Aynı marka ve model RAM Dual Channel olur mu?

Birbirinden alakasız ama DDR'ları aynı olan iki bellek çift kanal olarak çalışır.

Örneğin; DDR3 8GB 1866MHz CL12 bellek ile DDR3 8GB 1600MHz CL10 bellek çift kanal çalışır. Peki nasıl çalışır? Otomatik olarak CL ve frekans değerleri eşitlenir. 1866MHz CL12 bellek, 1600MHz CL12 olarak çalışır, 1600MHz CL10 bellek, 1600MHz CL12 olarak çalışır. Aynı şekilde bellek kapasitesi değişse bile çift kanal olarak çalışır.

Son düzenleme:
Öncelikle hepimizin bildiği gibi dual channel'dan sorunsuz bellek deneyimi almak için kit RAM kullanmak zorundayız. Eğer kit RAM kullanmıyorsak tek modül belleğimizin yanına aynı MHZ, CL ve voltaj değerine uygun bir bellek tercih etmeliyiz. Bunlara rağmen iki bellek arasında herhangi bir olası uyumsuzluk olabilir. Belleklerin kit olması şartını zaten koşmuştuk. Kit RAM'ler birebir aynıdır. Ama biz aynı CL, MHZ ve voltaj değerine sahip iki RAM takmıştık neden uyumsuzluk çıktı? Bunun baş sebeplerinden birisi RAM'lerin farklı bellek tipine ve kontrolcüsüne sahip olmasıdır. Bellek kontrolcülerinin ikisi birbirinden farklı olursa uyumsuzluk söz konusu olabilir.

Sorulan asıl soruya geliyorum. İki farklı MHZ ve CL değerlerine sahip iki RAM'i dual channel slotlarına taktınız. Görüntünüz geldi sistem açıldı şahane, sistem dual channel çalışıyor. İşte bu yanlıştır. Görüntü gelse bile dual channel çalıştığını kanıtlamaz. Çift kanal çalıştığını sandığınız bellekleriniz tek kanal çalışır. BIOS bellek zamanlamalarını otomatik olarak düzeltirse bellekleriniz asla ve asla çift yada dörtlü kanal olarak çalışmaz. İki RAM modülü aralarında olası bellek tipi ve bellek kontrolcüsü uyumsuzluğu bile çift kanalın çalışmasına engeldir. Ek olarak farklı voltaj değerine sahip iki RAM'i aynı anakartta çalıştıramazsınız. Sadece birincil kabul edilen slottaki bellek çalışır diğeri devre dışı kalır ama sisteme görüntü gelir. Tek bellek modülünü kullanırsınız.

Bende de sana benzer bir sorunum olmuştu. Aynı marka ve model ise dual channel olarak çalışır kardeşim. Önemli olan MHz CL ve uyum gibi degerlerdir.

Son düzenleyen: Moderatör:
@GCN

Bu video dual ve quad channel'in kit RAM olmasa bile sorunsuz çalışabildiğinin kanıtıdır. Güzel bir örnek yakalamışsınız teşekkürler. Bildiğimiz üzere iki bellek modülünün de boyutları hariç A'dan Z'ye tüm özellikleri aynı. Sonuç olarak iki RAM modülünün dual veya quad channel çalışabilmesi için bellek zamanlaması ve voltaj değerlerinin aynı olması yeterlidir. İstisnai durumları yukarıda zaten belirtmiştim.

İyide aynı DDR'a sahip bellekler, genelde hep aynı voltaj değerine sahip olmuyor mu? Mesela ben hiç normal DDR4 belleğin 1.2V ve 1.1V olan çeşitlerine rastlamadım, hep 1.2V olanları görüyorum.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı