İnceleme Aula F75

Merhaba,

Klavyeyi Temu üzerinden 20 kasım tarihinde satın aldım ve tam 1 hafta sonra yani 27 kasım günü elime ulaştı. Minumum sepet tutarı ve vergisiyle beraber 1075 TL'ye geldi. Ürün özellikle ülkemizde çok popüler oldu çünkü ucuz fiyatına göre sunduğu özellikler gerçekten etkileyici. Ülkemizdeki 1000 TL'ye satılan klavyelerin hiçbirisinde bu özellikler bulunmamakta.

Aula F75 hakkında genel bilgi​

İsmindeki Aula tahmin edebileceğiniz gibi markadan geliyor, F75 ise %75'lik bir klavye olduğunu yani numpad kısmının olmadığını bizlere gösteriyor. Aula markası normalde çok tanınmamış bir firma fakat bu klavyede hot-swap klavye deyince akla ilk gelen firmalardan birisi olan Epomaker ile ortak çalışılmış ve Epomaker kendi sitesinde de Aula F75'i 60 dolardan satmakta. Temu'da stoğa beyaz ve siyah renkleri çıktı. Bunların farkı beyaz renkli olanında LEOBOG Reaper switchler var ve aydınlatması kuzeyde yani switchlerin üst tarafında , siyahında ise LEOBOG Greywood V3 Switch bulunmakta ve aydınlatmaları güneyde.

Düzenleme: Beyaz olan klavyelerin yeni üretimlerinde ışıklar kuzey yerine güneye konumlandırılmış. Sanırım çok eleştiri aldıktan sonra böyle bir değişikliğe gittiler, yine de aldığınız zaman size hangisinin geleceğini bilmenin bir yolu yok sanırım şansınıza kalmış yani.

Nedir Aula F75'i özel yapan şey?​

Öncelikle Aula F75'i özel yapan ilk şey fiyatı fakat bundan çok daha fazlasını sunmakta. Klavyenin Bluetooth, kablolu ve kablosuz olarak 3 modu bulunuyor. Kablosuz ve Bluetooth kullanım için batarya kapasitesi 4000mAh. Bununla birlikte bir klavyenin sesi daha güzel verebilmesi için iyi bir akustiğe ihtiyacı var ve bunun için de 5 katmandan oluşacak şekilde kaplamalar mevcut. Tuşları yani keycap'leri PBT malzeme bu da kaygan hissiyat yerine daha tatminkar ve premium bir his veriyor. Hot-swap olması yani istediğiniz switchi klavyeye takabilmeniz ve RGB özelliğini de son olarak ekleyeyim.

Kutu içeriği​

Kutu içeriğine zengin diyebiliriz. Klavyeyi korumak için bir koruma kabı, kullanım kılavuzu, Type-C- Type A bir kablo, switch ve keycap puller, 4 adet yedek LEOBOG Reaper switch ve son olarak da Aula F75 çıkıyor.

Kutuyu açtığımızda bizi karşılayan manzara:
1732747648380.jpeg

1732747708418.jpeg

İlk izlenim​

Klavyeyi ilk elime aldığımda şaşırdım doğrusu, ürün tamamen plastik olmasına rağmen normalden ağır. Diğer malzemelere gelecek olursak kutu içeriğinden çıkan kablo hemen dikkatimi çekti. Açıkçası kablo çok dandik hissettiren plastik kaplamalı kötü bir kablo. Ben kullanırken örgü kablomu kullanacağım için benim için büyük bir sorun değil fakat uzun kullanımda sıkıntı çıkarabilir gibi geldi bana. Switch ve keycap puller hot-swap klavyeler için artık standart olduğundan gördüğüme şaşırmadım.
1732748661395.jpeg

1732748669346.jpeg

Ses Testi​

Aula F75'in sesini beğendim, linear switchlerle tatmin edici bir hissiyat veriyor. Videoyu aşağıya bırakıyorum.
Ses testinin videosu

Genel değerlendirme​

Artılar​

+Hot-swappable
+Shift, Space, Enter gibi tuşlarda bulunan stabilizer'ların güzel hissettirmesi
+Önceden yağlanmış switchler
+Bluetooth, kablosuz ve kablolu olarak 3 mod sunması
+Gasket mounted olması

Bu bütçedeki klavyelerde stabilizer'lar sorunlu olabiliyor ve bunu ayarını tutturmak açıkçası zor fakat Aula F75'de bu durum gayet başarılı. Gasket mounted olması sayesinde de yazarken klavye biraz esniyor ve daha hoş bir yazım deneyimi sunuyor. Klavyenin içinde 5 katman olduğundan dolayı da akustiği güzel veriyor ve plastik bir klavye için sesi gayet güzel veriyor. Ayrıca ürünün ayaklarının 2 modu olması da bir avantaj.

Eksiler​

-Yazılım berbat
-RGB'ler eski modellerde switchlerin üst kısmında(aldığınız zaman size hangisinin denk geleceği belli değil)
-Modlaması zor
-Kutu içeriğindeki kablo çok ucuz hissettiriyor
-Multimedya tuşuna istenilen atama yapılamıyor

Artılar hakkında üst kısımlarda da fikirlerimi belirttim şimdi biraz eksilerini açayım. Ürünün yazılımı gerçekten berbat, özellikle ışık ayarlarını yazılımdan değiştirirken renk ayarları arasında geçiş yapmak için 4-5 saniye bekliyorsunuz, oldukça can sıkıcı bir durum. RGB'lerin switchlerin üst kısmında olması bir dezavantaj, özellikle farklı keycaps kullanmak istiyorsanız buna dikkat etmeniz gerekiyor çünkü bazı keycapler bununla uyumlu olmayabiliyor. Ürün zaten modlu fakat kendiniz de içini açıp modlamak isterseniz içini açması gerçekten çok zor, o kadar ki açarken ürünün kendisine hatta kendinize zarar verebilirsiniz. Listeye bunu eklemedim fakat normal klavyelerde alıştığımız üzere space tuşunun yanında sırasıyla FN, Alt ve CTRL tuşlarının sırası bu klavyede değişik. Space tuşunun yanında sadece FN ve CTRL var dolayısıyla yazılımdan kendiniz ALT tuşunu FN yerine atamanız gerekiyor, yoksa "@" işaretleri yıllardır alıştığınız şekilde yapmanız mümkün değil.

Kapanış​

Ürünü sonlarda biraz gömmüş gibi oldum fakat yine de bu klavyenin fiyatının 1000 TL civarında olduğunu unutmamak lazım. Bu fiyattaki bir ürünün tabii ki eksileri oluyor, fiyat performans açısından bir kral gerçekten. Üst düzey, premium ürünleri kafa tutması kesinlikle beklenemez fakat kendi bütçesinde çok başarılı bir ürün. Ürünle ilgili sorularınız varsa belirtebilirsiniz.

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim.

Son düzenleme:
İyi yönden bakın hocam 2-3 bin TL'lik klavyeyi 900'e alamadınız ama Türkiye'den devlete destek olarak 2 bin TL'lik klavyeyi 4 bin TL'ye alabilirsiniz.

Şöyle bir ürün buldum fakat aynısı mı bilmiyorum yardımcı olabilir misiniz acaba?

Kara borsa dediğiniz sahibinden herhalde :D. Kara borsa öyle bir şey değil.

İnsanların o ürüne ulaşamadığı ortamda 5-10 adet farklı kişilerin adına o klavyeden alıp elinde tutup. Ürünün satışı bittiğinde de fırsatçılık yapıp maliyetinin %50 sine yakın karlar ile satmaya kalkarsan bu kara borsaya girer.

Yeni iphone çıktığında kuyruğa 10-20 kişi sokup apple store'da 50k olan ürünü pazaryerlerinde 60-70k fiyatlara satıyorlarsa bu da aynı şey.

Ticaret miktarı küçük diye kara borsa olarak nitlendirilemez diye bir şey yok, çünkü o ürüne ulaşamıyorsun.

Ürünün talebi çok, arzı yok. Bu ortam kara borsanın oluşmasına neden olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı