Aynı apartmanda internet hızları farklı oluyor

Makaleler
2
Modem arayüzümden maksimum alabileceğim hız 50 download 30 upload gözüküyor. Ama üst komşum kendi modem arayüzünden maksimum hızına baktığında 70 download 20 upload gözüküyor. Bu değerlerin farklı olma sebebi nedir?
Neden bana verilen maksimum hız 20 Mbps düşük?
Ek olarak benim kullandigim paket 16 mbps komşunun paketi 24 mbps 2 side türk telekom.

Son düzenleme:
Maksimum alabileceğiniz hız değeri bağlı olduğunuz port, bağlandığınız kablonun uzunluğu ve kalitesi gibi bir çok etkene göre değişebiliyor. Ek olarak servis sağlayıcının santral tarafında da bağladığı port var.

Hattınızda dalgalanma yaşamıyorsanız çok da dert edeceğiniz bir şey değil.

Bu arada üst komşunuz ile aynı servis sağlayıcıyı mı kullanıyorsunuz?

Ayrıca kutudan daireye çekilen kabloda hasar olabilir. Kablo bağlantıları düzgün yapılmamış olabilir. Kutudaki cihazda problem olabilir. Cihaz kaynaklıysa çok pahalı olduğundan böyle küçük bir sorun için değiştireceklerini zannetmiyorum. Ama ısrar ederseniz belki kabloları kontrol etmek için gelirler.

Maksimum alabileceğiniz hız değeri bağlı olduğunuz port, bağlandığınız kablonun uzunluğu ve kalitesi gibi bir çok etkene göre değişebiliyor. Ek olarak servis sağlayıcının santral tarafında da bağladığı port var.

Hattınızda dalgalanma yaşamıyorsanız çok da dert edeceğiniz bir şey değil.

Bu arada üst komşunuz ile aynı servis sağlayıcıyı mı kullanıyorsunuz?
Evet türk telekom kullaniyoruz 2 mizde.
Kablolamada sorun oldugunu düşünmüyorum kopma v.s olmuyor zaten. Ama asıl sorun yakın süre içinde türknet'e geçeceğim ve altyapı sorgulamada 74 mbps alabileceğim yazıyor ama modem arayüzüm 50 gösteriyor.

Ve bir sorum daha vardi 2 3 ay önce modem arayüzümdeki max hız 80 85 civarında iken 50 ye kadar düştü. Bu gidişle 20 30 olacak galiba. Bunun nedenini biliyor musunuz?

O hızı belki verirler, bağlantı protokollerinde veya cihazlarda farklılık olabilir. Port değişimi yapılabilir. Türknet kendi kiraladığı bir porta geçiş yapabilir. Diğer yandan sitede sorgulanan hızı kesin olarak vermiyorlar. Ben sitede 100mb gördüm ama bağlandığında modemin gösterdiği maksimum hız geldi yani 63mb. Daha doğrusu onlar 100mb veriyor ama modem altyapının izin verdiği maksimum miktarla sınırlıyor kendini.

O hızı belki verirler, bağlantı protokollerinde veya cihazlarda farklılık olabilir. Port değişimi yapılabilir. TurkNet kendi kiraladığı bir porta geçiş yapabilir. Diğer yandan sitede sorgulanan hızı kesin olarak vermiyorlar. Ben sitede 100 MB gördüm ama bağlandığında modemin gösterdiği maksimum hız geldi yani 63MB. Daha doğrusu onlar 100 MB veriyor ama modem altyapının izin verdiği maksimum miktarla sınırlıyor kendini.

Bir sure once TurkNet musteri hizmetlerini aramistim verilen hiz ve benim modem arayuzunde aldigim hizla ilgili. Bana Türk Telekom hat degerlerini sinirliyor dedi. Benim de bu konuda kafam daha da karisti açıkçası cunku mantikken Türk Telekom sinirlama yapsa ben ona gore paket alacagim ve Türk Telekom'un kazandigi para dusuk paketten dolayi az olacak. Ve SNR ve hat zayiflama degerlerimde guzel hat zayiflama degerim 5.6 SNR degerim 32. SNR degeri ne kadar fazla olursa verilen hiz o kadar cok veriliyor diye biliyorum yanlisim varsa duzeltin lütfen. Acaba gercekten Türk Telekom maksimum alabilecegim hizi mi kisitliyor?

SNR değeriniz oldukça yüksek. Daha fazla hız alabiliyor olmanız gerekiyor. Eğer modeminiz bir ayarlama yapmadıysa Türk Telekom size stabil internet sağlamak için veya daha fazla kişiye hizmet verebilmek için kısıtlama yapıyor olabilir. 1 kişiye 100mb satmaktansa 2 kişiye 50mb satarak daha fazla para kazanırlar. Mesela hava şartları kötüyken SNR düşüyordur ve dalgalanma sizde kesintiye neden olmasın diye sürekli değeri güncellemek yerine sabitlemeyi tercih etmiş olabilirler.

SNR değeriniz oldukça yüksek. Daha fazla hız alabiliyor olmanız gerekiyor. Eğer modeminiz bir ayarlama yapmadıysa Türk Telekom size stabil internet sağlamak için veya daha fazla kişiye hizmet verebilmek için kısıtlama yapıyor olabilir. 1 kişiye 100mb satmaktansa 2 kişiye 50mb satarak daha fazla para kazanırlar. Mesela hava şartları kötüyken SNR düşüyordur ve dalgalanma sizde kesintiye neden olmasın diye sürekli değeri güncellemek yerine sabitlemeyi tercih etmiş olabilirler.
Hmm çok mantıklı geldi bu 😄 o zaman ben türknete gectigim zaman 74 alabilir miyim? Yada maksimum hızın artmasi icin turk telekomla gorusmeli miyim?

Benzer bir durumda Türk Telekom'dan rica ederek yükselttirmiştim fakat defalarca kez altyapı sorunu yaşanıp tekrar düşüğe sabitlendikten sonra bana tarifeniz zaten şu kadar hıza kadar, maksimum hızı vermek zorunda değiliz deyip pes etmişlerdi. 74 alma ihtimaliniz var ama dediğim gibi kesin değil. Ama ben Türknet kullanıyorum ve memnunum, verebildikleri kadar hızı veriyorlar. Geçişle uğraşmak istemiyorsanız önce Türk Telekom'la görüşmeyi deneyebilirsiniz.

Benzer bir durumda Türk Telekom'dan rica ederek yükselttirmiştim fakat defalarca kez altyapı sorunu yaşanıp tekrar düşüğe sabitlendikten sonra bana tarifeniz zaten şu kadar hıza kadar, maksimum hızı vermek zorunda değiliz deyip pes etmişlerdi. 74 alma ihtimaliniz var ama dediğim gibi kesin değil. Ama ben Türknet kullanıyorum ve memnunum, verebildikleri kadar hızı veriyorlar. Geçişle uğraşmak istemiyorsanız önce Türk Telekom'la görüşmeyi deneyebilirsiniz.
Tamamdir yardim icin tesekkurler. Yarin turk telekomu arayip sansimi deneyecegim en azindan 20 mbps daha arttirsalar cok iyi olacak.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı