Rehber Autoruns nasıl kullanılır?

Yakın zamanda sıklıkla konu oluşturan kullanıcılar, aynı sorunlardan dolayı konu oluşturuyorlar ve konularında sordukları şey ise "Görev yöneticisindeki bilinmeyen veya Program adındaki şey nedir?" tarzında oluyor.
Kullanıcılar; daha önce görmedikleri veya "Program" adına sahip olan hizmetleri gördüklerinde, bir tehdit olduğu kanısına varıyorlar. Bundan dolayı kullanıcılar; internette bu hizmeti direkt olarak araştırıp, virüs ya da başka bit tehdit unsuru olduğu konusunda daha çok endişeleniyor. Çünkü internette bunun hakkında açılmış internet sitelerinde çoğunlukla bir tehdit olduğu konusunda bilgilendirmeler yapılıyor.

Öncelikle, çoğu sitedeki gördüğünüz bilgilere direkt olarak doğru bilgi olarak yaklaşmayınız. Bu bilgilendirmeler yanlış bilgilendirmelerden ibarettir. Bir ismi bulunmayan veya Program adlı hizmetin amacı, sistem içerisinde bir tehdit oluşturmak değildir.

"Peki bu hizmetler bir tehdit değilse, neden başlangıç ögelerimde bulunuyor?" tarzında bir soru sorabilirsiniz. Bu hizmetlerin oluşması, kaldırmış olduğunuz yazılımların başlangıç ögelerinden kaynaklanır. Çünkü kaldırmış olduğunuz yazılımlar (özellikle denetim masası üzerinden), arkalarında bazen kalıntı bırakabiliyor. Ayrıca bu hizmetlere sağ tıkladığınızda, "Dosya konumunu aç" seçeneği pasif hâle gelir.
Bu sorunla sıkça karşılaşmamak için denetim masası yerine, Bulk Crap Uninstaller kullanabilirsiniz.

Bu hizmetlerin neden oluştuğu öğrenildiğinde, kullanıcılar bu hizmetleri kaldırma yoluna başvuruyorlar. Bu durumda da Microsoft'un sitesinde bulunan Autoruns adlı aracı kullanmaları gerekiyor. Bu sayede başkangıç ögelerini direkt olarak düzenleme seçeneğine erişiyorlar.

Autoruns; başlangıçta çalışan hizmetlerinizin, bir dosyaya sağ tıkladığınızda karşınıza çıkan Windows gezgini penceresinin, zamanlanmış olarak hazırlanan yazılımların süreçlerinin ve sistemde sonradan eklenen .dll uzantılı dosyaların detaylı bir şekilde gösterilmesini sağlar. Aracı kullanabilmeniz için .zip uzantılı dosyasını Microsoft'un sayfasından indirip, sisteminizin Bit özelliğine göre dosyayı arşiv dosyasının içerisinden dışarıya aktarmanız gerekiyor.

Auto.png


Yonetici.png


Sistemim 64 Bit olduğu için dosyayı arşivden masaüstüme çıkarıp, üzerine sağ tıklayarak "Yönetici olarak çalıştır" seçeneğine tıklıyorum. Bu sayede sistemdeki tüm başlangıç hizmetlerine erişebilmesini sağlayabiliyorsunuz. Yönetici olarak çalıştırılmadığı takdirde araç tam olarak görevini yerine getiremiyor ve değişiklikleri kaydetme yetkisine sahip olamıyor.

!Konuda bahsedilen hizmetleri nasıl silebilceğinizi öğrenmek için direkt olarak tablonun aşağısında bulunan alana odaklanabilirsiniz.

Aracı çalıştırdığınızda karşınıza birden fazla sekmesi bulunan bir pencere çıkacaktır. Bu sekmeleri kısaca özetleyecek olursak:

Autoruns02.png


Hizmetin Adı​
Hizmetin Görevi​
Everything
Başlangıç ve Windows gezgini içerisindeki ögelerin detaylı bir şekilde gösterildiği alandır.​
Logon
Sistem başlangıcında başlatılmak için hazırlanan hizmetlerin bulunduğu bölümdür.​
Explorer
Sadece Windows gezgini içerisindeki ögelerin gösterildiği alandır.​
Internet Explorer
Internet Explorer içerisinde varsayılan olarak gelen hizmetlerin bulunduğu alandır.​
Scheduled Tasks
Zamanlanmış olarak ayarlanan hizmetlerin bulunduğu alandır.​
Services
Logon alanı dışındaki ögelerin bulunduğu alandır.​
Drivers
Sürücülerin ihtiyaç duyabilecekleri hizmetlerin bulunduğu alandır.​
Codecs
Sistem içerisindeki ses hizmetlerinin ihtiyaç duyabilecekleri hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Boot Execute
Bazı yazılımların kayıt defterinde oluşturmuş olduğu değerlerin otomatik olarak çalışması için oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Image Hijacks
Bazı yazılımların anlık olarak çalışması için oluşturulan hizmetlerin bulunduğu bölümdür.​

AppInit ve KnownDLLs
Yazılımların ihtiyaç duyabilecekleri .dll uzantılı hizmetlerin bulunduğu alanlardır.​

Winlogon
Windows'un başlangıçta açılmasını ayarladığı hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Office
Ofis yazılımınızın (Microsoft Office) diğer yazılımlar tarafından oluşturulan (genellikle antivirüs yazılımları) hizmetlerinin bulunduğu alandır.​

WMI
Windows'un yönetimsel araçları için oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Network Providers
İnternet ortamında kullanılmak için Windows veya yazılımlar tarafından oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

LSA Providers
Windows tarafından kimlik doğrulama ve güvenlik paketleri için oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Print Monitors
Yazıcınız tarafından oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

Winsock Providers
Windows ağ yazılımınızın TCP/IP protokolüne erişmesi için oluşturulan hizmetlerin bulunduğu alandır.​

"Everything" bölümünde bulunan sarı renkteki hizmetler, sisteminizdeki uygulamaların kalıntısı olan ve başlangıç sekmenizde bulunan isimsiz veya "Program" adlı hizmetin sebebidir. Ayrıca yanlarında "Not file found" tarzında bir yazı da bulunmaktadır. Çünkü sistemde kalıntı olarak kalmış bir hizmet olarak kalmıştı ve konumu sistem tarafından bilinmiyordu. Sarı renkteki hizmetlere sağ tıklayıp "Delete" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Tekrardan görev yöneticinize baktığınızda aynı hizmetle karşılaşmayacaksınız ve sorununuz ortadan kalkacaktır.

Kırmızı renkteki hizmetleri silmemeniz gerekmektedir. Çünkü Microsoft tarafından onaylanmamış veya veritabanına eklenmemiş bazı uygulamaların üzerinde bu renk gözükür. Örneğin AMD Radeon Software veya 7-Zip yazılımının bazı hizmetleri Microsoft tarafından veritabanına eklenmemiştir. Buna dikkat etmeniz gerekiyor. Sormak istediğiniz soruları konu içerisinde sorabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Sarı renkli kısımları düzenleme süresi geçmeden değiştirirseniz daha güzel olabilir. Beyaz temada okuması zor olabiliyor.
Koyu temada kullanmak daha güzel oluyor. Çoğunluğun bu temayı kullanmasından dolayı sarı olarak belirtmek istiyorum. Neden karanlık temada kullanmıyorsunuz?
 
Karanlık temaları telefonum dahil çoğu yerde kullanmayı çok severim. Koyu temanın arkaplan rengi keşke #000000 şeklinde tamamen siyah olsa. Hatta bunu ek bir tema olarak getirebilirler.

Profil fotoğrafımda görebileceğiniz gibi siyah/sarı en sevdiğim renk kombinasyonudur :)
 
Elinize sağlık güzel rehber olmuş.
 
Karanlık temaları telefonum dahil çoğu yerde kullanmayı çok severim. Koyu temanın arkaplan rengi keşke #000000 şeklinde tamamen siyah olsa. Hatta bunu ek bir tema olarak getirebilirler.
Dimension temasını "Dark Reader" eklentisi ile kullanabilirsiniz. Ya da "Dark Reader" yerine chrome://flags kısmından "Force Dark Mode for Web Contents" özelliği de aktif hale getirilebilir.
 
Güzel bir rehber olmuş. Elinize sağlık.

Koyu temada kullanmak daha güzel oluyor. Çoğunluğun bu temayı kullanmasından dolayı sarı olarak belirtmek istiyorum. Neden karanlık temada kullanmıyorsunuz?
Zevk meselesidir.
Size daha kötüsünü söyleyeyim. Renk körlüğü. Her türlü temada bu konuda kullandığınız renklerden en az birini okuyamam. Yapacak bir şey yok. Bu tip durumlarda metni seçiyorum. Zor da olsa okunuyor.
 
Zevk meselesidir.
Aydınlık tema bir süre sonra göz yoruyor gibi sanki, en azından bana öyle geliyor.

Size daha kötüsünü söyleyeyim. Renk körlüğü. Her türlü temada bu konuda kullandığınız renklerden en az birini okuyamam. Yapacak bir şey yok. Bu tip durumlarda metni seçiyorum. Zor da olsa okunuyor.
Windows'ta renk körlüğü modu var ama işe yarar mı acaba? 🤔
 

Geri
Yukarı