Backende başlangıç için nasıl bir yol izlemeliyim? Bir roadmap var mıdır?
Eğer programlamaya sıfırsan, en temelden başla derim ben alan yönelik işlerden önce. Spesifik önerebileceğim bir road map yok çünkü öyle bir araştırmam yok. Ama kendim bugün sıfırdan başlayacak olsam, kendime şöyle bir yol haritası çizerdim;
İlk olarak programlannın arkasındaki kavramları öğrenirdim.
1. Programlama nedir, ne değildir?
2. Bilgisayar programları nasıl çalıştırır?
3. Ram nedir, heap ve stack arasındaki fark ne?
4. Genel programlama dilleri nelerdir?
5. Bu diller arasındaki farklar nedir?
6. Algoritma nedir?
Bu aşamada bir dil seçer ve algoritma üzerine bir şeylere bakmaya başlardım. Hemen ardından, veri yapıları ve sonrasında alan yönelik bir çalışma seçerdim. Özellikle bir proje seçer ve proje üstüne çalışırken öğrenirdim. Proje seçtikten sonra projeye başlamadan önce proje yönetimi araştırırdım. Bir proje üstüne çalışmış insanların hazırladıkları rehberleri takip ederdim. Sonrasında da bu proje üstüne çalışırken programlama becerilerimi geliştirirdim.
Bu listeye eklemediğim bir şey daha var. Listeye eklemedim çünkü ön gereksinim olduğunu düşünüyorum. Yani listeye başlamadan önce garanti olması gereken bir yetenek; araştırma. Çünkü farkındaysan buradakilerin hepsi araştırma gerektiren şeyler. Hiç biri sabit bir sayfadan yada öğrenim programından yapılacak şeyler değiller.
Bunların katacağını/kattığını
düşündüğüm şey, uyum sağlama becerisi. Araştırma yapmayı, öğrenmeyi bilen bir kişinin herhangi bir alan değişimi sürecinde, bu becerilere sahip olmayan birine kıyasla çok daha rahat geçiş yapabileceğini, sürekli bir şeyleri sıfırdan öğrenmekle uğraşmak zorunda kalmayacağı düşüncesindeyim.