AYT edebiyat nasıl çalışılmalı?

343675

Hectopat
İyi günler. Bu konuda güncel bir konu açmak ve kafama takılan bir soruyu sizlere sormak istedim. Sözel öğrencisiyim, AYT Edebiyata sıfırdan başladım. Teorik konular şiir bilgisi vs. bitti fakat yazar-eser kısmı beni inanılmaz strese sokuyor. Derece yapmış ya da edebiyatı fule yakın yapmış dostlarım, bu yazar eseri nasıl halledeceğiz? Altını çizerek soruyorum ve söylüyorum, henüz dönemlere gelmedim fakat bir sürü yazar eser birikiyor. Sadece dönemlerdekini mi öğrenmeliyim? Neyi öğrenmeliyiz, öğrenmemeliyiz? Nasıl ayırt edeceğiz?

Dönem özelinde yazar-eser tablosu çıkar. Mesela eser adını yaz çizgi çekip yanına da yazarının adını yaz. Böyle bir liste oluşturduktan sonra da bunları tekrar et. Kodlama yapabildiğin yerlerde kodlama yap.

Tekrar etme işini bir arkadaşınla karşılıklı yapsan çok daha etkili olur, yarışma gibi. Sesli şekilde çok tekrar ettiğin zaman o senin hafızana çok rahat bir şekilde girecek. Bizim edebiyat hocamız böyle yapardı, bazen 2 ders sadece yazar-eser tekrarı yapardık ve çok etkili olurdu. Bazı yazar-eserleri hala hocanın sesiyle hatırlıyorum mesela.

Kısacası bir kağıda yazar-eser yaz, sesli şekilde bol bol ve düzenli şekilde tekrar et.

Dönem özelinde yazar-eser tablosu çıkar. Mesela eser adını yaz çizgi çekip yanına da yazarının adını yaz. Böyle bir liste oluşturduktan sonra da bunları tekrar et. Kodlama yapabildiğin yerlerde kodlama yap.

Tekrar etme işini bir arkadaşınla karşılıklı yapsan çok daha etkili olur, yarışma gibi. Sesli şekilde çok tekrar ettiğin zaman o senin hafızana çok rahat bir şekilde girecek. Bizim edebiyat hocamız böyle yapardı, bazen 2 ders sadece yazar-eser tekrarı yapardık ve çok etkili olurdu. Bazı yazar-eserleri hala hocanın sesiyle hatırlıyorum mesela.

Kısacası bir kağıda yazar-eser yaz, sesli şekilde bol bol ve düzenli şekilde tekrar et.

Çok teşekkür ederim, flashcard sistemi kullanıyorum ve sesli tekrar edeceğim. Eser-yazar ayırt etmeli miyiz? Örneğin Rüştü Hoca anlatırken turuncu ile işaretlemiş oluyor birkaç eser ve yazarı. Bunlara ve denemelerde çıkanlara, çıkmış sorulara mı odaklanılmalı? Hepsini ezberlemeli miyiz? Bu ders sürece yayılması gerektiği için çok zor hepsini öğrenmek. Öneriniz nedir, tekrar teşekkür ederim.

Çok teşekkür ederim, flashcard sistemi kullanıyorum ve sesli tekrar edeceğim. Eser-yazar ayırt etmeli miyiz? Örneğin Rüştü Hoca anlatırken turuncu ile işaretlemiş oluyor birkaç eser ve yazarı. Bunlara ve denemelerde çıkanlara, çıkmış sorulara mı odaklanılmalı? Hepsini ezberlemeli miyiz? Bu ders sürece yayılması gerektiği için çok zor hepsini öğrenmek. Öneriniz nedir, tekrar teşekkür ederim.
Çok çıkan ve çıkabilirliği yüksek olan eserlere daha çok önem ver. Mesela bir yazarın tüm eserleri yerine daha önemli eserlerini tekrar et.

Bizim hocamız bize yazar-eserli soru çözdürmezdi ve bol bol tekrar yapardı, bir zararını görmedim bu durumun. Yazar-eser sorularında ya yazarı ya da eseri bilirsen soru çıkıyor zaten.

Tüm eserleri öğrenmene gerek yok yani, düzgün bir öğretmenden düzgün notlar bulursan onları öğrenmen yeter.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı