Atatürk'ün Anadolu ve padişah ile alakalı sözü

"Padişahlar halka acımadılar, Anadolu'ya acımadılar, onu sadece soydular." Atatürk.
Kaynak: Ivanovic Aralov bir Sovyet diplomatının Türkiye anıları.

Son düzenleyen: Moderatör:
"Padişahlar halka acımadılar, Anadolu'ya acımadılar, onu sadece soydular." Atatürk.
Kaynak: Ivanovic aralov bir Sovyet diplomatının Türkiye anıları.

Osmanlı Devleti'nin Anadolu'ya yatırım yapmadığı konusunda hemfikirim bu sözün söylenme sebebi ayrıca şu da olabilir zamanında Sovyetler birliği Ankara'daki hareketi halkçı bir hareketlenme görünce bunları da komünist yaparız hesabı yardım ediyorlar zaten Atatürk'te akıllı bir adam olduğu için onlara bunu hissettirmistir diye düşünüyorum bu sözü de o durumda söylemesi çok makul ayrıca yanlışta değil İstanbul ve balkanlar dışında Osmanlı çok da yatırım yapmadı halka bence.

Osmanlı Devleti'nin Anadolu'ya yatırım yapmadığı konusunda hemfikirim bu sözün söylenme sebebi ayrıca şu da olabilir zamanında Sovyetler birliği Ankara'daki hareketi halkçı bir hareketlenme görünce bunları da komünist yaparız hesabı yardım ediyorlar zaten Atatürk'te akıllı bir adam olduğu için onlara bunu hissettirmistir diye düşünüyorum bu sözü de o durumda söylemesi çok makul ayrıca yanlışta değil İstanbul ve balkanlar dışında Osmanlı çok da yatırım yapmadı halka bence.
Zaten öyle.

Çok doğru bir söz, padişahlıktan nefret ederim. Atatürk'ün daha ağır sözleri de var. Hepsinin de altına imzamı atarım. Padişahlık en rezil sistemdir.

Padişahlar (bana göre) kendilerini başı sonu olmayan elit kesim gibi görüyordu. Yani ne başları vardı, ne sonları vardı, sonsuza kadar taht onlarındı. Sadece öldükten sonra görünümleri değişiyordu ancak hepsi de aynıydı (aynı aileden geliyordu). Atatürk bu sistemin çöküşünden sonra millet egemenliği sistemini, yani milletin kendisini yönetmesi (halktan başkanlar, yöneticiler gelmesini, halkın seçmesini ve başkan olarak seçilmesi) sistemini getirdi. Anlayanlar millet oldu, halk oldu, anlamayanlar ise hala kendilerini yönetecek başı ve sonu olmayan, yani sonsuz bir padişah ve padişah ailesi istemeye devam etti.

Ülke padişahın malıydı. Yaşayanlar da kullarıydı. 15-20 tanesi neredeyse saraydan çıkmadı. Doğru demiş.

Zaten padişahlar bir de İslam sistemini aldıkları için kendilerini "Allah'ın gölgesi" olarak görüyordu. Halkın hayatlarında da karışmadıkları nokta yoktu. Yaptıkları her şeyin "Allah emri" olduklarını zannediyorlardı. Halkı da bunlarla yönetmişlerdi asırlardır. Mesela içkiyi yasaklatan padişah mı dersin, Arap gibi yaşayan padişahlar mı dersin, Arap gibi yaşayan halk mı dersin ne ararsan vardı. Zaten Osmanlı, Arap devşirmesi gibi bir sistemdi ve Türk-Arap kültürünü birbirine harmanlamaya falan çalışıyordu. Bu yüzden Osmanlı'yı Arap gibi gösteren yapımlarda (Assassin's Creed Revelations mesela) hata aramam. Osmanlı'yı da hiç sevmem. Üstelik Osmanlı zaten tek bir milletin egemen olduğu bir yer de değildi, her milletten (o zamanlar millet kavramı olmadığı için ırk diyelim) insan vardı. Fransız devrimiyle milliyetçilik akımı yaşanmıştı ve ırklar (milletler) isyan ederek bağımsızlığını istemişti. Bugün de her milletin kendi ülkesi var (gelişmiş olsun veya olmasın). Mustafa Kemal Atatürk de bunları görmüştü ve eski padişahlık sisteminin yaşayamayacağını anladı. Yeni devrimler ve reformlar getirerek Türkleri tebaa olmaktan kurtardı ve onları millet yaptı.

(Bu arada buradaki yazdığım tüm yazılar bazı bildiklerimle birlikte genel kültürde zaten bilinen bazı bilgilerin birleşimidir. Yani söylediklerim doğru olabilir veya olmayabilir ancak buradaki bazı yazdıklarımın genel kültür olarak zaten biliniyor olması gerekir.)

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı