Atatürk Osmanlı'yı yaşatabilir miydi?

Osmanlı ile Türkiye arasında, yönetim biçimi hariç hiçbir fark yoktur. Bu yüzden Osmanlı olsaydı da yine aynı yerde olurduk.

Bence yönetim biçimi farkı da pek yok.
Sadece şeri kanun yerini medeni hukuka bıraktı.
Ki Osmanlı'da none-muslimler kendi kanunları çerçevesinde de yargı görebiliyordu. Keza son 150 yılda baya batılı kanunlar gündeme gelmeye de başlamıştı.

Yeni kurulan devlete laik bir düzen geldiğinde bu düzene karşı çıkacak olanlar hanedanı destekleyeceği için ve hanedan da bu yalanlara kanacağı için halk çok kısa bir süre içerisinde ikiye bölünebilirdi. Bizim milletimiz, İngiltere halkının kabullendiğinin aksine hanedanlığa çok daha fazla değer verir, anlamsız kavgalar ortaya çıkarabilirdi. Şu an bile Osmanoğlu'lara bazılarının gereğinden fazla değer verdiğini görüyoruz zaten. Veya sırf Atatürk'e benzediği için ünlenen bir adama. Türkiye'de ikisi aynı anda yürütülecek bir sistem değil kesinlikle.

Zaten dış güçlerin halkı nasıl örgütlemeye çalışacağından bahsetmiyorum bile.

Dünkü idam fetvasını hepiniz biliyorsunuz, bağımsız hür İslam halifesi hiç böyle bir karar verir mi? Kendi ağzından bile dinlesem bir sorun olduğuna kanaat getiririm diyor.
Hocam zahmet olmazsa belgenin tamamını özetleyebilir misiniz? Çok uzundu okuyamadım hepsini.

Hocam zahmet olmazsa belgenin tamamını özetleyebilir misiniz? Çok uzundu okuyamadım hepsini.

9 sayfa. Farklı konular da içeriyor. Ben idam fetvasıyla alakalı yazıyı paylaştım. Kısacası fetvanın İngiliz baskısı sonucuyla ele alındığını, padişahın bir suçunun olmadığını, bizzat kendi ağzından bile dinlesek bir sorun olduğunu anlarız diyor. Yani fetvayı kaale almıyor.

Yaşatamazdı. Çok köklü değişimler gerekiyordu ve onca değişimi yapabilmek,uygulayabilmekten ziyade yeni bir devlet kurmak çok daha mantıklıydı. Ayrıca osmanlıda çok kötü bir sistem vardı,istanbul haricinde edirneden karsa kadar tüm anadolu ''taşra'' diye geçerdi. Yani istanbul dışındaki hiçbir ili kimse tınlamazdı,daha doğrusu yeterli değer verilmezdi. Ülkenin tüm yatırımı istanbulda,kalan herkes ajlıktan kırılıyor. Ama yeni devlet sayesinde her il eşit görülmeye başlandı ve ülke uçtan uca gelişmeye başladı. Bugün doğuda yeterinde yatırım vs yoktur. Düşünün,Türkiye Cumhuriyeti kurulalı 99 yıl oldu,hala ülke eşit olarak gelişemedi. Daha geniş açıdan bakacak olursak da her devlet bir çocuk gibi,yıldız gibi doğar,büyür ve ölür( ingiltereyağını hariç tutuyorum) Yani osmanlının zamanı dolmuş,yol vermek lazımdı.

Osmanlı bir hanedanlık ülkesi iken, Türkiye Cumhuriyeti, milletin egemenliğine dayanır. Dolayısıyla hanedanlıkla bağdaşan bir ismi sürdürmeye gerek yoktu. Aksi taktirde ülkenin hala bir aile için kul olduğu düşünebilirdi, bu da gelişmiş, modern bir devlet olma yolunda gereksiz bir engel olurdu.

Dolayısıyla Atatürk 1920'de çukur içinde yüzen Osmanlı'ya son verip Türkiye Cumhuriyetini kurarak ülkenin anahtarını savaşmadan İngiltere'ye bırakanları postaladı, milletin egemen olduğu modern Türkiye'yi kurdu.

Ne diyecekti? Sen ülkenin anahtarını İngiltere'ye verdin ama İngiltere kraliçesi gibi ol, sözde gel padişahlık yap sarayında; ye, iç, eğlen mi diyecekti?

Ülke zaten cahil dolu, bu ayrımı yapabilecek kaç kişi yaşıyor bu ülkede? Bakın kişi diyorum, o kadar rezalet bir durum. İngilizler ile kendinizi karşılaştırmayın.

Anlayacağınız Osmanlı'yı Atatürk yıkmadı, Osmanlı kendini yıktı 200 yıl önce. Atatürk ise bu çöplükten ülkeyi kurtararak Türkiye Cumhuriyetini kurarak Türkler için çok büyük işler yaptı.

Son düzenleme:
Bence yaşatabilirdi her şeye rağmen osmanlı ayakta olabilirdi

Zamanında Fatih Sultan Mehmet gibi padişahlar art arda gelseydi zaten şu an dünya devi olurduk. Maalesef ondan sonra gelen padişahlar gözle görülür hiçbir şey yapmadılar. Teknolojiye bilime gereken önem verilmedi ve bu da kaçınılmaz sonu getirdi.

Atatürk saltanat, hilafet yanlısı falan değildi. 1923-1789=134 hesabını hepimiz duymuş olmalıyız. Cumhuriyet ilanı için planlarını hep işledi Paşa'm. Saltanatı 1 Kasım 1922'de direkt kaldırdı, tabii bu sayede İtilaf devletlerinin çakallığının önüne de geçmiş oldu. Halifelik makamı ise bırakalım Türkiye Cumhuriyeti'ndeki devletten ayrı faaliyetlerini, tarihe baktığımızda Halifelik siyasi bir amaç, bir güç olduktan sonra müslüman toplumların yaşadığı devletler birbirine girmiştir. Halifelik, siyasi faaliyet olduktan sonra müslüman toplumunu birleştirmemiş, bölmüştür. Zaten Osmanlı'nın hilafetini de Türk devletleri dışında tanıyan müslüman toplum yoktu da zaten. Atatürk padişah olmak isteseydi olabilirdi muhtemelen, 1. meclis dönemine baktığımzda Meşrutî yönetim tarzı yönetimi destekleyen vekiller de vardı zaten, onların desteğini almak daha kolay olur muydu tartışılır ancak Cumhuriyet bunların çok daha ötesinde bir hayaldi ve Atatürk bunu zekasıyla gerçekleştirdi.

Çökmüş ve artık rezalet bir sisteme dönmüş bir imparatorluk/devleti yaşatamazdı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…