B450M-K II ile fan çoğaltıcı bağlantıları nasıl yapılmalı?

dogukanergun

Femtopat
Daha fazla  
İşlemci: AMD Ryzen 5 3500.
Anakart: ASUS Prime B450M-K II.
Ekran kartı: ASUS Dual GeForce RTX 2060 OC EVO.
RAM: XPG 8 GB Gammix D30 kırmızı 3000MHz CL16, 2 adet.
SSD: SanDisk Ultra 3D 500GB NVMe.
Kasa: Corsair Carbide Spec-Delta RGB 550W 80+.
Sıvı soğutucu: Cooler Master Masterliquid Lite 240.

Dün sıvı soğutucu elime ulaştı ve montajını yaptım, sorunsuz çalışıyor ancak anakartımda 2 fan girişi olduğu için kasanın fan girişlerini iptal etmek zorunda kaldım.
İnternetten elde ettiğim bilgiler sonucu bir fan çoklayıcı sipariş ettim (Alfais 5025 fan çoklayıcı y PWM 4 pin splitter çoklayıcı Switch kablosu). CPU fan kısmına sıvı soğutucunun fanlarını bağladım sıvı soğutmanın içinden çıkan çoklayıcı ile, cha fan kısmına da sıvı soğutucuyu bağladım. Ancak dediğim gibi kasanın öndeki 3 fanı ve arkadaki egzoz fanını iptal etmek zorunda kaldım. Cha fan soketine yeni aldığım fan çoklayıcı ile hem sıvı soğutucuyu hem de öndeki 3 arkadaki 1 fanı bağlasam sıkıntı olur mu?

Not: Öndeki 3 arkadaki 1 fan da fan çoklayıcı ile bağlı.
Not 2: Sıvı soğutucuyu alma sebebim işlemcimin stok fan ile çok fazla ısınmasıydı şimdi o sorun çözüldü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam şimdi 3 önde bir 1 arkada 4 tane kasa fanınız var, bunun yanında 2 tane soğutucu fanı ve 1 de pompa için toplam 7 tane 4 pin pwm başlığa ihtiyacınız var ama sizin anakartta 1 tane 4 pin cha/sistrm fanı bir tane de 4 pin cpu fan başlığı var değil mi?
O alfais 2 fanı tek slota takma aparatı yerine böyle bir şey almalıydınız.

Hocam önde 3 arkada 1 fan var ve bu fanlar çoklayıcı ile bağlı. Ayrıyetten sıvı soğutma ve sıvı soğutmanın fanları var. Öndeki 3 fan ve 1 fan çoklayıcı ile bağlı şekilde geldi zaten bana. Ben şu anda öndeki 3 fan ve arkadaki 1 fanı iptal edip CPU Fan slotuna sıvı soğutucu fanlarını (ürünün kendi kutusunda verilen çoklayıcı ile) bağladım. CHA fan slotunda da sıvı soğutmanın pompası takılı şu anda.
Ben şöyle yapmayı düşünüyorum sizce nasıl olur bilmiyorum ancak öndeki 3 fan ve arkada 1 fan çoklayıcı ile bağlı olduğundan onu tek slot olarak sayıp bu ismini verdiğim çoklayıcı alıp CHA fan slotuna hem pompayı hem arkadaki ve öndeki fanları takmayı düşünüyordum. Sorun çıkarır mı anakartıma herhangi bir sıkıntısı olur mu diye sormak istedim.
Anakartıma herhangi bir sıkıntısı olur mu ya da PSU (550W 80+) yeterlilik konusunda bir sıkıntı çıkarır mı diye merak içindeyim.
Dediğim gibi olmaz ise alttaki ürünü almayı düşünüyorum sizce nasıl olur?

Son düzenleme:
Anladım aldığınız yeni çoklayıfı 2 taneyi tek başlığa takmaya yarıyor. O zaman siz hali hazırda çoklanmış tek kablo haline getirmiş 4 fanla yine çoklanmış 2 tane soğutucu fanını yine birleştirerek tek cha fan başlığına takmak istiyorsunuz değil mi? :D hocam en güzel yukarıda dediğim gibi bir çoklayıcı almak. Normalde araştırdığım kadarıyla 1 tane 4 pin pwm başlığa en fazla 4 tane bağlanması tavsiye ediliyor. Siz 6 tane bağlamayı düşünüyorsunuz ve extra seri ve paralel bağlamalar var sisteminizde. Kablo sayısı arttıkça sorun oranı artıyor. Aldığınız yeni fan çoklayıcı da normalde 2 fanı birleştirmek için siz 2 den fazla takacaksınız. Deneyin ama sıkıntı çıkacaktır diye tahmin ediyorum.
Bir de kasa fanlarıyla cpu soğutucu fanları farklı rpmlere sahiptir muhtemelen bu yüzden de biraz performans kaybediyorsunuzdur.

Tamamdır zaten sizin gibi bilgili insanlardan yardım almak için yazmıştım size çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi 8x4pin PWM fan çoklayıcı alacağım o zaman. Son bir sorum olacak ürünü aldığımda nasıl bağlantıları yapayım? Aklımda şöyle bir fikir oluştu : CPU Fan slotuna 8x4pin çoklayıcıyı takıp onunda üstüne sıvı soğutucu pompasını ve sıvı soğutucunun 2 fanını takıp , CHA fan slotuna da hali hazırda çoklanmış olan kasa fanlarını taksam olur mu?

Ve bu attığınız üründe SATA güç kaynağı bağlantı kablosunu anakart üzerinde takmam gerekiyor mu? Gerekiyorsa tam olarak nereye takmam lazım?

Eğer dediğim fikri beğenmediyseniz lütfen fanları nasıl çoklayıp takacağım hakkında fikir verir misiniz?

Hocam direkt hepsini çoklayıcıya takabilirsiniz. Çoklayıcı hub'ı sata kablosuyla güç kaynağına bağlayacaksınız sonra tüm fanları hub'a bağlayacaksınız sonra hubdan çıkan 1 tane 4 pin başlıkla uyumlu kabloyu anakarta takacaksınız. Fanlar gücünü hub aracılığıyla PSU'dan alacak artık anakarttan değil. Anakarta taktığınız 4 pin kabloyla da hız algılayacak sadece yani güç çekmeyecek. Pomyayı CPU fan başlığına geri kalanların hepsini de hub'a bağlarsanız bence iş görür. Yine de ürünün videosunu izleyin ben daha önce kullanmadım ama genel mantığı budur. Silverstone çok kaliteli bir marka sıkıntı çıkartmaz.
Hocam önde 3 arkada 1 fan var ve bu fanlar çoklayıcı ile bağlı. Ayrıyetten sıvı soğutma ve sıvı soğutmanın fanları var. Öndeki 3 fan ve 1 fan çoklayıcı ile bağlı şekilde geldi zaten bana. Ben şu anda öndeki 3 fan ve arkadaki 1 fanı iptal edip CPU Fan slotuna sıvı soğutucu fanlarını (ürünün kendi kutusunda verilen çoklayıcı ile) bağladım. CHA fan slotunda da sıvı soğutmanın pompası takılı şu anda.
Ben şöyle yapmayı düşünüyorum sizce nasıl olur bilmiyorum ancak öndeki 3 fan ve arkada 1 fan çoklayıcı ile bağlı olduğundan onu tek slot olarak sayıp bu ismini verdiğim çoklayıcı alıp CHA fan slotuna hem pompayı hem arkadaki ve öndeki fanları takmayı düşünüyordum. Sorun çıkarır mı anakartıma herhangi bir sıkıntısı olur mu diye sormak istedim.
Anakartıma herhangi bir sıkıntısı olur mu ya da PSU (550W 80+) yeterlilik konusunda bir sıkıntı çıkarır mı diye merak içindeyim.
Dediğim gibi olmaz ise alttaki ürünü almayı düşünüyorum sizce nasıl olur?
Bu attığınız ürünü sonradan gördüm. Bu da olabilir aynı mantık zaten sadece bunda gücü sata kablosuyla değil de molex kablosuyla alıyor gücü PSU'dan.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı