B650 ve 7950X için 2x32 vs 16x4 DDR5 6000 MHz CL30 RAM

Makaleler
2
İşlemci Ryzen 7950X ve anakart MSI B650 Carbon Wi-Fi, kafamda Trident Z veya Corsair almak var, bilgisayar amacı render, animasyon ve modelleme işleri için yeni bir PC topluyorum ofisim için. Almışken de açıkçası görüntüsü de güzel olmasını istiyorum bu yüzden 4x16 eğer 2x32 ile arasında performans anlamında kayde değer farklar olmayacak ise.
Anakart desteği sitede şu şekilde;
4X DDR5, maximum Memory capacity 128 GB.
Memory Support DDR5 6600+(OC)/ 6400(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(OC)/ 5400(OC)/ 5200(OC)/ 5000(OC)/ 4800(jedec) MHz.
Max. Overclocking Frequency:
• 1dpc 1R Max. Speed up to 6600+ MHz.
• 1dpc 2R Max. Speed up to 6000+ MHz.
• 2dpc 1R Max. Speed up to 6400+ MHz.
• 2dpc 2R Max. Speed up to 4000+ MHz.
2x32 tabii ki daha stabil ama benim sorum 4x16 alsam problem yaratır mı? Çok araştırdım ama çok net cevaplar bulamadım deneyimlemiş olanlar var mıdır?

4x16 alsan problem yaratmaz ama 6000Mhz görmen için manuel olarak bir kaç ayar yapman gerekebilir. 4x16 yerine 2x32 çok daha mantıklı olacaktır.

Ramlerin dual rank mi single rank mi olduğunu öğren. Dual rank olunca sistem daha iyi performans veriyor. 32gb olanlar dual ise 2x32 yap, tüm ramler single rank ise 4x16 yap. 4 tane single rank sistemde gene 2 adet dual rank olarak çalışıyor. Ben 4x8 kullanıyorum mesela, sistem dual rank olarak çalışıyor.

4x16 alsan problem yaratmaz ama 6000MHz görmen için manuel olarak birkaç ayar yapman gerekebilir. 4x16 yerine 2x32 çok daha mantıklı olacaktır.

Hocam biraz gelece yatırım olarak da aslında şimdiden kapatmak istiyorum çünkü ileride yükseltme yapmam muhtemelen en az bir 5-6 yıl ve fiyatların artacağınıda göz önünde bulundurarak şu an bütçem varken alıp bitirsem mi fikrindeyim. Ama işte arada kaldım dediğiniz durumdanda ötürü bir yandan eminim ki BIOS güncellemeleri ile çözülecektir ama ne zaman bilemiyorum. Arada kalma sebeplerim yazdığınız gibi kısacası.

RAM'lerin Dual rank mi Single rank mi olduğunu öğren. Dual rank olunca sistem daha iyi performans veriyor. 32 GB olanlar Dual ise 2x32 yap, tüm RAM'ler Single rank ise 4x16 yap. 4 tane Single rank sistemde gene 2 adet Dual rank olarak çalışıyor. Ben 4x8 kullanıyorum mesela, sistem Dual rank olarak çalışıyor.

Support Dual-channel mode.
Supports non-ECC, un-buffered Memory.
Supports AMD expo™

Şöyle atabilirim Dual veya Single rank olarak bir bilgiye ulaşamadım.

Aklımdakiler.

Ramlerin dual rank mi single rank mi olduğunu öğren. Dual rank olunca sistem daha iyi performans veriyor. 32gb olanlar dual ise 2x32 yap, tüm ramler single rank ise 4x16 yap. 4 tane single rank sistemde gene 2 adet dual rank olarak çalışıyor. Ben 4x8 kullanıyorum mesela, sistem dual rank olarak çalışıyor.
DDR5'te dual rank mantığı pek fazla yok çünkü her RAM'de 2x32 bant genişliği var.

O yüzden şuan piyasadaki tüm DDR5'ler aynı performansı veriyor SR/DR farketmeksizin.

İlerde işlemcini yükselteceğin zaman daha yüksek RAM frekanslarına çıkabilirsin zaten. Şuan bu anakartlar belki 9000Mhz bellek desteği bile sunuyor olabilir ama işlemcideki IMC yüzünden 6400 üstüne air cooling ile çıkamıyoruz. LN2 ile 7400-7600 bandına çıkılabiliyor.

O yüzden ileride 9700X gibi bir işlemci çıktığında sadece işlemcini yükselterek belki 9000Mhz RAM bile kullanabilirsin :).

DDR5'te Dual rank mantığı pek fazla yok çünkü her RAM'de 2x32 bant genişliği var.

O yüzden şu an piyasadaki tüm DDR5'ler aynı performansı veriyor SR/DR fark etmeksizin.

İleride işlemcini yükselteceğin zaman daha yüksek RAM frekanslarına çıkabilirsin zaten. Şu an bu anakartlar belki 9000MHz bellek desteği bile sunuyor olabilir ama işlemcideki ımc yüzünden 6400 üstüne Air cooling ile çıkamıyoruz. LN2 ile 7400-7600 bandına çıkılabiliyor.

O yüzden ileride 9700X gibi bir işlemci çıktığında sadece işlemcini yükselterek belki 9000MHz RAM bile kullanabilirsin :).

Teşekkürler hocam bu değerli bilgiler için. Peki bu RAM'lerden hangisini önerirsiniz o zaman.
4x16 için düşündüğüm kitler;

2x32 içinse;

Tamamen render odaklı olacak oyun performansında 1-2 FPS beni zaten sıkmaz ama render işlerinde MHz ve bellek farkı uzun vaadede fark ettiriyor biraz. 1400 TL için 400 MHz değer mi orasını da bilemedim ne önerirsiniz?

Son düzenleme:
Teşekkürler hocam bu değerli bilgiler için. Peki bu RAM'lerden hangisini önerirsiniz o zaman.
4x16 için düşündüğüm kitler;

2x32 içinse;

Tamamen render odaklı olacak oyun performansında 1-2 FPS beni zaten sıkmaz ama render işlerinde MHz ve bellek farkı uzun vaadede fark ettiriyor biraz. 1400 TL için 400 MHz değer mi orasını da bilemedim ne önerirsiniz?
Hiçbir fark yok attığın RAM'ler arasında çünkü hepsinde Hynix M çip kullanılıyor.

Belki 5600Mhz olanda Samsung B olabilir.

Sizin önerdiğiniz bir kit var mıdır hocam bunlar dışında ben AMD tarafından önerilen stabil 6000 alacağım muhtemelen.
Benim fikrimi istiyorsan ben şöyle yapardım.

Piyasadaki en ucuz Hynix M die çip bulunan RAM'lerden ihtiyaca göre 2x32 ya da 4x16 alırdım.

RGB takıntım olmadığı için çok fazla seçeneğim olurdu. Ama istiyorsan aşağıya atacağım RAM'den alabilirsin 4x.

Benim fikrimi istiyorsan ben şöyle yapardım.

Piyasadaki en ucuz Hynix m die çip bulunan RAM'lerden ihtiyaca göre 2x32 ya da 4x16 alırdım.

RGB takıntım olmadığı için çok fazla seçeneğim olurdu. Ama istiyorsan aşağıya atacağım RAM'den alabilirsin 4X.

RGB takıntım yok hocam CL32 veya CL30 olarak filtrelediğimde sadece bunlar çıkıyor maalesef :/. CL36 ve CL32 arasında bir karşılaştırma izlediğimde future proof olarak CL32/30 daha tercih edilebilir olarak söylendiğ için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı