Anakartım ASUS B650M-R
Masaüstü hazır bir sistem satın aldım, elime ulaştı BIOS'a girdim ama sürümün bayağı eski olduğunu gördüm (son sürümden 5 Update eski). Sorularım şunlar: Bilgisayar lisanssız Windows 11 Pro kurulu geldi Windows kuruluyken BIOS Update atsam Windows'a ya da dosyalara falan zarar verir mi (saçma bir soru olabilir kusura bakmayın), anakartta BIOS flashback diye bir özellik varmış yani Update sırasında elektrik gitse bile kart brick olmuyormuş öyle dendi ama tam emin değilim, son sorum da sizce güncellemeye değer mi elektrik gitme ihtimali var yaşadığım bölgede. Buna karar verdikten sonra bilgisayara driverları vb. yüklemeye başlayacağım.
BIOS update sisteminle ilgili sadece BIOS menüsünü günceller.
Eğer sisteminizde Bİtlocker yani şifrelenmiş bir datanız yoksa BIOS update Wİndows'u genelde etkilemez. Ama üretim yılından itibaren eski sürüm üzerinden bir sürü güncelleme sayesinde yeni üretim donanımlarda yaşanan sorunlar da giderilir. Yani BIOS yükseltmek bence çok önemli hele ki o kadar eski tarihliyse ve sisteminiz de yeniyse. Bazen FPS artışı bile yaşarsınız.
BIOS'u da anakartın üretici sitesinden indirip boş bir USB'ye atıyorsunuz. Daha sonra USB'yi anakart arkasında belirtilen kısma takıyorsunuz. BU sırada kasanız çalışmıyor olabilir. Sadece fişe takılı olması ve psu güç düğmesinin açık olması yeterli. Flash'ı taktıktan sonra BIOS butonu olmalı, o butona yakınındaki led ışık yanana kadar basılı tutuyorsunuz ve güncelleme işlemiş başlıyor. Işık 15 20 saniye kadar veya daha fazla sönük kaldıysa işlem tamamlanmış demektir. Sonrasında PC'yi açınca yine BIOS'tan ram profili veya başka yaptığınız ayar varsa onları tekrar yapıp kaydetmelisiniz. Çünkü ayarlar da sıfırlanıyor. Ayrıca sürüm doğru yüklenmiş mi diye kontrol edersiniz.
BIOS Update sisteminle ilgili sadece BIOS menüsünü günceller.
Eğer sisteminizde BitLocker yani şifrelenmiş bir datanız yoksa BIOS Update Windows'u genelde etkilemez. Ama üretim yılından itibaren eski sürüm üzerinden bir sürü güncelleme sayesinde yeni üretim donanımlarda yaşanan sorunlar da giderilir. Yani BIOS yükseltmek bence çok önemli hele ki o kadar eski tarihliyse ve sisteminiz de yeniyse. Bazen FPS artışı bile yaşarsınız.
BIOS'u da anakartın üretici sitesinden indirip boş bir USB'ye atıyorsunuz. Daha sonra USB'yi anakart arkasında belirtilen kısma takıyorsunuz. Bu sırada kasanız çalışmıyor olabilir. Sadece fişe takılı olması ve PSU güç düğmesinin açık olması yeterli. Flash'ı taktıktan sonra BIOS butonu olmalı, o butona yakınındaki LED ışık yanana kadar basılı tutuyorsunuz ve güncelleme işlemiş başlıyor. Işık 15 20 saniye kadar veya daha fazla sönük kaldıysa işlem tamamlanmış demektir. Sonrasında PC'yi açınca yine BIOS'tan RAM profili veya başka yaptığınız ayar varsa onları tekrar yapıp kaydetmelisiniz. Çünkü ayarlar da sıfırlanıyor. Ayrıca sürüm doğru yüklenmiş mi diye kontrol edersiniz.
Hocam işlem 5 dakika sürüyor maksimum. O sırada elektrik gitmesi bence hayatınızdaki en talihsiz şey olsa da benim de bildiğim kadarıyla flashback ile o sorun düzeliyor. Yarım kalsa da yine tekrar kurulumunu başlatabiliyorsunuz. Önemli olan doğru BIOS'u USB'ye doğru şekilde kopyalamak. Bazı BIOS'lar direkt kuruluma hazır olurken bazıları renamer dosyasıyla gelir ve önce o çalıştırılarak bıos ismi doğru şekliyle otomatik olarak işlenir. Defalarca BIOS update ettim ve elektrik kesintisine denk gelmedim.
Hocam işlem 5 dakika sürüyor maksimum. O sırada elektrik gitmesi bence hayatınızdaki en talihsiz şey olsa da benim de bildiğim kadarıyla flashback ile o sorun düzeliyor. Yarım kalsa da yine tekrar kurulumunu başlatabiliyorsunuz. Önemli olan doğru BIOS'u USB'ye doğru şekilde kopyalamak. Bazı BIOS'lar direkt kuruluma hazır olurken bazıları renamer dosyasıyla gelir ve önce o çalıştırılarak BIOS ismi doğru şekliyle otomatik olarak işlenir. Defalarca BIOS Update ettim ve elektrik kesintisine denk gelmedim.
Evet düzeliyor o esnada elektik gitse bile flashback durumu düzeltir çünkü flashback BIOS çipinden ayrı olarak çalışır. Çip fiziksel olarak bozulmamışsa flashback durumu düzeltir.
PRIME B650M-R is equipped with outstanding features, including DDR5, PCIe 4.0 support, two M.2 slots, Realtek 2.5Gb Ethernet, ports, front USB 5Gbps Type-C®, BIOS FlashBackâ¢, HDMI
www.asus.com
BIOS'u bu şekilde güncelleyin elektrik kesilirse flashback yaparsınız.