Avukat kazançları nasıldır?

supprime

Hectopat
Makaleler
1
Kamuda veya bir büroda çalışmak istemiyorum stajı tamamladığımda doğrudan kendi büromu açmayı hedefliyorum. Staj dönemimde büro aramak zorunda olmayacağım çevremde fazlasıyla hukukçu var fakat tüm bunlar hallolduktan sonra bu işin ortalama getirisi nedir? Çevremdeki avukatların hepsi ortalamanın üzerinde hayatlar yaşıyor fakat mesleğe en az 7-8 sene önce girmiş insanlar. HMGS gelmesiyle beraber piyasa biraz daha düzelir diye tahmin ediyorum sizin düşünceleriniz neler?

Bu senin sosyal çevrene, iş bitiriciliğine bağlı bir şey. İşinde uzmanlaşırsan ve işini gerçekten kovalarsan kulaktan kulağa yayılır bu tip şeyler. Genelde particilik, sosyal kulüpler ve yine ve yine senin sosyalliğin ve işindeki başarın şekillendirir zamanla. Ucu açık. Masraflarını zar zor karşılayan asosyal veya sıradan avukatlar da var, tuttuğunu koparan ve çarşıya çıktığında selam vermekten boynu tutulan parayla oynayan avukatlar da var. Ve bir de şu var. Çevrende fazlasıyla hukukçu olmayan bir ortamda olman daha iyi olabilir. Son olarak da belli bir konuda uzmanlaşmak. Örneğin boşanma avukatlığı veya aile hukuku diyelim. Dolandırıcılık, Miras hukuku... Gibi gibi. En çok dava açılan konularda özellikle ihtisas yapmak. Ama bir avukatın geleceğini yine etik duygusu belirler. Para kazanayım diye sürekli ah alan bir avukat haline gelirsen bir dönem iyi paralar kazanırsın belki ama sonra bir şekilde hayatın mahvolur. Çokça örneklerini gördük çevremizde. İnsanlarla ilişkilerin ve çevren ne kadar iyiyse bu belirliyor genel olarak. Ben bir avukat tanırım yeni bir avukatken Dİjitürk ün kaçak maç yayınlarını basmaya giden bir avukat olarak anlaşma yapmıştı. Gece yarılarına kadar işinin başındaydı. Bir telefonla akşamdı tatildi yorgunum demeden atlayıp şehrin en uzak ilçesine gider işlem yapardı, yavaş yavaş kulaktan kulağa tanındı ve çok meşhur bir avukat haline geldi. Konunda uzman çalışkan ve adalet duygusu olan iyi niyetli bir avukat olursan er geç çok çok başarılı olursun. Borcunu ödeyememiş İcralık olan asgari ücretlinin evine eşyalarını toplamaya gidenlerin hemen hepsi perperişan oldu er geç. Hakimliğe veya noterliğe oynaman daha bile iyi olabilir belki... Veya uzlaşmacılık da yapmak gibi.

Hocam etrafında o kadar hukukçu varsa bir sorun kendilerine. Mesleğe sıfırdan başlamak zor. Ama anladığım kadarıyla çevreniz de var. Mesleğin başında CMK, adli yardım vs. bir şekilde çarkı döndürürsünüz. Ondan sonrası size kalmış.

Bu senin sosyal çevrene, iş bitiriciliğine bağlı bir şey.

Uzun uzun açıkladığınız için sağ olun hocam.

Kendileriyle de konuştuğumda söyledikleri sizin dediklerinize paralel yeni mezunların başlangıçta zorluk çektiğini söylüyorlar fakat belli bir süreci atlattıktan sonra olay kişinin kendisinde bitiyor anladığım kadarıyla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…