Autorun nedir?

OBeloO

Decapat
Az önce flasha dosya yüklemek için bilgisayarıma taktım ve autorun. İnf diye bir şey gördüm. Kurulum tarihi okulda akıllı tahtadan sunum yapmak için taktığım tarihti içindekileri açmak için kurulduğunu tahmin ediyorum ama virüs olabileceği konusunda şüphelerim var .sizde zararlı bir yazılım mı? (Malwarebytes ile dosyayı tarattım ama bir şey bulmadı)

Bir programı vs. otomatik çalıştırmaya yarıyor normalde. Virüs olma ihtimali olabilir yine de. Başka bir antivirüsle daha taratın bence. Bir de sisteminizi de taratmanızı öneririm. Bir şey çıkmazsa bunlardan virüs değildir diye düşünüyorum.
Şu an tam tarama yapıyorum Windows Defender ile. Kafamı karıştıran bir olay da görev yöneticisinde başlangıç uygulamalarında program diye bir şey var bunun üzerine görünce şüphelendim açıkçası.

Dosya Ekleri

• resim_2025-05-13_225815814.png
    resim_2025-05-13_225815814.png
    9,6 KB · Görüntüleme: 23
Şu an tam tarama yapıyorum Windows Defender ile. Kafamı karıştıran bir olay da görev yöneticisinde başlangıç uygulamalarında program diye bir şey var bunun üzerine görünce şüphelendim açıkçası.
Program yazan şey daha önce kullandığınız bir programın kaldırdığınızda kalan simgesi. Bir sıkıntı yok onda. Tarama sonucunu yazarsınız. Autorun ile ilgili bir şey çıkmaz bence.

autorun.inf'i not defteri ile açın.
  • Bir not defteri açarak, autorun.inf'i içine sürükleyip bırakın.
  • autorun.inf'in üzerine sağ tıklama yapıp içerik menüsünden BirlikteAç*NotDefteri seçin.
  • autorun.inf'in üzerine sağ tıklama yapıp içerik menüsünden Gönder*NotDefteri seçin.
(Son ikisi sizde olmayabilir)

Bakın bakalım neyi çalıştırıyormuş.
Dosya/Windows Gezgini görüntüleme ayarlarında gizli/sistem dosyaları görüntülenecek şekilde ve dosya uzantıları gizlenmeyecek şekilde ayar yapın.
Merak ediyorsanız... Çalıştırmak istediği şeyin içinde olduğu klasörü bulup bakın.
Etmiyorsanız o klasör yapısını en tepeden ve autorun.inf dosyasını kalıcı olarak silin gitsin.

Bulaştığından şüphe ettiğiniz yerdeki cihazın sorumlusunu uyarın.

Kendinizde, otomatik çalışma ayarlarının hepsini kapatın:

Program yazan şey daha önce kullandığınız bir programın kaldırdığınızda kalan simgesi. Bir sıkıntı yok onda. Tarama sonucunu yazarsınız. Autorun ile ilgili bir şey çıkmaz bence.

Windows Defender ile taradım virüs bulmadı.

autorun.inf'i not defteri ile açın.
  • Bir not defteri açarak, autorun.inf'i içine sürükleyip bırakın.
  • autorun.inf'in üzerine sağ tıklama yapıp içerik menüsünden BirlikteAç*NotDefteri seçin.
  • autorun.inf'in üzerine sağ tıklama yapıp içerik menüsünden Gönder*NotDefteri seçin.
(Son ikisi sizde olmayabilir)

Bakın bakalım neyi çalıştırıyormuş.
Dosya/Windows Gezgini görüntüleme ayarlarında gizli/sistem dosyaları görüntülenecek şekilde ve dosya uzantıları gizlenmeyecek şekilde ayar yapın.
Merak ediyorsanız... Çalıştırmak istediği şeyin içinde olduğu klasörü bulup bakın.
Etmiyorsanız o klasör yapısını en tepeden ve autorun.inf dosyasını kalıcı olarak silin gitsin.

Bulaştığından şüphe ettiğiniz yerdeki cihazın sorumlusunu uyarın.

Kendinizde, otomatik çalışma ayarlarının hepsini kapatın:
İlk açtığımda yönetici izni istedi ve içini göstermedi sonradan son girilen uygulamalara bakarken açtığımda semboller vardı bir şey anlamadım.

Windows Defender ile taradım virüs bulmadı.

İlk açtığımda yönetici izni istedi ve içini göstermedi sonradan son girilen uygulamalara bakarken açtığımda semboller vardı bir şey anlamadım.
autorun.inf'i değil de, çalıştırılbilir programı mı Not Defteri'nde açtınız?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı