B650M-R sistemde kasaya ekstra fan nasıl takılır?

tunahan.34

Centipat
Daha fazla  
Merhaba. Kasayı yeni aldım. Çok anlamıyorum. Kasama ekstra 4 tane fan takacağım üste ama fanı neye göre alacağım anakartın neresine takacağım yardımcı olur musunuz? Anakart modelim ASUS Prime B650M-R 7200MHz OC DDR5 soket AM5 M.2 HDMI mATX anakart.

HOcam kasanızın yan kapağını açarak şu anki halini gösterebilir misiniz? Ön kısmın iç kısım tüm fanları görelim. Ona göre size tavsiyede bulunalım.

Ama kısaca özetlemek gerekirse anakartlarda CHA veya SYS Fan şeklinde kasa fanı girişleri vardır. Onların sayısı yetmiyorsa da fanları grup şeklinde Y tipi çoğaltıcı kablolarla 5 adet fana kadar tek bir anakart girişine bağlayabiliyorsunuz. Önemli olan bütçeniz. Bütçenize göre PWM fan alacaksınız ve kasanızın hava akışına en iyi şekilde katkıda bulunacak şekilde de yerleştireceksiniz.

Kasa fotoğraflarınızı atın sizin için en iyisini düşünelim.

Kasanın iç fotoğrafı.

Dosya Ekleri

• IMG_20251111_145112_990.jpg
    195 KB · Görüntüleme: 7
  • IMG_20251111_145054_208.jpg
    189,3 KB · Görüntüleme: 6
Hocam 4 fan değil de üste 2 fan gerekiyormuş gibi. Hatta kule tipi soğutucunuza da sağdaki gibi sola da bir fan takıp soğutma performansına biraz daha katkıda bulunabilirsiniz. Yani 3 fan işinizi görecek gibi. RGB de şart değil anladığım kadarıyla.

Şu anda en uygun şu fan mevcut, tek eksiği PWM değil yani anakarta taktığınız an tam güçte çalışacaklardır ama zaten 1350 RPM yani hem sesli bir fan değil hem de 50CFM gibi güzel bir hava basınç gücü var. Aynı zamanda uzun ömürlüdür:

PWM olarak da biraz daha büyük bütçeli şunu öneririm, 4 pinli ve kasanın sıcaklığına göre hızlanır veya yavaşlar:

Eğer kule tipi soğutucunuza da bir tane fan ekleyecekseniz 1 ader oılan CPU fan girişini çoğaltıcıyla ikiye çoğaltmanız iyi olur:

Kasa fanlarınız için de 2 adet anakart girişi mevcut. Bu girişlerin her birini de 3'e veya 4'e bölen çoğaltıcılardan ihtiyacanız kadar adet alabilirsiniz:

Kasanın üstünde ve arkasındaki fanlar havayı kasanın dışına doğru üflemelidir unutmayın. Kule tipi soğutucuya taktığınız fan da havayı sağdaki gibi kasanın arkasına doğru üfleyecek şekilde konumlandırılmalıdır.

Şimdi şöyle anlatayım pwn fan ne demek Molex nedir bunda 4 pin giriş ama alacağım fan 3 pinli olsa ne olur bunları merak ediyorum.

Molex fanlar artık eskidi. Onlar direkt enerjiyi ver ve tak çalıştırsın fanlardır.

3 pinli fanlar anakarta takılırlar ve anakart üzerinden ne hızda döndükleri görüleiblir yani RPM verisi. Ama anakart fanı istediği hızda çalıştıramaz yani her zaman tam performansı neyse o hızd açalışır.

PWM fanların özelliği RPM değeri görülebilmesine ek olarka anakartın bu fanın hızını istediği gibi ayarlayabilmesidir. Mesela sistem serin diyelim, der ki %30 hızda dönsen yeter. Sistem 80 dereceye çıktı diyelim, %100 perdormansta dönecek şekilde komut verir otomatik olarka. yani sistem sıcaklığına göre otomatik olarak hızlanır ve yavaşlar.

Gametech 7R Pro 3'lu set RGB var 300TL alınır mı?

Uygun mu? Benim anakarta.

Son düzenleme:
Yani çok kaliteli ve performanslı değiller. Sisteme aşırı bir katkısı olmayacaktır ama yine de tabi hav aakışını artırır. Anakarta bağlamanıza gerek yok sanırım. Direkt Sata ile PSU'ya bağlanıyorlar. Bu arada bunların ledlerini kapatamıyorsunuz diye biliyorum. Sabit bir şekilde rainbow efektli yanıyorlar.

İçerisinden gerekli yönlendirmeleri yapan bir kitapçık çıkacaktır. Bir duvar prizine bir cihazın fişini takar gibi ksanın arka kapağını açıp PSU'dan çıkan Sata kablosundan boştaki birini fanların sata kablosuna takacaksınız. Telefona şarj kablosu takmak kadar basit. Bu konularla ilgili de onlarca detaylı anlatımlı videolar mevcut. Bir iki kere yapınca emin olun tamamen öğreniyorsunuz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…