Atom Altı Parçacıklar

3 boyutta atomu parçalayabiliriz. Ama atom altı parçacıkları da parçalayabilir miyiz? Burası muamma.

Mezonları örnek olarak ele alalım. Nötronun içindeki mezonu parçalamak için farklı boyutlarda bulunmamız gerekir. Çünkü mezonlar (- yüklü atom altı parçacıklar), fisyonla parçalanan atomun çekirdeğindeki nötronda bulunur. Nötronlar ve protonlar çekirdekte neredeyse yer kaplamayacak kadar küçüktürler. Yani çekirdeğin neredeyse tamamı ''boşluk''tur. Mezonlarda ise olay çok benzerdir. Mezonlar da, (nötron ve protonların çekirdekte çok ama çok az yer kapladığı gibi) nötronda çok az yer kaplar.



İnce bir ip düşünün. Uzaktan baktığınızda tek boyutlu bir çizgi gibi görünür. Fakat daha yakından incelerseniz, o aslında 3 boyutlu bir varlıktır. Yani cisimlere boyutsal olarak yaklaştıkça, daha ayrıntılı bilgiler edinip, daha ayrıntılı şeyler yapabiliriz.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sicim_kuramı
 
Nötronun neresinde mezon var? Nötronun kendisi zaten baryon değil mi?
 
Nötronda eksi yüklü parçaçık, mezondur. Bir de artı yüklü parçacık vardır, o da leptondur. Maddenin yapıtaşı leptondur. Bu 2 parçacık bir araya geldiğinde nötron oluşur. Nükleer reaksiyonlarda mezon verilirse, nötron artı yükleneceğinden dolayı protona dönüşecektir.
 

Nasıl ispatlamışlar? Kaynak verir misiniz?
 
Mezon kuark ve anti-kuark'tan oluşan parçacık değil mi? Nötron'da 1 up ve 2 down kuark'tan oluştuğu için Baryon'dur diye biliyorum. Ayrıca bir mezon ve bir leptonun birleşip nötron oluşturduğunu yazan hiçbir kaynak görmedim. Ayrıca maddenin yapı taşı hem kuarkları hem leptonları kapsayan fermiyonlar adlı parçacık grubu diye biliyorum. Belki de ben yanlışım. Yine de emin olmak için bunların bulunduğu kaynağı verip benim de yararlanmamı sağlarsanız memnun olurum.
 
Protonlardan ve nötronlardan da küçük kuark denen maddeler vardır. Görüyoruz ki Allah kainatı mükemmelden de öte yaratmıştır.

Detaylı bilgi için:Kuark - Vikipedi
 
Protonlardan ve nötronlardan da küçük kuark denen maddeler vardır. Görüyoruz ki Allah kainatı mükemmelden de öte yaratmıştır.

Detaylı bilgi için:Kuark - Vikipedi
Kainatı bir tasarımcının yarattığına dair hiçbir kanıt yoktur. Kutsal kitapları kanıt olarak gösteremezsiniz. Öte yandan, kutsal sanılan kitaplarda birçok bilime ters düşen ifadeler bulunmaktadır. Bu tip sebepler yüzünden çoğu biliminsanının dini inancı yoktur. Ancak Tanrının varlığı yerine "gerekliliği" tartışma konusudur. Eğer bir gün enerjiyi maddeye çevirebilirsek işte o zaman Tanrıya ihtiyacımız yok diyebiliriz. O güne kadar Tanrının varlığı ve gerekliliği bir muammadır.

Kısaca demek istediğim; elinizde bir kitapla herşeyi çözdüğünüzü iddaa etmeyin. Bu işler araştırmadan, deney yapmadan direkt bir kitabı kabul ederek olsaydı hala mağarada, karanlıkta oturuyor olacaktık.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
 
Keşke yazdıklarımı okuyup ta cevap verseniz. O zaman kendimi duvarla konuşuyormuş gibi hissetmem...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…