B450 AORUS ELITE RAM MHz artırınca mavi ekran

alctrz00

Kilopat
Sistemi yeni kurdum, bilgisayar açıldı her şey tamam ama RAM'leri BIOS'dan otomatik olarak profile 1 seçip 3200 MHz yaptıktan sonra bilgisayar sürekli mavi ekran veriyor. Nasıl çözebilirim?

Anakart: Aorus B450 Elite
CPU: Ryzen 3600
RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB(2x8) 3200MHz DDR4

Son düzenleyen: Moderatör:
O.C. Konusunda pek bir bilgim yok açıkçası nasıl yapacağımı bilmiyorum.
Eki Görüntüle 451417
RAM'lerim destek bölümünde böyle gözüküyor 3200 MHZ kullanabilmek için O.C.'mu yapmam gerek voltaj değeri vs.
Nasıl O.C. yapılacağını anlatan bir video vs. falanda bulamadım yardımcı olur musunuz ? Nasıl yapacağımı nereden öğrenebilirim ?
3200MHZ olması gereken RAM'leri 2133MHZ olarak kullanmak 30 FPS kayıp yaratacak bana.
Şu anki durumda OC yapmayacaksanız 2933MHz değerine çekip kullanın ve dediğiniz FPS kaybını yaşamayın.

Benzer bir sorunu ben de yaşıyorum.
Anakartım MSI B450 Gaming Plus anakart.
8x2 Gskill Ripjaws bellek kiti kullanıyorum 3000mhz.
Biostan XMP Profile 2 yi seçtiğimde bilgisayarım açılıyor ancak oyuna girdiğimde mavi ekran alıyorum ve chrome da karşılaştığım ilginç bir sorun da şu şekilde; sayfa yüklenemeyor, hay aksi bir şeyler yanlış gitti şeklinde uyarı çıkıyor. Sayfayı yenilememe rağmen değişen bir şey olmuyor.
Not: Dikkat ederseniz CAS Latency değerlerinde birisi 15 diğeri 16, problemi bu yaratıyor olabilir mi ?

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (1).png
    Ekran Görüntüsü (1).png
    10,6 KB · Görüntüleme: 82
  • Ekran Görüntüsü (2).png
    Ekran Görüntüsü (2).png
    10,9 KB · Görüntüleme: 113
Biostan XMP Profile 2 yi seçtiğimde bilgisayarım açılıyor ancak oyuna girdiğimde mavi ekran alıyorum ve chrome da karşılaştığım ilginç bir sorun da şu şekilde; sayfa yüklenemeyor, hay aksi bir şeyler yanlış gitti şeklinde uyarı çıkıyor. Sayfayı yenilememe rağmen değişen bir şey olmuyor.
Not: Dikkat ederseniz CAS Latency değerlerinde birisi 15 diğeri 16, problemi bu yaratıyor olabilir mi ?
Benim sattığım AMD sistem de revizyon numarası birisi 44h digeri 45h idi, ondan bile sorun oldu, bellekler tıpa tıp aynı olmak zorunda ne yazıkki.

Ben bu RAM'leri 3200 de kullanamıyorum ne yazık ki 2933 MHZ seçeneği de yok 2133 MHZ kullanıyorum.
Mecbur BIOS bekleyeceğiz.Sinir bozucu...
Elbette, aldığınız sonucu paylaşırsanız görünce cevaplarım.
Bu şekilde 32’yi silip 30 yazdım ve bilgisayarda şuan bir sıkıntı yok ama böyle kullanmamın sisteme bir zararı var mı ? yok mu ? onu bilmiyorum cevaplarsan sevinirim teşekkür ederim.

Dosya Ekleri

• B3A54206-2294-4809-A286-A82D9858C296.jpeg
    B3A54206-2294-4809-A286-A82D9858C296.jpeg
    704,6 KB · Görüntüleme: 91
  • F5F2C2EB-CD83-473D-9ACE-D9057BE4D2BA.jpeg
    F5F2C2EB-CD83-473D-9ACE-D9057BE4D2BA.jpeg
    617,9 KB · Görüntüleme: 101
  • 08472F19-076B-4BC7-B519-0E3BF40AE016.jpeg
    08472F19-076B-4BC7-B519-0E3BF40AE016.jpeg
    467,8 KB · Görüntüleme: 99
Son düzenleme:
Öncelikle şu kısımı size aktarayım.
1572127227463.png

Burada işaretlediğim bölümde XMP olayının CPU ve anakart sınırlarına takılabileceğini belirtiyor. Bu durumda sizin 3000MHz'de sıkıntı yaşamanızın sebebi anakart veya işlemcinizin bu RAM frekasnlarına bir şekilde engel olmasıdır.

Anakartınıza baktığımda standart hızlarda(JEDEC) 2667MHz'e kadar destekliyor. XMP veya OC ile 3000MHz ve üzeri desteği olduğunu görüyorum. İşlemcinizi de belirtir misiniz? Ona da bakalım. RAM ile ilgili bir sınırlaması var mı?
1572127778346.png

Şurası anakartınızda kullanabileceğiniz işlemciye göre test edilen RAM listeleri, aslında RAM alımı yaparken işlemcinize göre doğru listeye bakmak gerekiyor sorun yaşamamak için.
1572128049439.png

Şurası da RAM'inizin asıl desteklendiği anakartlar listesi, hepsi İntel Z serisi anakartlar. Diğerleri de belirli frekanslara kadar destekliyor ancak Gskil test yaptığı, onayladığı anakartları listeye dizmiş. AMD anakartlar ile uğraşmamış bile.
1572126744597.png

1572126715564.png

Anakartınız XMP modunda RAM'lerinizi doğru şekilde kullanamıyor. Umarım yeni BIOS çıkar ve sorununuz çözülür. Ancak benim fikrim RAM'leri değiştirmeden düzelemeyeceği yönünde. Önerim bir arkadaşınızdan veya bir bilgisayarcıdan farklı RAM'ler bulup test etmeniz.

Ben bu RAM'leri 3200 de kullanamıyorum ne yazık ki 2933 MHZ seçeneği de yok 2133 MHZ kullanıyorum.
Mecbur BIOS bekleyeceğiz.Sinir bozucu...

Bu şekilde 32’yi silip 30 yazdım ve bilgisayarda şuan bir sıkıntı yok ama böyle kullanmamın sisteme bir zararı var mı ? yok mu ? onu bilmiyorum cevaplarsan sevinirim teşekkür ederim.

Sizin durumunuz da yine anakart sınırlarına takılıyor. İşlemciniz 3200MHz'e kadar olan RAM'ler ile uyumlu çalışabildiğini belirtiyor.
1572129055022.png

RAM bilgisine baktığımda sadece İntel ile değil AMD anakarları ile de test etmiş Corsair.
1572129620156.png

Bu durumda sizin de sınırlayıcınız anakartın BIOS desteği gibi görünüyor. Şimdilik standart hızda kullanıp yeni BIOS beklemek dışında yapılacak bir şey görünmüyor. Umarım yeni BIOS sorununuzu çözer.

Bu arada RAM çarpanını değiştirmişsin. 30 olarak değiştirdiğin bölümü eski haline getirmeni tavsiye ederim.

Öncelikle şu kısımı size aktarayım.
Eki Görüntüle 452454
Burada işaretlediğim bölümde XMP olayının CPU ve anakart sınırlarına takılabileceğini belirtiyor. Bu durumda sizin 3000MHz'de sıkıntı yaşamanızın sebebi anakart veya işlemcinizin bu RAM frekasnlarına bir şekilde engel olmasıdır.

Anakartınıza baktığımda standart hızlarda(JEDEC) 2667MHz'e kadar destekliyor. XMP veya OC ile 3000MHz ve üzeri desteği olduğunu görüyorum. İşlemcinizi de belirtir misiniz? Ona da bakalım. RAM ile ilgili bir sınırlaması var mı?
Eki Görüntüle 452461

Şurası anakartınızda kullanabileceğiniz işlemciye göre test edilen RAM listeleri, aslında RAM alımı yaparken işlemcinize göre doğru listeye bakmak gerekiyor sorun yaşamamak için.
Eki Görüntüle 452464

Şurası da RAM'inizin asıl desteklendiği anakartlar listesi, hepsi İntel Z serisi anakartlar. Diğerleri de belirli frekanslara kadar destekliyor ancak Gskil test yaptığı, onayladığı anakartları listeye dizmiş. AMD anakartlar ile uğraşmamış bile.
Eki Görüntüle 452451
Eki Görüntüle 452450
Anakartınız XMP modunda RAM'lerinizi doğru şekilde kullanamıyor. Umarım yeni BIOS çıkar ve sorununuz çözülür. Ancak benim fikrim RAM'leri değiştirmeden düzelemeyeceği yönünde. Önerim bir arkadaşınızdan veya bir bilgisayarcıdan farklı RAM'ler bulup test etmeniz.

Sizin durumunuz da yine anakart sınırlarına takılıyor. İşlemciniz 3200MHz'e kadar olan RAM'ler ile uyumlu çalışabildiğini belirtiyor.
Eki Görüntüle 452470
RAM bilgisine baktığımda sadece İntel ile değil AMD anakarları ile de test etmiş Corsair.
Eki Görüntüle 452472
Bu durumda sizin de sınırlayıcınız anakartın BIOS desteği gibi görünüyor. Şimdilik standart hızda kullanıp yeni BIOS beklemek dışında yapılacak bir şey görünmüyor. Umarım yeni BIOS sorununuzu çözer.

Bu arada RAM çarpanını değiştirmişsin. 30 olarak değiştirdiğin bölümü eski haline getirmeni tavsiye ederim.
Cevabınız için öncelikle çok teşekkür ederim.
İşlemcim Ryzen 5 1600x
Yazdığınız mesaj üzerine 8*2 ramlerden bir tanesini çıkartıp 3000mhz de çalıştırmayı denedim, sonuç olumlu, hiçbir sıkıntı yaşamadım. Ancak dual olarak çalıştırmak istediğimde mavi ekran almaya devam ettim. Bu durumda sorunu ne olarak görüyorsunuz?
Teşekkürler

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı