1- Ekran kartı seçiminiz maalesef ki yanlış. Eksen Bilgisayar stoklarında maalesef düzgün ürünler kalmadığından Zotac yöneldiniz diye düşünüyorum. Omega ürünü pek sağlam değil, zaten Zotac markası bile bir fiyasko denebilir. Yarın şubeye gittiğinizde orada mevcut olan GTX970'leri incelemenizi tavsiye ederim. Zira MSI, ASUS veya Gigabyte gibi markalardan bir ürün almanız şart.

2- SSD seçiminiz gayet doğru. Zira 275TL'ye 240GB SSD bulmak çok zor. Seçtiğiniz ürün diğer SSD'lere göre biraz yavaş fakat fiyatına göre tamamen F/P bir ürün.

Gelelim şimdi sizin kararsız kaldığınız durumlara.

1- Z97-A anakartı gayet mantıklı bir seçim. Ama illa "Gamer/Gaming" takısı istiyorum derseniz, seçeceğiniz anakart gayet fiyatına uygun bir hal alır.
Sonuç: Düşünce doğru (y)

2- Anakartta DisplayPort çıkışının olup olmaması size bir sorun yaratmaz, zira siz görüntüyü ekran kartındaki DisplayPort çıkışından alacaksınız. Z97-PRO GAMER anakartının benchmark testlerini bizzat inceledim, fiyatına yakın olan tüm ürünlerin bir tık üstünde yer almakta. Ses kartı vb. bileşenleri Z97-A ürününe göre daha zengin içeriğe sahip. Sonuçta "GAMER" takısı var. TPU-EPU ayarları onda da var, dert etmeyin.

Düşünceler doğru, seçimlerinizde başarılar. :mutlu:

Ayyıldız,
Ben Zotac GTX 970 O.E kartı, normal Zotac GTX970 O.C. fiyatına aldım.
Yani 1250tl olan piyasa fiyatı, yukarıda bahsettiğim sitede 1114tl idi ve bu fiyata, çekirdek ve bellek hızları nispeten düşük zotac modeli, vatan' da satılıyordu(isim vermem yasak ise bir dahaki sefere yazmam).

Neyse, MSI çok eski yıllardan gelen bir önyargım var(nedendir bilinmez). Asus GTX 970 Rog Strix ise 1400 tl' leri bulduğu için göz ardı ettim. Evga' nın sorunlu olduğunu forumlarda okudum. Zotac' ın ise, kutu içeriği ve yazılım içeriğinin zayıf olduğunu yine okudum lakin bana f/p oranı olarak dikkat çekici geldiği için bu kartı seçtim. Sonuçta gtx 970 çipsetli ve diğer markalar ile aralarında uçurum olmayacağını düşündüm. GTX 980 için, aradaki %10-15 performans farkına, 1.5 kattan fazla para da vermek istemeyince, ortaya böyle bir liste çıktı. Hoş bugün baktım, ekran kartı ne stokta ne listede bulunuyor :)

----------------------------------------------------------------------

Neutral,
Zotac dışında yönelebileceğim hiçbir GTX 970 bulunmuyor site stoklarında.
Sadece Asus GTX 980 Strix O.C. var ki fiyatı, şu an ki ekran kartının üzerine yaklaşık 700tl eklememi gerektiriyor.
Yakın zamanda Asus ve Msı gtx 970 vardı fakat şimdi o kartlar görünmüyor listede :(

Bilemiyorum ne yapacağımı. Fakat anakart konusunda ProGamer' a yönelebilirim.
Zotac ekran kartının bozulma yada beni yarı yolda bırakma durumu var mı?
Ekran kartına voltaj vermeyeceğim, yani overclock yapmayı düşünmüyorum(zaten o.c. li geliyor).

Son düzenleme:
5 yil garantisi var diye biliyorum. Evga sorunlu degil, sadece teknolojik bakimdan yeni ataklar yapmaya ugrasiyorlar, hepsi bu.

Orn: Iki isi borusunun temas edip, ucuncunun temas etmemesi.

Sebebi: Disarida kalan boru, %3 ile %5 arasinda performans saglayip, daha az isinmasi icin var. Daha yeniler ama gelisecekler bu iki isi borusu konusunda.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı