AYM: ''Kayıp Kaçak Bedeli Yasaya Aykırı Değildir''

Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz?

• Doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.

Oy: 0 0,0%

• Oy verenlerin toplamı
    25
  • Anket kapandı .
Merhaba Sosyal’in güzel insanları, bu konuda hayatımızın her alanında yer alan elektrik ile ilgili bir konuya değineceğiz.

Hepimiz her ay elektrik faturası ödüyoruz ve kaçak elektrik-su kullanan pislikler var. Faturalarımızda her ay bir miktar ücreti kayıp kaçak bedeli olarak ödüyoruz. Yani bazı pislik insanların kullandığı elektriğin faturasını biz ödüyoruz.

Anayasa Mahkemesi yayınladığı bir kararında aynen şunu demiştir:

''Elektrik enerjisinin kaliteli, sürekli, kesintisiz bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulabilmesi için elektriğin üretiminden tüketicilere sunulması aşamasına kadar oluşan maliyetlerin karşılanması gerekmektedir. Bu bağlamda kayıp-kaçak bedeli ile diğer bedellerin tarifeler kapsamında birer maliyet kalemi kabul edilerek tüketicilerden tahsil edilmesinde kamu yararı bulunmaktadır. Dolayısıyla kanun koyucu tarafından mevcut kanun hükmünün farklı yorumlanmasından kaynaklanan ihtilafları gidermek amacıyla yapılan düzenlemenin söz konusu ihtilaf nedeniyle açılmış ve düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla henüz sonuçlanmamış dava ve başvurular hakkında da uygulanmasını öngören ve hak arama özgürlüğüne bir sınırlama getirmeyen kuralın Anayasa'ya aykırı bir yönü bulunmamaktadır.''

Kayıp kaçak bedelinde AYM son noktayı koydu!

Kısaca diyor ki: Her eve gelen elektrik faturasına, bu pislik insanların kullandığı kaçak elektriğin parası eklenmesi normaldir, anayasadaki eşitlik ilkesine aykırı değildir.

Bir de şu habere bakabilirsiniz:

Kayıp Kaçak Bedelini Alanlar Geri Ödeyecek

Ne düşünüyorsunuz bu karar konusunda, çevrenizde kaçak elektrik ve su kullanımı yapan kişileri lütfen ihbar ediniz.

Devlet zaten denetlemiyor, özel de denetlemiyor, aldığı paraya (vergi ve kullanım bedeline) bakıyor ikisi de. Ayda bir defa özel elektrik kurumlarından çalışanlar faturayı kesmek için sayaca bakmaya geliyor, o kadar.

Ama seçim zamanı gelsin o zaman çeşitli vaatlerle evinize misafir olurlar siyasi kişiler. Ve bu ülkenin Anayasa Mahkemesi böyle bir karara imza atarak yine beni şaşırtmamıştır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kaçak elektrik kullanımının caydırıcı bir cezası yok ki :) Park cezaları bile daha caydırıcı.
Kaçak elektrik kullanılan hane devlet arazisine geçirilsin gerekirse.
Diyarbakır'da koca bir evi Mining atölyesine çevirsinler, parası benim cebimden çıksın?

Her mahallenin kayıp kaçak bedeli o mahallede oturanlara kesilsin. Doğuda herkes çalıyor ancak ses etmiyor, birbirini kolluyor. O birbirini kollayan çevre çeksin cezasını.

Osmanlı Dönemi'nde de vergiler ağırdı, kaçak iş yapılırdı fakat insanlar bu günkü kadar namussuz değillerdi. Bir örnek aktarayım:

Fatih Sultan Mehmed Han bir gün yiyecek maddelerinin kalitesini ve narh (fiyatlandırma) durumunu kontrol etmek gayesiyle kıyafet değiştirip çarşıya çıktı. Bir dükkana girip selam verdik ten sonra; “yarım batman yağ, yarım batman peynir ve yarım batman bal veresiz!” dedi. Dükkan sahibi yarım batman yağı tartıp parasını hesap ettikten sonra; “Ağam, sair (diğer) isteklerinizi de karşı komşudan alasız. Zira onun malı hem daha yeğdir, hem de siftah etmedi” dedi. Padişah ikinci dükkana varıp oradan da yarım batman peynir alınca, bu dükkan sahibi de; “Allah’a şükürler olsun siftahımı ettim. Hem de çocuklarımın nafakasını çıkardım. Bundan sonrası kardır. Diğer isteklerinizi de komşumdan alasız. O daha siftah etmedi” deyince Fatih Sultan Mehmed Han; bu milletteki ahlakî istikamet yok mu, ona dünyaları fethettirir. Milletin ahlâk-ı sâfiyetine halel getirenleri Allah kahretsin” dedi.

Bir de günümüze bak, adam o kadar yüzsüz ki hem kaçak su ile abdest alıyor, ''Müslümanım'' diye övünüyor hem de kaçak elektrik kullanarak diğer din kardeşlerinin hakkını yiyor, boğazına haram lokma sokuyor. Kusura bakmasın kimse, kaçak/haram iş yapan benim din kardeşim olamaz.

Faiz de haram lokma da benzer şeylerdir. İkisinden birini ya da ikisini de yiyen karnına ateş doldurmuştur ve onlar cehennem ateşinin ehlidir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı