Atatürk Osmanlı'yı yaşatabilir miydi?

Yaşatamazdı diye bir şey yok arkadaşlar, istese yaşatırdı. İstemedi. Saltanatı kaldırmasaydı, Ankara hükümeti istanbulun emrine girseydi pek tabii Osmanlı devleti günümüz sınırlarında devam edebilirdi. Teknolojide geri kalma safsataları devletleri geriletir ancak yıktırmaz.

İngiltere bu sisteme yaklaşık 100 yılda kademeli olarak geçti. Atatürk'ün bu kadar ömrü olmadığı ve geleceğe güvenmediği için böyle bir işe girismezdi.

Devletin içindeki sistem çökmüştü yönetim biçimini değiştirmekten başka çare yoktu gençler padişah istemiyordu isyanlar çıkıyordu tek Atatürk isyan etmiyordu yani hayır.

Kaldı ki cumhuriyet ilan edildikten sonra cumhuriyete karşı da birçok kişi de isyan etti yarısı sınır dışı edildi yarısı da asıldı.

Birleşik krallık gibi anayasal monarşi tarzı bir yönetim mümkün olabilir miydi?

Hayır. Bunun cevabını almak için Osmanlı'nın son 150 yılını araştırmak gerekir. Sistem yapılan ıslahat çalışmalarına rağmen işlemez hale gelmişti. İmparatorluk tabiri caiz ise, ipek ipliğiyle birbirine bağlıydı. Balkanlar'da otoritesi Edirne'nin ötesine geçmiyordu doğuda ise Suriye, Irak, Mısır, Trablus yerel beylerin elindeydi. Osmanlı'nın kabaca son yüz yılı uzatmalara oynamıştır büyük devletler ve konumu sayesinde.

Devletin ta kendisi ölmüştü ne yazık ki. Neredeyse imkansızdı yaşatılması. Hadi bir şekilde Atatürk sayesinde idare ettik diyelim dediğim gibi Atatürk sayesinde yaşıyor olacağından köhneleşmiş yapısı dolayısıyla Atatürk sonrasında yine ölecekti.

Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi tarzı bir yönetim mümkün olabilir miydi?
kral herkes hayır demiş ama ben buraya bir kaynak bırakıcam. Belleten kasım 1988 cilt52 sayı204:

ATATÜRK’ÜN HARBİYE NAZIRI OLMAK İSTEMESİ
1918’de Osmanlı Devleti bırakışma istemek zorunluğunda kaldığında, Atatürk, Harbiye Nazırı (Millî Savunma Bakanı) olmak istemiş ve bu makamın ona verilmesi, gerek Padişah, gerekse Sadrazam Ahmet İzzet Paşa’ca uygun görülmemişti.

Türk Devletinin Dış Siyasası adlı eserimi yazarken kendisinden sormuştum: “Harbiye Nazırı olsaydınız ne yapardınız?” Karşılığı şu olmuştur: “İlk olarak Padişahla Hükümeti Eskişehir’e götürmek ve Mondros’taki bırakışma görüşmelerini oradan yönetmek.”

adam aslında harbiye nazırı olup osmanlıyı ayakta tutup bugün Misakı milli dediğimiz sınırları diplomasi yoluyla geri almak istemiş ama harbiye nezaretine uygun görülmemiş.

Hayır, zaten Osmanlının borçları çoktu onu bile zor öderdik, belki ödiyemezdik.
Biz Osmanlı'nın borçlarını reddetmedik ki, eşit payda Osmanlı'dan ayrılan devletlerle paylaştırıldı, büyük pay Türkiye'ye kaldı ve yine Türkiye Cumhuriyeti Osmanlı'nın borçlarını ödedi. Menderes döneminde borçlar tamamen ödenmiştir.

Olamazdı çünkü bizim halkımız kraldan daha kralcı olduğu için meşrutiyet sistemi tutmazdı. Birleşik Krallık bu sisteme 13. Yüz Yılda Magna Carta konunu geçti ve yıllarca tıkır tıkır işledi. Ancak bizde durum farklıydı. 600 nerden baksan bin yıl boyunca mutlak monarşi ile yönetilmiş fakir anadolu halkı meşrutiyeti sindiremezdi.
Hem ayrıca İslam dini reform geçirmediği için Birleşik Krallıkta ki gibi seküler bir ortam olmazdı.
Yani Monarşi kalkmak zorundaydı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı