AutoCAD kullanma amacı nedir?

unwanted

Decapat
Daha fazla  
Yani anlamadığım parametrik olunca ne oluyor ki? Bununla yapabileceğin her şeyin kat ve katını 3DS Max ile de yaparsın ki? Kat planın da alasını da çizersin ki bazı mimarlık şirketlerini görüyorum AutoCAD'in materyal ve renderını kullanıp koyuyor kabus gibi.

Hayır kat planı Revit'te çok daha kolay AutoCAD nedir yani ben bir türlü anlayamadım gitti hayır çok iyi biliyorum bu programı severim de bir aydınlanma geldi yıllardır niye kullanıyorum diye?

Autocad teknik çizim programıdır. 3dsMax ile kıyaslanamaz. Ölçülü teknik çizim için Autocad'in yanından dahi geçemez 3dsmax.

Revit henüz daha yeni bir program Autocad'a göre, Autocad nerdeyse 40 seneyi doldurdu. Yoksa şuan Revit'in avantajları mevcut ama insanlar alışkanlıklarından kolay vazgeçemiyor.

Ayrıca Autocad'e aşina oldukları için modelleme ve render işlemlerini de Autocad üzerinden yapıyor bazı ofisler. Tabi ki modelleme konusunda 3dsMax daha avantajlı. Ama plan çalışmasını Autocad üzerinden yaptıkları için insanların el aşinalığı var. Ayrıca piyasa tümüyle Autocad'e bağlı. Projeyi resmi kurumlara ve yapı denetimlere Cad dosyası olarak iletebiliyorsunuz. Henüz Revit üzerinden dönen bir sistem mevcut değil.

Yani anlamadığım parametrik olunca ne oluyor ki? Bununla yapabileceğin her şeyin kat ve katını 3DS Max ile de yaparsın ki? Kat planın da alasını da çizersin ki bazı mimarlık şirketlerini görüyorum AutoCAD'in materyal ve renderını kullanıp koyuyor kabus gibi.

Hayır kat planı Revit'te çok daha kolay AutoCAD nedir yani ben bir türlü anlayamadım gitti hayır çok iyi biliyorum bu programı severim de bir aydınlanma geldi yıllardır niye kullanıyorum diye?
5 katlı binanın kabasını, incesini, mekanik çizimlerini 3ds max'de detaylı çiz, o zaman anlarsın tüm görüntüyü superpose veya shopdraw'a 256Gb RAM'in ve 8xQuadro 6000 olmadan göremeyeceğini - almak bir yana dursun.

AutoCAD tümüyle üretime yönelik, parametrik değil, parametrik özelliği sonradan geldi, parametrik özellik de sen bir çizimde bir yeri 30mm yaptıysan çizim bitiminde 35 yaptığında her yeri veya sadece ona tanımladığın çizgileri aynı boyutta büyütür, tekrar çizmene gerek kalmaz veya oluşacak hataları atlamadan düzeltmene yarar.

AutoCAD'de 5 katlı binanın hamamböceği yollarına kadar çizebilirsin ve sistem 32GB Ram'in yok diye seni üzmez. Stabildir, güvenilirdir, evet günümüz koşullarında kabız bir hissiyat vermektedir ancak onun işini yapabilen de yoktur çünkü en üstten en alta tasarım olsun mühendislik olsun üretim olsun, merdiven altı tornacı olsun adamın elindeki 30 yıllık makinenin okuyabileceği çizim verir.

AutoCAD teknik çizim programıdır? 3DS Max ile kıyaslanamaz. Ölçülü teknik çizim için AutoCAD'in yanından dahi geçemez 3DS Max.

Revit henüz daha yeni bir program AutoCAD'a göre, AutoCAD neredeyse 40 seneyi doldurdu. Yoksa şu an Revit'in avantajları mevcut ama insanlar alışkanlıklarından kolay vazgeçemiyor.

Ayrıca AutoCAD'e aşina oldukları için modelleme ve render işlemlerini de AutoCAD üzerinden yapıyor bazı ofisler. Tabii ki modelleme konusunda 3DS Max daha avantajlı. Ama plan çalışmasını AutoCAD üzerinden yaptıkları için insanların el aşinalığı var. Ayrıca piyasa tümüyle AutoCAD'e bağlı. Projeyi resmi kurumlara ve yapı denetimlere CAD dosyası olarak iletebiliyorsunuz. Henüz Revit üzerinden dönen bir sistem mevcut değil.

5 katlı binanın kabasını, incesini, mekanik çizimlerini 3DS Max'de detaylı çiz, o zaman anlarsın tüm görüntüyü superpose veya Shopdraw'a 256 GB RAM'in ve 8xQuadro 6000 olmadan göremeyeceğini - almak bir yana dursun.

AutoCAD tümüyle üretime yönelik, parametrik değil, parametrik özelliği sonradan geldi, parametrik özellik de sen bir çizimde bir yeri 30mm yaptıysan çizim bitiminde 35 yaptığında her yeri veya sadece ona tanımladığın çizgileri aynı boyutta büyütür, tekrar çizmene gerek kalmaz veya oluşacak hataları atlamadan düzeltmene yarar.

AutoCAD'de 5 katlı binanın hamamböceği yollarına kadar çizebilirsin ve sistem 32 GB RAM'in yok diye seni üzmez. Stabildir, güvenilirdir, evet günümüz koşullarında kabız bir hissiyat vermektedir ancak onun işini yapabilen de yoktur çünkü en üstten en alta tasarım olsun mühendislik olsun üretim olsun, merdiven altı tornacı olsun adamın elindeki 30 yıllık makinenin okuyabileceği çizim verir.

Bana mı anlatıyorsun kardeş? Yıllardır mimari firmalarda ve fuat standlarında çalıştım ve anlarsın diyor 🤣

Birincisi mühendislikte parçalar cnc ve lazere kesime gönderileceğinde CAD Cam programları kullanılır mecburen çünkü aletlerin çalışma ve algılama prensibi bu şekildedir nasıl plotter vektörel görüyorsa bu da öyle.

Mesela ben üretim yaptığımız silah fabrikasında solid ve artcam kullanıyordum.

Ama mimari yapılarda 3dsmax'de, 5 katlı binayı bırak, gökdelenin deliğine kadar kat planını çizerim ki çok çizdim 3dsmax'de. Neyi kascak render mı alıyoruz?

Mimari yapıların fiziksel bir özelliği dışa aktarılacak bir durumu yoktur. Görsel ve sunumdur Sadece küçük ölçekli 1/100 gibi bina maketleri olur onlar ölçülüdür onları bile 3dsmax'de yapıyordum.

Bilmediğin konularda bence ahkam kesmeyi bırak komik duruyorsun Google'dan Youtube'dan bakarak bu iş olmuyor.

Bana mı anlatıyorsun kardeş? Yıllardır mimari firmalarda ve fuat standlarında çalıştım ve anlarsın diyor 🤣

Birincisi mühendislikte parçalar cnc ve lazere kesime gönderileceğinde CAD Cam programları kullanılır mecburen çünkü aletlerin çalışma ve algılama prensibi bu şekildedir nasıl plotter vektörel görüyorsa bu da öyle.

Mesela ben üretim yaptığımız silah fabrikasında solid ve artcam kullanıyordum.

Ama mimari yapılarda 3dsmax'de, 5 katlı binayı bırak, gökdelenin deliğine kadar kat planını çizerim ki çok çizdim 3dsmax'de. Neyi kascak render mı alıyoruz?

Mimari yapıların fiziksel bir özelliği dışa aktarılacak bir durumu yoktur. Görsel ve sunumdur Sadece küçük ölçekli 1/100 gibi bina maketleri olur onlar ölçülüdür onları bile 3dsmax'de yapıyordum.

Bilmediğin konularda bence ahkam kesmeyi bırak komik duruyorsun Google'dan Youtube'dan bakarak bu iş olmuyor.

Sanırım gözden kaçırdığın nokta, senin üslubuna uygun "parametik olunca ne oluyor ki?" sorusuna istinaden cevap yazıldğı, fazla kişisel almışsın, seni rahatlatayım: Klasik AutoCAD'in kabızlıklarından yılmış bir insan var karşımda ve AutoCAD'den parametrik ile çalışmak zorunda da kalmış diyerek güldüm, cevaben yazdım. Ben şimdi sen 12 yaşındayken elin yeni yeni iyi ihtimalle fareyi tutarken ben fuar standını AutoCAD, 3dsMax'de düzenleyip görselleştirip ve gerektiğinde detayları Rhino'da çiziyordum dersem mi anlayacaksın youtuber'lığın konu olmadığını? "Plotter vektörel görüyorsa..." aynen evet öyle, vektör bağıl düzlemindeki çizgilerin neye göre hesaplandığını, bazı çizgi türlerinin her makinede farklı sonuçlar verdiğini veya makinenin kendi programlama dili sebebiyle çalışmadığını, dairesel kesit ve çaplarda, dönüşlerde makinanın mikrosaniyelik durmalar yapmaması için operatörün iyi bir şekilde optimize etmesi gerektiğini biliyor olmanı beklemiyorum. AutoCAD 35+ yıldır var, 30 yıla yakındır da ülkemizde kullanılıyor, bileni çok ulaşımı kolay. Gidip ancak 3b yazıcıda iş yapacak programı "şöyle yapar böyle yapar" diyerek parametrikten habersiz karşıma savunma sanayinde solid ve artcam kullanıyordum diye gelmişsin, çoklu eksen CNC'de B altı çizim yaparsan savunma sanayinde seni iyi ihtimal kapı önüne, kötü ihtimal hammadde deposuna koyarlar. Senin çizeceğin şeyleri belirleyen taraftan konuşuyorum. Ayağını denk al, dalga geçtiğim yok o yazıdaki RAM ve ekran kartı açıklamalarımda; tekrar açıklayacağım.

Matematiksel hesapları AutoCAD çözüyor diye matematiksel hesaplara erişim sağlayamayan 3ds Max gibi programlarda, her şeyi en fazla NURBS çizersin, onda da yüzey örmekle uğraşırsın, üretime uygun değildir. Detay ve kesitleri almak, üretime uygun ve/veya alışıldık şekilde alaylı ustasından diplomalı operatörüne kadar görüntüleri 3ds Max ile veremezsin. Vermeye çalıştığında uğraşacağın noktalar gereksiz miktarda detay içerir, 3b filmleri örnek alırsan, her sahne kendi içinde parçalar halinde renderlanır ve katman planına göre çeşitli "pass"leriyle beraber uygulanır, onları da öyle render alıp dümdüz koymazlar. 5 katlı binanın minimum kolon ve duvar yapısını 3ds Max ile çizdiğinde, geriye dönük ölçülerini oturup yapmak zorunda kalacak olan sensin, senden mekanik, havalandırma, soğutma, tesisat projesi bekleyen insanlar değil. (Zaten sevgili iş verenin sana 3ds Max'de çizdirdiğinde bunu renderla diyecek çünkü seni işe alırken sen 3ds Max kullanıyorsan vray/corona/fstorm kullanyor musun diye sormuştur.) Bu yüzden düzgün firmalar teknik çizim, uygulama, yerinde ölçü ve not düzeltmeleriyle beraber iş yaparlar, 3ds Max'de çizip görselleştirip oldu demezler. Bahsettiğim hamam böceği için tüneller işin espirsiydi, tutup Max'de polygon flow bilmeyen üçüncü sınıf youtube tutorial'cıları gibi projeyi boolean'a gömülmesin diye. Bu 3ds Max'deki dosyanın gereksiz şişmesi, geri dönüşlerinin zor olması ve kimsenin buna ayırmak isteyeceği vakti yoktur. Kabız AutoCAD'de bir kaç çizgiyi Trim/Extend ile saniyesinde düzelemek bu vakit örneğine uygundur.

Revit, Allplan, Microstation: Bunlar mimaride bir SolidWorks veya neredeyse bir NX paketi olarak sunuluyorlar. En zorlanılan kısımlar, ücretlerinin küçük ofis veya KOBİ'ler için çok yüksek olması, bu yüzden yaygınlık ve bilinirliklerinin halen fazla olmaması, büyük projelerde bile projeye sadık kalmayan insan faktörleri... Bazı hesaplamalarını inceledim kullanan arkadaşımdan, halen tam tutamıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı